Allsport Hulton/Archive Getty / Getty Images
NOGOMETNA POVIJEST

OVO JE NEŠTO BEZ ČEGA NOGOMETAŠI NE MOGU, A NOSILO SE JOŠ IZ VREMENA HENRIKA VIII. Zahvaljujući braći Dassler Ronaldo ih danas mijenja kao cipele

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 26. listopad 2016. 13:20

Neizostavan i obavezan dio svakog pojavljivanja nogometaša na terenu čini sportska oprema, odnosno dres, kratke hlače, kostobrani, štucne, kopačke te rukavice za golmane.

Početak nošenja dresova i sportske opreme koja služi isključivo za igranje nogometa datira iz davne 1526. godine iz vremena Henrika VIII., kralja Engleske, kada se po prvi puta spominje obuća za nogomet – današnje kopačke.

Dokaz o postojanju prvih dresova u boji potječe sa slike Winchester Collage-a (oko 1840. godine), a iste boje spominju se ponovo u članku engleskog sportskog tjednika "Bell's Life in London" iz 1858.

Prve nogometne utakmice koje su se počele odigravati 1860-ih godina nisu od samog početka imale dvije momčadi koje su se natjecale u različitim dresovima, nego su svi igrači bili odjeveni u ono što im je prvo došlo pod ruku, a međusobno su se razlikovali po nošenju kapa ili pojaseva u nekoj boji.

Budući da to nije bilo najsretnije rješenje, 1867. izdana je knjižica o samoj nogometnoj igri u kojoj se napominje „kako bi bilo poželjno da se momčadi prethodno dogovore da jedna ima majice na, recimo, crvene linije, a druga na, recimo, crne“ te se na taj način spriječi konfuzija u igri koja se do tada često događala. Prve takve majice počele su se pojavljivati 70-ih godina, a klupske boje obično su bile obilježavane onom bojom škole ili sveučilišta gdje se školovao najveći broj igrača.

Primjerice, originalna boja dresa Blackburn Roversa u kombinaciji svjetlo-plave i bijele bila je povezana sa Sveučilištem u Cambridgeu gdje se većina tadašnjih nogometaša Blackburna školovala.

Umjesto kratkih hlača, u počecima su nogometaši nastupali u hlačama za golf (eng. „knickerbockers“) koje su na sebi često imale i pojas. Tu se obično isticao Lord Kinniard koji je uvijek nastupao u dugim bijelim hlačama. Od 1904. FA (Football Association) odbacio je pravilo o nošenju „knickerbockersa“, odnosno onih koje prekrivaju koljena, i u igru uvodi kraću verziju hlača (eng. „knickers“), koja će igračima biti još ugodnija za nošenje i olakšati im samu igru.

Prvi kostobrani pojavili su se u igri 1874. godine, a nosio ih je igrač Nottingham Foresta Sam Weller Widdowson koji je presjekao par kostobrana koji su do tada služili za kriket. Na početku je zbog toga bio ismijavan, ali su i drugi vrlo brzo prihvatili njegov izum. S vremenom, kostobrani su se i smanjili te su ih počeli stavljati ispod čarapa, a taj je način njihova nošenja zadržan i do danas.

Kopačke koje su se prve pojavile u doba Henrika VIII. doživjele su mnogo preinaka kroz povijest. U početku su prekrivale zglob te su bile izrađene od čvrste kože, što je u nepovoljnim vremenskim uvjetima često stvaralo probleme zbog poveće težine. Od 1925. zahvaljujući braći Dassler pojavljuju se kopačke s izmjenjivim čepovima, a nakon Drugog svjetskog rata braća se razdvajaju i pokreću vlastite tvornice i danas dobro poznatih imena – Puma i Adidas.

Kopačke su sada postajale sve bolje i nisu bile više toliko teške zahvaljujući dodavanju sintetičkih materijala u njihovu proizvodnju. Premda je Puma bila ta koja je 1960.-ih započela s proizvodnjom niskih kopački, iznad svih tvrtki koje su ih proizvodile izdigao se Adidas, čije su kopačke na finalu SP-a 1966. godine bile zastupljene na 75% igrača. Pumi i Adidasu se u moderno doba priključio i Nike, tako da ove tvrtke danas čine glavne proizvođače ove, ali i ostale sportske opreme.

Od 27. do 30. listopada imate priliku da na Zagrebačkom Velesajmu saznate više o povijesti nogometa i samoj opremi različitih klubova, jer će se ondje po prvi puta u Hrvatskoj održati "Football Fest", međunarodni sajam nogometa. Tamo će vas između mnoštva ostalog sadržaja (poput konferencije i zabavnog dijela programa) dočekati i vintage dio, povijesna izložba, predstavljanje klubova te njihovih proizvoda i usluga.

Linker
24. travanj 2024 12:56