Slobodna Dalmacija / Arhiva
'KLOŠARI DE LUXE KVALITETE'

VIDEO: 43 GODINE NAKON LEGENDARNOG PORAZA HAJDUKA PROCURILA PRAVA ISTINA Sve je bila velika prijevara: Igrači St. Etiennea bili su dopingirani

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 17. studeni 2017. 20:23

Koji se to Hajdukov navijač neće sjetiti jedne od legendarnih utakmica protiv St. Etiennea iz 1974. godine kada je Ivićeva „zlatna generacija“ u Splitu, na Starom placu slavila 4:1 i već jednom nogom slavila prolazak u 3. kolo Kupa prvaka. Uzvrat u St. Etienneu je bio jedan od najvećih potopa „bijelih“, poraz od 5:1, iako su do 60. minute imali izvrsnih 1:1 i sve je izgledalo vrlo izvjesno.

A onda nestanak struje, nestanak i Hajduka. Istina je da su igrači Hajduka opisivali tih posljednjih pola sata na svoj način, ali svi su imali jednaki dojam oko igrača St. Etiennea. Istina je da su nakon susreta svi Francuzi popadali po podu, povraćali, ali konkretnog dokaza nije bilo, piše Slobodna Dalmacija.

Sve do prije par dana, kada je svjetlo dana ugledala autobiografija Jeana Françoisa Lariosa, igrača St. Etiennea pod nazivom „Sex, droga i alkohol: Bili smo klošari de luxe kvalitete“. Nakon 43 godine od povijesne utakmice u St. Etienneu izašao je prvi dokaz da su francuski nogometaši bili dopingirani. iako nije igrao dvoboj protiv Hajduka Larios je u autobiografiji detaljno objasnio kako je 70-tih godine prošlog stoljeća liječnička služba kluba igračima davala tablete pod izlikom da je riječ o vitaminima.

Francuskom LeParisienu je Larios objasnio kako bi igrači na terenu dobivali čudesnu snagu, ali nakon toga bi imali velike zdravstvene probleme.

- Došli bi nam iz liječničke službe i dali tabletu, kao da su to vitamini. Na terenu smo čudesno izgledali, ali poslije bi nastao pakao. Danima nismo mogli spavati, osjećali smo se kao nam je netko isisao energiju. Nakon prestanka bavljenja nogometom, a ne zaboravite da je to trajalo i punih deset godina počeo sam kompenzirati nedostatak dopinga pa sam uzimao hranu, alkohol i droge i to u velikim količinama – otkrio je Jean François Larios.

Ovo svjedočenje će svakako uzdrmati temelje francuskog nogometa i tog velikog napretka 70-tih godina, ali svakako otkriva s kakvim su se problemima našli igrači Hajduka koji su redom govorili – istinu.

Linker
23. travanj 2024 06:32