Reuters, Hanza Media
SPORTAŠI I STANARSKA PRAVA

SANDRA U STO KVADRATA, STIPANOVIĆ PODSTANAR, A MARTIN - NE ZASLUŽUJE? Junaci u problemima

SANDRA U STO KVADRATA, STIPANOVIĆ PODSTANAR, A MARTIN - NE ZASLUŽUJE? Evo kako su stambeno pitanje riješili hrvatski medaljaši iz Rija
Piše: Dean BauerObjavljeno: 26. kolovoz 2016. 22:00

Božidar Kalmeta, gradonačelnik Zadra, dodijelio je prije koji dan gradske stanove na korištenje dvojici sugrađana, zlatnim olimpijcima iz Rija, jedriličarima Šimi Fanteli i Igoru Mareniću. Potez koji zaslužuje isključivo pohvalu, a njegovo tobožnje povezivanje sa skorašnjim parlamentarnim izborima pada u vodu nakon iznošenja samo jedne činjenice.

Božidar Kalmeta naime uopće nije kandidat na skorašnjim izborima. Drugo, nemojmo biti ni licemjerni. Svakodnevno javno prozivamo političare što čine ili su učinili za bolji status sporta i sportaša, tako da sada napadati nekoga tko je učinio nešto opipljivo i korisno, bilo bi svjesno zlonamjerno.

Fantela i Marenić su zasad jedini naši olimpijci medaljaši iz Rio de Janeira koji su upravo temeljem kolajne iz Brazila riješili stambeno pitanje. No nisu jedini kojima je lokalna zajednica priskočila u pomoć u ponudi krova nad glavom.

Evo kako stoje naši medaljaši iz Rija po pitanju stambenog prostora u kojem žive.

Blanka Vlašić: naša najbolja visašica je od Splita svojedobno dobila stan, površine 35 četvornih metara, ali ne u baš najboljem stanju. Uložila je u njega 20-25.000 eura ne bi li ga dovela u red, a potom ga je poželjela otkupiti. Grad Split je pristao i izvisio cijenu - 70.000 eura. Blanka je to platila.

Valent i Martin Sinković: u biti, prije koju je godinu zagrebački gradonačelnik stan od 40-ak četvornih metara formalno udijelio samo jednom bratu, Martinu. No kako se Martin otprilike u isto doba oženio, odlučio je ipak izgraditi svoje gnijezdo, kuću na kredit nedaleko od Samobora. Tako je Valent ostao sam u gradskom stanu.

Sandra Perković: dvostruka olimpijska pobjednica prvo je dobila na korištenje gradski stan od 45 kvadrata blizu maksimirskog stadiona, prije 5-6 godina. No u rujnu 2012. dobila je zamjenski, bliže Jarunu jer je počela trenirati na atletskom stadionu uz Savu. Taj je puno veći, 100-tinjak kvadrata čak s terasom i parkirališnim mjestima.

To su jedini od olimpijaca s medaljom sa zadnjih OI koji su stambeno zbrinuti od lokalne zajednice. Ostali? Žive bilo s roditeljima ili u stanovima koje su sami kupili ili pak dobili od svojih klubova. Opet, konkretnije.

Josip Glasnović: oženio se za Jaskanku, pa tako i živi u Jastrebarskom, zbog čega ga i drže jaskanskim zetom.

Sara Kolak: mlada 21-godišnja djevojka živi s roditeljima u Ludbregu.

Filip Hrgović: živi s roditeljima i mlađom sestrom u njihovu domu u Zagrebu.

Tonči Stipanović: srebrni jedriličar s djevojkom je podstanar u POS-ovu stanu na Brodarici. Najam istječe u prosincu, a dalje...

Damir Martin: no jedan je primjer šokantan. Srebrni veslač sa zlatnim vremenom, Damir Martin godinama zadovoljava uvjete za zaslužnog sportaša Zagreba koji bi itekako imao pravo na korištenje gradskog stana, ali... Odbijen je jer navodno “nije dovoljno dugo u Zagrebu”. Bez komentara. Jer mogli bismo svašta napisati. Damir Martin je sam uzeo kredit i kupio stan. Vaterpoliste ovdje ne navodimo jer oni stambeno pitanje rješavaju gotovo isključivo kroz ugovore s klubovima.

Pjevači i glumci daleko ispred sportaša

Inače, sportaši čine uvjerljivu manjinu koja u nas dobiva stanove na korištenje. U Hrvatskoj postoje na tisuće pjevača i glumaca koji odavno koriste iste pogodnosti. Iako nikada nisu bili, niti će biti poput sportaša najbolji na svijetu. No o njima se ne piše. Jasno je i zašto, pa za njih nitko i ne zna!

Linker
24. travanj 2024 08:34