CROPIX
NEMA MILOSTI - ILI JESI, ILI NISI

PRERANO JE OTIŠAO IZ DINAMA, A SADA PROŽIVLJAVA TEŽAK PUT 'ALENA HALILOVIĆA I DRUŠTVA' 'Pa došao je u veliki klub koji će opet igrati u prvoj ligi'

NJEMAČKA Mladi hrvatski ofenzivac, bivši član zagrebačkog Dinama, napustio je Wolfsburg i otišao u 2. ligu u potrazi za većom minutažom
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 02. veljača 2017. 09:33

Kad smo prije tjedan dana pričali s Juricom Vranješom, bivšim reprezentativcem i igračem nekoliko uglednih njemačkih klubova, a danas zastupnikom Josipa Brekala, rekao je da će Josip, po svemu sudeći, ostati u Wolfsburgu i pokušati se nametnuti u nastavku sezone. Međutim, okrenulo se sve, u ponedjeljak navečer opet se nešto počelo događati, a u utorak prijepodne sve je riješeno, Josip Brekalo otišao je na posudbu u Stuttgart.

Velik je to klub, bogate povijesti, ali trenutačno u drugoj Bundesligi. “Deal” je ovakav, posudba je do ljeta, ako Stuttgart izbori Bundesligu (trenutačno je treći s istim brojem bodova kao i vodeći dvojac), posudba će se produžiti na još godinu dana. Uz pravo otkupa, dakle, u ljeto 2018. Stuttgart će ga moći otkupiti.

- Bilo je dosta razgovora u posljednje vrijeme o Josipu, imali smo na stolu ponude šest-sedam klubova, bila je opcija i da ostane u Wolfsburgu i bori se za mjesto. No, onda se javio Stuttgart, čiji je trener Hannes Wolf, čovjek koji je Brekala htio dovesti još iz vremena dok je radio u Dortmundu. On ga je i sada žarko želio, stoga je Stuttgart svakako dobra sredina. A i velik je klub, koji će vjerojatno opet igrati u Bundesligi - kazao nam je jučer Vranješ.

- Nikako ne bih želio biti prepotentan, ne bih želio da me se krivo shvati, ali siguran sam da za mene ima mjesta u momčadi Wolfsburga. Držim da sam odlaskom u Wolfsburg napravio odličan potez, ali naravno, uvijek treba biti oprezan, znam da me čekaju veliki izazovi u Bundesligi. Spreman sam za njih, imam maksimalno samopouzdanje, potpunu vjeru u sebe - govorio je Brekalo prošloga ljeta kad je iz Dinama odlazio u Njemačku, no, šest mjeseci kasnije odlazi na posudbu.

Promjena trenera

Istina, njegovi problemi počeli su odlaskom Dietera Heckinga, trenera koji ga je doveo. U njegovoj eri Brekalo je bio uz prvu momčad, na klupi, upisao 76 minuta u Bundesligi, polako “hvatao zrak”. No, stigao je sredinom listopada Francuz Valerien Ismaël, s drukčijom vizijom i pogledom na Brekala. Kod njega mladi hrvatski reprezentativac nije dobio priliku, igrao je i za drugu momčad i jasno je da mu ni perspektiva ne bi bila bolja niti na proljeće. Odlučio se za Stuttgart i nedvojbeno veću minutažu u nastavku sezone.

No, kako god, upoznao je i Brekalo taj problem, s kojim su se susretali mnogi mladi igrači koji su prerano otišli iz HNL-a, poglavito ovi iz Dinama. Alen Halilović još traži afirmaciju na velikoj sceni, mučio se Jedvaj u Romi, tek odlaskom u Leverkusen dobio je kontinuitet, da ne govorimo o Brodiću i Muriću, koji su odlaskom iz Dinama izgubili minutažu, perspektivu, izgubili nekoliko važnih godina u razvoju karijere.

Težak put

Ne možemo tvrditi kako bi se Brekalo razvijao da je ostao u Maksimiru, ali sigurno bi igrao više, imao adekvatnu minutažu i strpljenje struke. U Njemačkoj je prepušten nemilosrdnoj borbi, došao je s etiketom igrača od 10 milijuna eura, bez obzira što je još mlad i “samo” talentiran, Wolfsburg ga nema vremena polako razvijati. Ili jesi ili nisi, odeš ti, doći će drugi.

Dakako, glupo je i reći da na kraju Brekalo neće uspjeti, nije otišao među amatere, već u veliki Stuttgart, ali da je njegova priča još jedan dokaz kako je težak put izvan kuće, kako je teško stići na cilj preskačući stepenice, s time će se svi složiti. Pred njim je proljeće povratka, Švabe očekuju da bude važna karika na cesti povratka u Bundesligu.

--------------------------------------------------------------

Jedan od najvećih njemačkih klubova s pet titula

Stuttgart je jedan od najvećih klubova u Njemačkoj, osnovani 1893. godine. Utemeljitelji su Bundeslige, kroz povijest osvojili su pet naslova prvaka (tri Bundeslige) te tri trofeja u Kupu. Prošle sezone ispali su u 2. ligu, to im se dogodilo drugi put u povijesti. Prije četiri desetljeća odmah su se vratili, a i ove sezone im je to cilj. Kroz povijest dres ovog kluba nosili su veliki igrači poput Klinsmanna, Elbera, Bobica, Dunge, Buchwalda, a jedna od legendi je i Zvonimir Soldo, koji je dres Švaba nosio punih 10 godina postavši i kapetan.

Nakon 18 kola 2. lige su treći, bodovno izjednačeni s prvoplasiranim Hannoverom i drugim Braunschweigom. Brekalo će imati jaku konkureniju o ofenzivnoj liniji, ove zime iz Bayerna je stigao Julian Green, a tu je još i Carlos Mane, koji je proteklog vikenda donio pobjedu kod St. Paulija.

Linker
04. svibanj 2024 07:59