Florion Goga / REUTERS
ZANIMLJIVA IMENA

SPORTAŠI ISPOD PEKKE: PROTIV KOGA TO IGRAJU VATRENI? Dolazi brat jednog od najboljih igrača Eurobasketa i dvojica koja su ljetos igrala protiv Hajduka

Piše: Frane VulasObjavljeno: 06. listopad 2017. 21:13

Pred susret s Finskom atmosfera neodoljivo podsjeća na onu prije rujanske utakmice protiv Kosova na Maksimiru, piše Slobodna Dalmacija.

Tada se najviše pričalo o gostovanju u Turskoj koje je slijedilo nekoliko dana kasnije, a na koncu smo na Maksimiru u utakmici koja je trajala dva dana na jedvite jade pobijedili 1:0.

Dojam koji se stječe osjećajući bilo javnosti je da bi sada i Finska kao trebala biti “odrađivanje posla” pred gostovanje u Ukrajini koja je u prvom planu.

Kao da smo već unaprijed upisali tri boda na Rujevici. A s obzirom na kvalitetu Finaca i dobre igre koje su pokazali u zadnje vrijeme, našu vrlo slabu formu, velike probleme s ozljedama, pritisak, najavljene sutrašnje vremenske nepogode jaku kišu i buru, bit će to “kockastima” sve samo ne jednostavna zadaća. Evo i zašto.

U posljednja dva kvalifikacijska susreta Finska je slavila, oba puta 1:0. Dakle već dva susreta Finci nisu vadili loptu iz svoje mreže. A uz Kosovo u gostima svladali su i izravnog nam konkurenta u borbi za plasman na Svjetsko prvenstvo Island u Tampereu. Sasvim zasluženo svladali su četvrtfinalista lanjskog Eura.

Sportaši ispod Pekke

A tko nas čeka na suprotnoj strani? U kadru Finske je i napadač švedskog AIK-a iz Solne na posudbi u njemačkom drugoligašu Dinamu iz Dresdena Eero Markkanen (26), sin bivšeg finskog košarkaškog reprezentativca Pekka Juhe Markkanena (129 nastupa) i bivše košarkašice Riikke Ellonen, ali još poznatiji kao stariji brat poznatog košarkaškog reprezentativca Laurija, člana Chicaga Bullsa.

Lauri Markkanen (213 centimetara) bio je jedna od zvijezda netom završenog Eurobasketa i buduća je zvijezda NBA lige i svjetske košarke. Na Eurobasketu je u prosjeku zabijao 19,5 koševa uz 5,7 skokova. Ispod Pekke rastu profesionalni sportaši.

Eero Markannen u sezoni 2014/15 bio je i član Real Madrida koji ga je za 2,3 milijuna eura otkupio od AIK-a, ali iako je bio prijavljen za Ligu prvaka nije upisao nijedan nastup. Igrao je samo za drugu momčad, Real Madrid Castillu. Samo godinu kasnije kao slobodan igrač otišao je u finski Rovaniemen.

Pukki igrao protiv Hajduka

A navijačima Hajduka dva su jako poznata lica u momčadi Finske. Prvi napadač i najzvučnije ime Finske Teemu Pukki (27) i stoper Paulus Arajuuri (29) igrali su za danski Brøndby koji se ljetos u 3. pretkolu kvalifikacija Europske lige sastao s momčadi s Poljuda.

Obojica su igrala u prvom ogledu u Danskoj, ali su preskočili uzvrat na Poljudu. Pukki nije igrao zbog ozljede, Arajuuri zbog isključenja (dva žuta kartona) u prvom susretu.

Linker
26. travanj 2024 16:40