Getty Images
SAD TE IMA, PA TE NEMA

POZADINA ŠOKANTNOG PREOKRETA U KARIJERI NIKOLE VLAŠIĆA: 'Nikoli se dogodio veliki peh! A bio je dobar, bio je iznad svih očekivanja...'

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 22. studeni 2017. 16:54

U jednom trenutku stvari su za Nikolu Vlašića izgledale gotovo pa idilično. Sjajan status u Evertonu, sve bolje kritike kod navijača, a kao šlag na tortu stigao je i Dalićev poziv u reprezentaciju. Za potpunu idilu dečka koji je tek napunio 20 godina nedostajale su još samo bolje igre i pobjede Evertona.

A onda je uslijedio šokantni preokret. Koeman je napustio klub, na njegovu je stolicu sjeo David Unsworth, a Nikola Vlašić isprva se smjestio na tribinama, da bi u subotu dobio premještaj u U-23 momčad Evertona.

Puno puta viđeno

- U dvije i pol godine koliko sam boravio u Premiershipu moram vam reći da sam se puno puta nagledao takvih situacija. Nadam se da je ovo što se Vlašiću događa tek kratkotrajna stvar, ali nikako tu nema ničega dramatičnog - mirno će Nikola Jurčević, donedavni asistent Slavena Bilića na klupi West Hama.

- Nikoli se dogodio veliki peh. Koeman ga je doveo, imao je jasnu predodžbu njegove igračke kvalitete i odmah ga je gurnuo u vatru. Međutim, David Unsworth očito ima drukčije poglede na nogomet i u njima u ovom trenutku nema mjesta za Vlašića.

Ali Vlašić je kod Koemana pružao sasvim dobre igre, po svim je analizimama bio među najboljim igračima momčadi?

- Doista je Nikola bio dobar, čak i iznad svih očekivanja za tako mladog igrača koji je tek došao u klub. I navijači su ga sjajno prihvatili, prepoznali su u njemu veliki potencijal. No, Unsworth se odlučio za neke druge igrače, koliko vidim preferira neke koje je ranije trenirao u Evertonovoj U-23 momčadi. Kažem, puno puta viđeno, čak i kod igrača koji su bili puno skuplji od Vlašića, koji su bili izravno dovedeni kao velika pojačanja. Znate, Englezi oko tih stvari ne prave nikakav problem, njima je to sve normalno i zbog toga nema drama u klubovima.

Everton je Unswortha na klupu stavio kao prijelaznu varijantu, zna se da je njihova prva želja Marco Silva, ali on ima ugovor s Watfordom?

Silva prva želja

- I to sam već viđao u Engleskoj. Klub otpusti trenera i onda želi dovesti nekoga iz suparničkog kluba u ligi. No, Silva ima ugovor s Watfordom i ne vjerujem da je moguć jednostrani raskid s njegove strane. Vidim da je Everton bio spreman platiti odštetu Watfordu, ali očito ni to nije pomoglo. Ako se to ne riješi u sljedećih nekoliko dana, Silva će ostati samo želja, jer sada se to čekanje već jako odužilo.

Što bi značilo da Unsworth možda postane i trajno rješenje?

- U zadnje dvije utakmice ima četiri boda, dobije li sljedeću eto ga u dobroj seriji i ne bih bio iznenađen da ostane. Nije li Leicester prošle sezone tako stavio Shakespearea na klupu nakon Claudija Ranierija, da bi on na koncu ostao na njoj oko godinu dana. Silva im je očito prva želja i ako nemaju pravo rješenje nakon njega, Unsworth bi mogao dobiti šansu.

Što bi bila loša vijest za hrvatskog igrača?

- Nikola je jako mlad igrač, prilika koju je dobio u Evertonu bila je iznenađujuća i on ju je odlično iskoristio. Možemo reći da zbog toga ima određeni kredit u klubu, ali moći će ga zadržati samo ako mirno prihvati ovo što mu se sada događa. Mora na treninzima biti još bolji, još odlučniji želi li natjerati trenera da mu pruži priliku. Znam da nije lako prihvatiti status igrača u drugom planu, ali Nikola nema razloga za bilo kakvu depresiju ili dramu. Mora raditi kao i do sada i taj će rad sigurno donijeti rezultate.

Je li Vlašić u drugom planu možda i zato što je bio Koemanov izbor, pa se sada forsiraju neki drugi igrači?

- Unsworth sigurno jako želi biti prvi trener Evertona, a želja mu se može ostvariti samo ako bude imao rezultat. Zato je logično razmišljati da će na teren poslati igrače kojima najviše vjeruje. Među njima nažalost u ovom trenutku nije Nikola Vlašić, a može li se to promijeniti po meni će najviše ovisiti o Nikoli - zaključio je Nikola Jurčević.

VLAŠIĆ POD KOEMANOM - 8 nastupa, 575 minuta

VLAŠIĆ POD UNSWORTHOM - 1 nastup, 19 minuta

Linker
26. travanj 2024 18:06