youtube
VELIKA NADA

TINEJDŽER OD DVA MILIJUNA DOLARA Hrvatski vratar poslije potpisa za slavni klub: 'Kada Van der Sar kaže da te želi - to je najveći mogući kompliment'

 
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 08. srpanj 2017. 18:41

U sjeni Dinamove potrage za zadnjim veznim odvijao se transfer koji je sve do prošlog tjedna izgledao nemogućim, jer Dinamo je prve upite i ponude iz Amsterdama uredno odbijao. Ponudio je Ajax 750 tisuća, pa milijun eura za sedamnaestogodišnjeg vratara Dominika Kotarskog. Modri su odolijevali, ali pritisak iz Amsterdama bio je sve veći, uostalom, bliže se godine i kad bi Kotarski mogao otići praktički besplatno, pitanje je dokle bi čekao šansu u Dinamu.

Na kraju je Dinamo prodao Kotarskog za 1,3 milijuna, uz bonuse koji su ponajviše vezani za nastupe u prvoj momčadi, odšteta može dostići i dva milijuna eura. Uz dodatak da Dominik još najmanje šest mjeseci ostaje u Dinamu.

- Tek 10. veljače postajem punoljetan, a zbog nekih papira i propisa Ajax me može dovesti tek s 18 godina. Prijelazni rok zimi traje do 31. siječnja, u HNL-u do 15. veljače, pa se tu možda može nešto napraviti da ipak na zimu dođem u Ajax. Ali svejedno, ostvario sam neke dječačke snove, zapravo još uvijek ne mogu vjerovati - javio se Kotarski iz Amsterdama, opisujući kako je uopće saznao za Ajaxov interes.

- Nitko mi ništa nije pričao, nisam imao pojma da se nešto ozbiljno kuha. Prije tri dana mi je otac rekao da idem u Amsterdam. Ostao sam ‘paf’. I sad sam ovdje. Nemam riječi, stvarno, presretan sam, jedva čekam da dođem ovdje i počnem trenirati.

Učenik je Sportske gimnazije u Zagrebu, pred njim je četvrti razred, koji će možda završiti i u Amsterdamu.

- Dva sam dana ovdje, bio sam u kampu na liječničkom, dočekali su me sjajno. Proveli su me kroz klub svi me pozdravljaju i žele mi dobrodošlicu, svi su znali tko sam, a nisam još ni došao. Kakvi uvjeti, kakvi tereni, sve je super. Dočekao me Marc Overmars, Ajaxov direktor nogometa, upoznao sam trenere Reizegera i Heitingu, koji vode U-19 momčad i Jong Ajax za koji ću ja igrati od sljedeće sezone, poželjeli su mi sreću. Kad vas tako dočekaju ne može ne biti impresionirani. Vjerujte, još sređujem dojmove, kao da sanjam.

Nije ga strah nestanka

Ajax ga je dugo pratio, jako ga želio. Što je to Nizozemce kod njega toliko privuklo?

- Mislim, najviše igra nogom. Znate da oni jako veliku pažnju pridaju tome, gaje takav nogomet, sjećate se da je Van der Sar bio takav vratar.

A baš je Van der Sar sad prvi operativac kluba, ima najvažniju izvršnu funkciju. Sigurno je i on blagoslovio Dominikov dolazak.

- Bez njegova znanja sigurno nisam došao, a kad on kaže da te želi, onda je to najveći mogući kompliment. Može li išta biti veće od toga?

No, cijela priča ima i svoju crnu stranu. Ne tako davno u Ajax je otišao i Robert Murić, nije se uspio nametnuti, sad još uvijek traži mjesto pod nogometnim suncem, daleko od Amsterdama. Ne strahuje li od sličnog scenarija?

- Ma ne, siguran sam da mi se neće dogoditi nešto takvoga. Imam puno samopouzdanja, spreman sam učiti i napredovati, uvjeren sam da sam napravio pravi potez. Ništa protiv Dinama, to je moj klub od malih nogu, sanjao sam da ću jednog dana braniti za Modre, ali odigralo se ovako. Kad te zove takav klub, takve nogometne legende, kad ti se nudi velika mogućnost razvoja, teško je odbiti taj poziv. Još uvijek vjerujem da ću jednom braniti za Dinamo, ako ne prije, onda pred kraj karijere kad se vratim iz inozemstva - podvukao je Kotarski.

Linker
04. svibanj 2024 04:04