REUTERS/David Klein
TEŠKI TRENUCI

NEIZVJESNA BUDUĆNOST SLAVENA BILIĆA NAKON PORAZA KAKAV WEST HAM NE PAMTI 86 GODINA U redu za njegovu poziciju stoje brojni uglednici

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 23. listopad 2017. 11:04

Vlasnici i članovi uprave West Hama tijekom jučerašnjeg dana raspravljali su o sudbini menadžera Slavena Bilića nakon poraza kojeg su Čekićari doživjeli u petak na domaćem terenu protiv Brightona. Prema Sky sportsu, na konačnu odluku trebat će pričekati još neko vrijeme, a gazde kluba imaju dvije opcije - smijeniti Bilića odmah, ili mu dati još dvije utakmice da pokuša spasiti posao. West Ham u srijedu gostuje kod Tottenhama u Liga kupu, a u subotu ga čeka prvenstveno gostovanje kod Crystal Palacea.

Na tisuće navijača napustile su Londonski stadion prije kraja utakmice s Brightonom, nezadovoljni i razočarani debaklom protiv novaka u Premier ligi. Igra i rezultat bili su ispod svake razine te se odmah počelo pričati o mogućem odlasku hrvatskog stručnjaka. Posao mu je, barem prema otočkim medijima, bio u opasnosti i nakon uvodna tri poraza na startu Premier lige, no kupio je malo mira s osam osvojenih bodova iz sljedećih pet nastupa.

- Špekulacije su postojale i prije. Bili smo i prije u ovakvoj situaciji, i uspjeli smo je preokrenuti. Nisam zabrinut, to je loša riječ. Jak sam, i sve to, a s druge strane, pitanje o mojoj budućnosti nije pitanje za mene. Ja sam menadžer, i ne želim se iza ničega skrivati. Odgovornost je na meni, a odluka je na upravi. Znam kako se osjećam, ne mogu sve reći javno. Pokušao sam najbolje, ali nakon domaćeg poraza 3:0 od Brightona, ništa me ne više ne bi iznenadilo - izjavio je Bilić nakon utakmice uz ispriku navijačima koji ‘zaslužuju bolje’.

Poraz od Brightona bio je najteži domaći kojeg je West Ham zabilježio protiv nove momčadi u ligi još od 1931. godine, kad ga je sa 5:1 svladao West Bromwich Albion. Što se tiče ove sezone, Bilićeva je momčad primila već pet pogodaka glavom, dok je u njegovoj prvoj sezoni ukupno na taj način primila samo četiri gola.

Ispod očekivanja

Sve u svemu, rezultati su ispod očekivanja, bilo je i dosta problema s ozljedama važnih igrača, a kritičari propitkuju i česte promjene formacija koje za sada ne donose bilo kakav pomak. Engleski su komentatori naglasili i kako je u petak po prvi put izgledalo da hrvatski stručnjak ne može motivirati svoje igrače...

Bilić je igrao za West Ham i Everton, a priliku na klupi Čekićara dobio je u ljeto 2015. godine, nakon što je samostalno vodio mladu i seniorsku reprezentaciju Hrvatske te moskovski Lokomotiv i turski Bešiktaš. Dosad je kao menadžer West Hama vodio 85 utakmica i ostvario 30 pobjeda, 25 remija i 30 poraza uz razliku pogodaka 120:132.

Ugovor mu traje do kraja sezone, a predsjednik David Sullivan je uoči Brightona izjavio kako smatra da s moralne strane nije u redu mijenjati menadžere.

- Na kraju sezone sjest ćemo i vidjeti želi li ostati, i želimo li mi da ostane - izjavio je Sullivan.

Dnevni list Telegraph jučer je objavio kako će Bilić do daljnjeg ipak ostati na klupi, jer vodstvo kluba zasad nema spremno rješenje za njegovu zamjenu. Navodno im je zanimljiv Manuel Pellegrini, no njega pokušava angažirati i Leicester koji je nedavno smijenio Craiga Shakespearea. A West Ham ne želi mijenjati menadžera bez gotovog rješenja za njegova nasljednika, kao što je to učinio bivši engleski prvak.

Kao potencijalni Bilićev nasljednik spominje se menadžer Huddersfielda David Wagner, no on je skloniji ostanku na klupi aktualnoga kluba do kraja sezone. Pitanje je i koliko je realan dolazak Pellegrinija, koji u kineskom Hebeiju ima unosan ugovor. Zauzet je i Rafa Benitez, španjolski stručnjak kojeg posebno cijene West Hamovi čelnici. On je menadžer Newcastlea i teško da će u tijeku sezone mijenjati klub.

Rezultati by SofaScore

Linker
27. travanj 2024 05:55