Alex Livesey /Allsport / Getty Images
MLADI BUFFON

VRATARSKA LEGENDA JUVENTUSA VEĆ JE JEDNOM BRANILA NA MAKSIMIRU Spašavao je Parmi živu glavu, a zbog Tome Šokote zamalo je istukao Cannavara

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 26. rujan 2016. 18:25

Gianluigi Buffon trebao bi biti na Juventusovim vratima u utorak, osim ako Massimiliano Allegri nema neki drugi, iznenadni plan. Imat će tako Maksimir priliku vidjeti - tko zna hoće li opet imati taj privilegij - jednog od najboljih vratara u povijesti, čovjeka koji je obilježio jednu čitavu nogometu eru. Ali, podsjetimo, Buffonu ovo nije prvi put da će braniti u Maksimiru, bit će mu to već treći susret sa zagrebačkim stadionom.

Još 1999., kad nitko i nije mogao znati je karijera pred njime, Buffon je čuvao vrata talijanske reprezentacije u remiju bez golova u prijateljskom susretu. No, već iduće godine bio je ovdje i “službeno”. Dinamo je igrao s Parmom i lovio 0:2 iz prve utakmice u drugom kolu Kupa UEFA-a. Strašna Parma, igrali su tada Thuram, F. Cannavaro, Milošević, Mboma, Boghossian, Almeyda, Lamouchi...

Maksimir je bio poluprazan, jedva oko 15 tisuća ljudi, kao da nisu navijači vjerovali u podvig. Premda, Dinamo mu je bio blizu, bili su Modri bolji, imali više šansi, zabio je Šokota za 1:0, isključen je Sartor u zadnjim minutama, ali Parma je izdržala, izgubila samo 0:1 i prošla dalje. Zahvaljujući kome? Naravno, Buffonu.

Sukob s Cannavarom

- Žao mi je što nismo uspjeli postići bolji rezultat, jer smo pružili stvarno dobar nogomet. Po meni, najbolji igrač u njihovoj momčadi bio je vratar Buffon. Imao je nekoliko odličnih intervencija i zahvaljujući njemu Parma ide dalje - rekao je nakon te utakmice strijelac Tomo Šokota. Bilo je to, dakle, prije punih 16 godina, Buffon je bio mladac, a vaš novinar pamti također i jednu situaciju nakon utakmice. U mix zoni nam je jedan od ljudi koji su se tada brinuli o stadionu šapnuo da je u poluvremenu u Parminoj svlačionici bilo vatreno.

Sukobili su se vratar Buffona i stoper Cannavaro. Jedan drugome unijeli su se u lice, a valjda je Buffon bio taj koji je suigraču imao štogod za prigovoriti. Sjećamo se, pitali smo poslije Cannavara, koji još nije približno nije bio tolika zvijezda, što se dogodilo, samo je mahnuo rukom i kazao “no comment”. Koliko su zajedničkih utakmica i zvjezdanih trenutaka obojica prošli otada, Cannavaro je odavno završio karijeru, a Buffon još traje. I vraća se na Maksimir nakon 16 godina.

Belek, 040209.
Nogometna utakmica na terenu hotela Rixos premium u turskom Beleku.
Na fotografiji Tomo Sokota.
Foto: Mario Todoric / Cropix
Mario Todoric / Cropix / CROPIX

Još nije bio zvijezda

- Pamtim, naravno, taj pogodak i tu utakmicu, bili smo stvarno dobri, malo je nedostajalo da prođemo tu jaku Parmu. Mislim da je Parma tada bila u rangu današnjeg Juventusa, izuzetno snažna momčad. Sjećam se jednog poluvoleja Mujčina, prohujao je blizu stative, šteta, da je ušlo... Da, istina je da su se na poluvremenu Buffon i Cannavaro zamalo potukli, toliko su bili frustrirani nemoći koju su prikazali na travnjaku. Buffon je odlično branio, iako još nije bio zvijezda svjetskog glasa, vidjelo se da se radi o fantastičnom vrataru, koji će napraviti veliku karijeru - prisjetio se jučer Šokota te utakmice.

Football Soccer - Juventus v Sampdoria - Italian Serie A - Juventus stadium, Turin, Italy - 14/05/16  Juventus' goalkeeper Gianluigi Buffon holds the cup at the end of their match against Sampdoria.    REUTERS/Stefano Rellandini
REUTERS/Stefano Rellandini / REUTERS

Prije pet godina vidjeli smo Casillasa, sad dolazi Buffon, šteta što lani nismo gledali Neuera, nije ni doputovao u Zagreb na završnu utakmicu Dinama i Bayerna pa da možemo reći da smo u Maksimiru na djelu vidjeli tri golmanska velikana, vjerojatno najveće vratare u zadnjem desetljeću.

Linker
06. svibanj 2024 20:59