Fotopress/Getty Images
KRALJEVI KRENULI S PRIPREMAMA

MODRIĆA SU SE HRVATSKOJ MNOGI ODREKLI, A U MADRIDU JE I DALJE BOŽANSTVO Evo kako će izgledati novi atomski Real

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 12. srpanj 2017. 00:43

U ponedjeljak su se okupili u kampu Valdebebas nogometaši Real Madrida. Uz standardne liječničke preglede, prvi put pod paskom novog šefa zdravstvene službe, Hrvata Nike Mihića, Blancosi su odrađivali i nužne formalnosti za odlazak preko oceana.

Jučer je u 10 sati Realova ekspedicija odletjela prema Los Angelesu, gdje će treću godinu zaredom obaviti temeljnu pripremu u kampu sveučilišta UCLA. Tamo će Real ostati tri tjedna, a u tom razdoblju odigrat će 4 glamurozne i zahtjevne utakmice. Protivnici će biti Manchester United, Manchester City, Barcelona te All star selekcija MLS-a.

Football Soccer - FC Barcelona v Deportivo Alaves - Spanish King's Cup Final - Vicente Calderon Stadium, Madrid, Spain - 27/5/17 Barcelona’s Lionel Messi celebrates scoring their first goal with team matesReuters / Sergio Perez
REUTERS

Uz tesanje fizičkih potencijala igrači Reala će se moći razigrati jakim suparnicima te kvalitetno pripremiti za prve natjecateljske izazove u kolovozu. Zanimljivo je, s dva suparnika, Man. Unitedom i Barcelonom, igrat će u SAD-u, ali i Europskom superkupu (8. kolovoza Skoplje), odnosno Superkupu Španjolske (dvije utakmice s Barcelonom, još nije definiran termin, osim da će se prvi susret igrati na Camp Nou).

Zvučna pojačanja

Ovo su dani kada kulminira interes šire Realove navijačke vojske za kadrovskim rješenjima. U tom kontekstu ima još dvojbi, iako se može zaključiti da je prvak Europe obavio veći dio posla. Prvi koji je ostvario produžetak ‘ugovora’ je predsjednik Perez. Kako na nedavnim izborima u Realu nije imao protukandidata (vještim manevrom uvjeta praktično je eliminirao konkurenciju), a osim toga mogao se podičiti sjajnim rezultatima (dvostruka kruna prvi put nakon 59 godina, prvi put 4 trofeja u sezoni) na terenu, ali i nikad boljom financijskom situacijom. Florentino Perez je tako i formalno dobio novi mandat od 4 godine na kormilu Reala, u kojem je vremenu obećao kako će potpuno preurediti stadion Bernabeu (preko 450 milijuna eura investicija), oformiti momčad za iduće desetljeće, osvajati trofeje i održavati status globalno najvećeg kluba.

Florentino Perez
Reuters / Pool Pic / UEFA Livepic / REUTERS

Navijači, naravno, očekuju da Perez proslavi novi mandat poklonom u vidu nekog od onih koji bi dobili egidu galacticosa. Već tri godine izostaju takva pojačanja, ali kako je Real u tom razdoblju ostvario odlične rezulate nitko se posebno nije oko toga uzbuđivao. Real je, međutim, takvo okruženje u kojem su TOP transferi dio imidža i strategije jačanja marketinškog brenda, poticaj strasti među navijačima, dakako i medija, a što sve skupa rezultira ogromnim financijskim koristima.

Logičnije djelovanje

Dojam je da bogati čelnik Reala logičnije funkcionira temeljem iskustva iz prošlosti. Perez je, naime, sljedeći potpis ponudio Zidaneu, koji se pokazao ipak sjajnim rješenjem za klupu te je dogovoren produžetak ugovora do 2020.

Trener je obavio tu formalnost nakon što je dobio Perezove garancije kako će se momčad slagati po logici nogometa i njegovim preporukama. Tako se pojašnjava i strategija Reala za iduće tri sezone, u kojoj je naglasak na okupljanju najboljih mladih talenata oko kičme momčadi, koju čine Sergio Ramos, Luka Modrić i Cristiano Ronaldo. To su tri stožerna igrača, a Zidane oko njih okuplja, pored dosadašnjih vedeta, nove i vrlo perspektivne talente.

Vraćanje, odnosno dovođenje Valleja, Ceballosa, Llorentea, Mayorala, redom sjajnih mladih španjolskih reprezentativaca (sada ih je pola u Realu), uz kupovinu Thea (lijevi bek), smatra se ulogom za momčad koja će obilježiti idućih 7-8 godina blancosa. To su igrači koji će popuniti roster, u kojem za sada status bivšeg imaju Coentrao i Pepe. Vrlo blizu odlaska je Danilo (ponude Juventusa, Chelsea), a praktično se već duže bivšima drži Jamesa (finišira pregovore s Man. Unitedom) i Alvara Moratu (Chelsea).

Vrhunski roster Reala po općim ocjenama će u novoj sezoni biti još bolji, bez obzira na odlaske alternativnih igrača u prošloj sezoni. Smatra se kako će potpuno oporavljeni Bale biti kao novo pojačanje, a nitko više ni ne spominje opciju da bi Ronaldo mogao otići. On će se pripremama priključiti 2. kolovoza, s obzirom da je posljednji otišao na odmor, nakon Kupa konfederacija.

Mbappe dolazi?

Sve to izgleda uistinu sjajno. Analitičari hvale Realovu politiku okupljanja mladih španjolskih reprezentativaca, koji su nedavno osvojili srebro na EP te zadržavanje onih igrača koji su se prošlih sezona pokazali na visokom nivou. Posebno se hvali pomlađivanje momčadi, koja je već i lani bila bitno mlađa od konkurencije u Španjolskoj i Europi. Dio te strategije je i kupovina brazilskog novog wunderkinda Viniciusa Juniora, 16-godišnjaka koji je plaćen 45 milijuna eura i ostavljen u Flamengu da se kali još godinu dana.

No, Perez do kraja ovog prijelaznog roka neće razočarati navijače, barem se tako čini iz tzv. kuloarskih informacija. Po tim izvorima Real se sve dogovorio s Mbappeom iz Monaca, za kojeg je Arsenal ponudio nevjerojatnih 150 milijuna eura. Hoće li se možda dogoditi obrat pa da Mbappe ne dođe, odnosno optira li Real da ga ostavi još godinu dana u Monacu? Tišina Reala oko tog posla prilično jasno naznačuje da se radi na njegovom dolasku odmah.

Tko bi onda mogao biti višak u idealnoj postavi, s obzirom da Mbappe igra na lijevom krilu? Teško je reći, ali kako Perez najavljuje trku na 6 trofeja jasno je da roster mora biti širok i bogat. Upravo raznovrsnost kadra te Zidaneovo umijeće da sve igrače motivira za igru i doprinos čak i onda kada su manje nastupali, smatra se glavnim faktorom izvanrednog dosega prošle sezone.

Linker
26. travanj 2024 23:20