REUTERS/Stefano Rellandini / REUTERS
BUFFON PRIVATNO

ŠTO RADI JUVENTUSOVA LEGENDA KADA NIJE NA VRATIMA Voli lijepe žene, skupe automobile i luksuzne vile, a političko opredijeljenje nije mu nimalo bajno

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 24. rujan 2016. 18:31

Tko je Gianluigi Buffon kada nije u ulozi u kojoj se prometnuo u jednog od najboljih vratara današnjice? Osim što je s nekadašnjim topnikom Livorna Claudiom Lucarellijem bio vlasnik nogometnog kluba Carrarese koji je ove godine proglasio stečaj, Buffon se 2006. godine našao u središtu skandala s ilegalnim kađenjem, a prije 15-ak godina kažnjen je i sa šest milijuna lira jer se na studij prava pokušao upisati s lažnom svjedodžbom.

Izuzev toga, u mnogočemu se nimalo ne razlikuje od prototipa današnjeg nogometaša. Voli skupe i brze automobile, lijepe žene, luksuzne vile (ima ih ukupno sedam) i putovanja, no osim što su mu njegove nogometne kvalitete omogućile lijep i lagodan život, nekoliko trenutaka nepromišljenosti, tako tvrdi Buffon, za cijeli su ga život etiketirali - fašistom i ekstremnim desničarom!

Sve je počelo 1999. godine kada je u slavlju jedne pobjede kao igrač Parme skinuo dres ispod kojega je imao majicu s natpisom “Boia chi molla”, fašističku parolu koja se tumačila kao “ubojica je onaj koji napusti borbu”. Riječ je o frazi koju su krugovi bliski desnici koristili u razdoblju nakon Drugoga svjetskog rata i koji se 70-ih godina koristio kao slogan krvave revolucije u Reggio Calabriji.

Football Soccer - Germany v Italy - EURO 2016 - Quarter Final - Stade de Bordeaux, Bordeaux, France - 2/7/16
Italy's Gianluigi Buffon reacts after the penalty shootout
REUTERS/Christian Hartmann
Livepic
REUTERS/Christian Hartmann Livepic / REUTERS

Nisam fašist ni nacist

- To nije bila greška nego čisto neznanje jednog 18-godišnjaka. Nisam poznavao povijesnu konotaciju koju je imao slogan koji sam pročitao na školskoj klupi i koji sam želio iskoristiti za motivaciju sebe i suigrača - opravdao se godinama kasnije Buffon u svojoj knjizi “Broj 1” koju je napisao novinar Roberto Perrone.

I tek što se stišala priča o spornoj majici, Buffon se godinu dana kasnije ponovo našao u središtu polemika kada za broj na dresu uzeo 88.

- Bio je to prvi put da smo u Parmi mogli birati koji broj želimo, a nakon što mi nisu dopustili da na dresu imam dvije nule uzeo sam 88-icu. Značenje? Dvije nule su trebale prikazivati moju želju za povratkom nakon što sam zbog ozljede propustio Euro 2000, ali kako propisi nisu dopuštali dvostruku nulu uzeo sam broj 88 koji je protumačen kao nacistički simbol. Nisam imao pojma da je “H” osmo slovo njemačke abecede i da broj 88 simbolizira pozdrav “Heil Hitler” - istaknuo je Buffon koji je često davao podršku političarima i desnih i lijevih opcija pravdajući se nacionalnim interesom.

Kada je riječ o ženama, Buffon je redovito zauzimao vodeća mjesta na ljestvicama najzgodnijih talijanskih nogometaša. Nakon veze s talijanskom atletičarkom Vincenzom Cali, naslovnice je punila njegova dugogodišnja veza, kasnije i brak, s češkom manekenkom i svojevremeno Playboyjevim modelom Alenom Šeredovom s kojom ima dvoje djece, Louisa Thomasa i Davida Leeja. Brak se raspao 2014. godine, a nedugo zatim Buffon se utješio pet godina starijom Ilariom D’Amico, novinarkom Skya, koja je sudjelovala u brojnim nogometnim emisijama te svojedobno pisala kolumnu za Gazzettu dello Sport.

Činjenica da je imala petlje o nogometu nije sigurno bilo jedino čime je lijepa Ilaria privukla Buffona budući da se 2009. godine našla među deset najzgodnijih europskih novinarki prema izboru The Suna.

Football Soccer - Germany v Italy - EURO 2016 - Quarter Final - Stade de Bordeaux, Bordeaux, France - 2/7/16
Germany's Thomas Muller and Italy's Gianluigi Buffon 
REUTERS/Christian Hartmann
Livepic
REUTERS/Christian Hartmann Livepic / REUTERS

Dobili sina u siječnju

Hoće li zajedno i u Zagreb? Možda, ali ako se i dogodi, ne treba očekivati zagrljaje i poljupce na kakve su nas navikli Iker Casillas i Sara Carbonero. Ilaria D’Amico se u emisijama pokazala itekako oštrom, pa i prema Buffonu, koji se nerijetko crvenio na njezina pitanja.

U u siječnju su dobili sina Leopolda Mattiju, a prije nekoliko tjedana naslovnice talijanskih medija preplavile su fotografije s njihova zajedničkog ljetovanja.

Linker
24. travanj 2024 23:24