REUTERS
DEBELO SU ZAKASNILI

PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ Igrači su ucjenama postali jači od klubova: Chelsea i West Ham su dobili svoje utakmice, i ostali bz najvećih zvijezda

“Costa mi ne djeluje kao čovjek koji bi mario za tuđa mišljenja. Ako je odlučio isforsirati transfer, ne vidim načina da ga zaustave”
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 16. siječanj 2017. 15:52

Zašto ne bi mogao?, odgovorit će Antonio Conte na novinarsko pitanje može li se Diego Costa vratiti u prvu momčad Chelseaja. Izbacivši ga s treninga zbog nediscipline uoči gostovanja u Leicesteru - “idi u Kinu!” navodno je vrištao na prvog strijelca momčadi, iako je incident kasnije razvodnjen tvrdnjom da se Costa povukao zbog bolova u leđima - Conte je dokazao što je htio.

U njegovoj svlačionici neće biti mjesta za zvijezde veće od života niti za igrače veće od kluba, što opet ne znači da preko noći namjerava zavesti diktaturu. Pitanje je samo - je li Diega Costu uopće više briga kako razmišlja njegov šef?

“Costa mi uopće ne djeluje kao čovjek koji bi mario za tuđa mišljenja. Ako je odlučio isforsirati transfer, ne vidim načina da ga klub zaustavi”, kaže Ian Wright, nekada Arsenalov napadač, danas TV komentator.

Costin primjer novi je prilog tezi da moć zvijezda i njihovih utjecajnih agenata prerasta u tumor za koji nogomet nema adekvatnog lijeka. Agresivnim ulaskom Kineza na tržište, ovakvih patoloških izraslina sve je više, pa je tako i 28-godišnji Brazilac sa španjolskom putovnicom izgubio kompas nakon posjeta superagenta Jorgea Mendesa ambicioznom Tianjin Quanjianu (klubu koji pokušava angažirati Kalinića). Kinezi su na Costin transfer spremni potrošiti 80 milijuna funta i usput igrača učiniti najbolje plaćenim na svijetu. Zarađivao bi navodno 650 tisuća funta tjedno (rekorder Tevez u Šangaju zarađuje 615 tisuća), premda je već prijelazom na Stamford Bridge ušao u klub ozbiljnijih milijunaša. Costa ubire 150 tisuća funta tjedno, a Chelsea mu je upravo pripremio novi i gotovo dvostruko bogatiji ugovor.

Negdje na ovom tragu, mladi njemački reprezentativac Julian Draxler ove je zime ucjenom isposlovao transfer u Paris St. Germain jer mu se Wolfsburg učinio pretijesnim i financijski discipliniranim da bi pratio njegove apetite.

I dok je Draxler na kraju relativno diskretno pronašao put iz Bundeslige do novca katarskih šeika, Dimitri Payet je bez osjećaja za tajming i mjeru gurnuo West Ham pred zid u najdelikatnijem trenutku.

Iako je u veljači prošle godine potpisao novi ugovor za astronomsku plaću (125 tisuća funta tjedno), pa onda još u rujnu inkasirao milijunski bonus za lojalnost klubu, na startu 2017. servirao je ultimatum Slavenu Biliću - ili transfer ili počinjem štrajkati! Rezultiralo je to masovnim pozivima navijača da se ubuduće na West Hamovim utakmicama umjesto posvete Payetu preko cijele tribine razvlači dres s imenom Dylana Tombidesa, polaznika klupske akademije čiji je životni san bio zaigrati za “čekićare”, ali ga je u 20. godini života zaustavio rak.

Suočeni s ucjenama moćni engleski klubovi rado bi resetirali sustav vrijednosti, ali debelo su zakasnili. Chelsea i West Ham dobili su subotnje utakmice, ali i izgubili vodeće zvijezde...

Linker
27. travanj 2024 01:52