ŠOKANTNA RAZMJENA NA INTERNETU

AMERIČKO CRNO TRŽIŠTE NEŽELJENOM DJECOM 'Ne sviđa nam se ovaj dječak iz Gvatemale, želi li ga tko?'

Država ne nadzire udomitelje djece iz inozemstva niti ih podupire. Sve se odvija bez odvjetnika i socijalnih radnika
 Flo Smith/NurPhoto/SIPA;

Bez odvjetnika, bez socijalnih radnika i bez komplikacija Amerikanci koji više ne žele djecu usvojenu iz inozemstva nove udomitelje jednostavno pronalaze preko interneta, pokazalo je veliko Reutersovo istraživanje o američkom crnom tržištu neželjenom djecom.

Istina, djeca često pate od poremećaja ponašanja i drugih psihičkih problema, a država udomitelje djece iz inozemstva ne nadzire, niti im pruža podršku, ali, kako piše Reuters, riječ je o slučajevima u kojima udomitelji svoje potrebe stavljaju ispred potreba djece koju su doveli u Ameriku.

- Kako ste me se mogli odreći kada ste me doveli da budem vaša? - pita danas 21-godišnja Quita koju je bračni par Puchalla iz Wisconsina kao tinejdžericu spasio iz Liberije, a onda je se nakon dvije godine riješio i predao je drugom bračnom paru bez ikakve provjere.

Reuters je analizirao 5029 postova tijekom petogodišnjeg razdoblja s jedne Yahoo grupe i ustanovio da se zbog neuspješnog usvajanja svakih tjedan dana u prosjeku na takvo udomljavanje nudi jedno dijete, uglavnom u dobi od šest do 14 godina, usvojeno iz inozemstva. Najmlađem ponuđenom djetetu bilo je samo deset mjeseci.

“Rođen u listopadu 2000., ovaj zgodan dečkić, ‘ Rick’, usvojen je iz Indije prije godinu dana, poslušan je i spreman ugoditi”, piše u jednom od oglasa na internetu.

“Usvojili smo osmogodišnju djevojčicu iz Kine. Nažalost, sada se mučimo nakon što smo kod kuće pet dana”, žale se novopečeni posvojitelji u drugom te mole da se oglas proslijedi “bilo kome za koga mislite da bi mogao biti zainteresiran”.

“Užasno me sram reći, ali stvarno nam se ne sviđa ovaj dječak”, napisala je u svom oglasu žena iz Nebraske, koja je u srpnju 2012. nudila na udomljenje 11-godišnjeg dječaka iz Gvatemale.

Reuters piše da se razmjena obavlja preko grupa na Yahoou i Facebooku gdje roditelji koji se više ne mogu nositi s problematičnom djecom - ali i neki koji jednostavno nisu zadovoljni klempavim ušima i “čudnim” izgledom svojih štićenika - reklamiraju djecu i prepuštaju ih nepoznatim ljudima, uz minimalnu kontrolu vladinih službi, a ponekad i posve bez nje.

Ye Aung Thu;

Praksa se naziva “privatno udomljavanje”, a istraga je pokazala da su neka djeca, koja su na takav način prepuštena nepoznatim ljudima, proživjela ozbiljne strahote. Jednu kinesku djevojčicu udomitelji su natjerali da iskopa vlastiti grob. Djevojčica iz Rusije ispričala je da ju je kod jednih udomitelja dječak tjerao na seks, a potom po njoj urinirao. Bilo joj je 13 godina i u šest mjeseci promijenila je troje “roditelja”.

No, najstravičnija priča koju je Reuters otkrio tiče se bračnog para Nicole i Calvina Easona, koji bi na internetskom forumu usvajao dijete po dijete, i to bez problema, iako im je socijalna služba zbog “ozbiljnih psihijatrijskih problema i nasilnih tendencija” oduzela oboje njihove biološke djece - prvo devetomjesečnu curicu koja je imala slomljenu natkoljenicu i još nekoliko neliječenih zaraslih prijeloma, a potom i tek rođenog dječaka. Više djece koje su čuvali kao babysitteri optužilo ih je oboje za seksualno zlostavljanje, a 18-godišnji prijateljičin sin se utopio u kadi dok ga je Nicole čuvala. Par je, uz to, krivotvorio pismo u kojemu je stajalo da ih je socijalna služba proglasila sposobnima za udomiteljstvo, a koje su pokazivali očajnim roditeljima koji su se svoje usvojene djece htjeli riješiti.

Todd i Melissa Puchalla dvije su se godine mučili s liberijskom tinejdžericom Quitom za koju tvrde da su je se morali odreći kako bi zaštitili svoju djecu. Novinarima Reutersa rekli su da je bila nepredvidljiva i nasilna, da su je se druga njihova djeca bojala. Kada su je se odlučili riješiti, nove roditelje pronašli su joj pomoću oglasa na internetu. Javili su im se Easonovi, par u 30-im godinama iz Illinoisa, koji je 16-godišnjakinju bio spreman usvojiti, iako je u oglasu stajalo da su joj dijagnosticirani ozbiljni zdravstveni problemi i poremećaji ponašanja.

Poslije nekoliko tjedana bračni par Puchalla posjetio je Easonove u njihovoj mobilnoj kući u Illinoisu. Bez odvjetnika ili socijalnih radnika potpisali su izjavu da će se za Quitu starati Easonovi. Puchalla je svoju usvojenu kćer uvjeravala da su Easonovi “vrlo dobri ljudi”.

- Ali ja sam razmišljala: Kako znaš? - ispričala je Quita.

Taj prvi i jedini susret dvaju bračnih parova trajao je tek nekoliko sati. No, iako su se supružnicima Puchalla Easonovi činili “prekrasni”, Quita je ispričala kako je već prvoga dana otkrila da u kući ne postoji krevet za nju i da su joj njezini staratelji rekli da spava u njihovu krevetu, pri čemu je Nicole bila gola. Iako Easonovi tvrde da to nije istina, i nekoliko druge djece koju je par udomio preko interneta ispričalo je identičnu priču.

Nekoliko dana poslije Easonovi su prestali odgovarati na pozive Melisse Puchalla, a u školi su tvrdili da se Quita tamo nikad nije niti pojavila. Kada je Quitu došla potražiti policija, na mjestu na kojem su je Puchalle ostavili mobilne kuće više nije bilo, ostala je samo gomila smeća i dva psića na lancu koje su Quiti poklonili Easonovi. Policija je djevojku pronašla u New Yorku, gdje su je Easonovi doveli u posjet svojim rođacima, i idući je dan autobusom poslali bračnom paru Puchalla. To je bilo sve što su vlasti učinile. I u New Yorku i u Illinoisu i u Wisconsinu policija je zaključila da nitko nije počinio kazneno djelo. Sve američke savezne države, doduše, zabranjuju ovakvo udomljavanje djece, ali samo ako se dijete premješta iz jedne države u drugu - no i tada se to smatra samo prekršajem.

U SAD-u niti jedna služba ne prati što se dogodi s usvojenom djecom iz inozemstva, pa se ne zna ni koliko takvih stranih usvajanja ne uspije. Reuters piše kako američke vlasti procjenjuju da između deset i 25 posto domaćih usvajanja ne uspije i da bi, ako strana usvajanja propadaju jednako često, u SAD-u moglo biti 24.000 usvojene djece koja više ne žive s ljudima koji su ih legalno usvojili.

Easonovima, kojima je država već ranije oduzela roditeljska prava, Quita nije bila jedino dijete do kojega su došli na takav način. Nicole Eason sa svojim je ljubavnikom Randyjem Wilsonom 2006., dvije godine ranije, preko internetskog foruma udomila desetogodišnjeg dječaka iz Wisconsina. Njegova majka Glenna Mueller usvojila ga je u SAD-u tri godine ranije i više nije mogla podnositi njegove ispade i nasilje nad drugom djecom.

- Nisam ga više mogla gledati. Htjela sam da to dijete nestane - kaže Mueller danas. Javila joj se Nicole i primopredaja djeteta je izvršena u roku od jedan sat - na parkiralištu uz autocestu. No, budući da dječak nije bio usvojen iz inozemstva, tri mjeseca kasnije socijalne službe shvatile su da nije tamo gdje bi morao biti. Što se događalo s dječakom, Reuters ne navodi, no Nicolein ljubavnik Randy je poslije godinu dana uhićen zbog dječje pornografije.

“Samo ih treba odgojiti da misle da je to u redu i da nikome ne kažu. Ono što se zbiva u obitelji, ostaje u obitelji”, napisao je Randy na internetu, nesvjestan da razgovara s tajnim policijskim istražiteljem.

Nicole je poslije sa svojim suprugom našla nove žrtve: udomili su 13-godišnju Annu iz Rusije kojoj su pokazali fotografije dječaka i djevojčice koji su prije živjeli kod njih, a na pitanje što se dogodilo s njima, odgovorili su:

“Ponekad djeca jednostavno umru, a oni su umrli oboje”. Udomili su i petogodišnjeg dječaka iz Gvatemale koji je bio sklon nasilju, osmogodišnju djevojčicu iz Kalifornije i 13-godišnjeg Dmitrija iz Rusije, kojega su se udomitelji odrekli nakon što su dobili vlastito troje djece.

Easonovi danas nekažnjeno i slobodno žive na Floridi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:15