DOJAM O SPLIĆANIMA

'HAJDUKU NEDOSTAJE SAMO ISKUSTVO, TUDOR JE SVE OSTALO DOBRO POSLOŽIO' Vulić secira Bijele

 Vladimir Dugandžić/CROPIX

Tudorov Hajduk izazvao je pozitivne reakcije nakon meča Superkupa protiv Dinama u Zagrebu. Sve je super osim rezultata. Jer, kad se izgubi, pa makar to bilo u ruletu sa 11 metara, ne možeš biti do kraja zadovoljan. Hajdukov navijački puk slavi činjenicu da je ovaj “zeleni Hajduk” pokazao da se može nositi s Dinamovim milijunima. Barem u jednoj utakmici, što opet budi optimizam za budućnost...

Bilo je puno utakmica u recentnoj prošlosti u kojima je Hajduk igrao podređenu ulogu protiv Dinama, a posebno na Maksimiru. Ali ovaj put Splićani su zaigrali ravnopravno, bez previše straha i respekta. Hajduk je igrao i trudio se igrom parirati Dinamu, a nije se zatvarao u bunker i čekao da prođe 90 minuta. Hajduk se nije obeshrabio ni raspao niti nakon primljenog gola.

Ovaj Hajduk je jako mlad. Tudor je među početnih 11 imao dvojicu igrača godišta 1995. (Pašalić i Mujan) i dvojicu 1994. (Milić i Kouassi), imao je samo jednog igrača starijeg od 25 godina, Vršajevića kojem je 27. Pa to je pravi “dječji vrtić”.

- Za mene je Hajduk odigrao odličnu partiju - kaže nam Zoran Vulić, vječni trener Hajduka, trofejni i omiljeni strateg “bijelih” komentirajući rad svog bivšeg igrača Igora Tudora, kojeg je i sam svojevremeno promovirao dodijelivši mu kapetansku vrpcu kao tinejdžeru.

Vulić je jedan od onih trenera koji obožavaju mlade igrače. - Kad si mlad, onda želiš više nego kad si stariji. Ništa ti ne smeta, a sve bi dao za afirmaciju i napredovanje. Zato volim dati priliku mladim igračima, volim ih podržati jer mislim da zaslužuju podršku. To je ono što vidim i kod ove momčadi. Tudor radi odličan posao. Vidjeli smo Hajduk koji je odigrao kvalitetnu utakmicu, u kojoj 90 minuta nisu ‘kendavali balun’ nego su igrali do noge. Takav pristup i stil igre meni se sviđa. Ono što fali ovoj momčad je samo iskustvo.

Iskustvo je, kažu, neprenosiva kategorija. I ne može se steći preko noći.

- Zato će bit važno istrpit ovu mladu momčad i te igrače. Bit će tu i oscilacija, boljih i lošijih partija, ali ne treba ih odmah kritizirati. Nitko nije imun na kritike i bit će vremena za to, ali dajmo im sad malo kredita, da se uigraju, da rastu iz utakmice u utakmicu. Kažem, dojma sam da je Igor to kvalitetno posložio i kad se vrate Maglica i Andrijašević, bit će to momčad kakvu Hajduk zaslužuje. Najviše mi se sviđa to što se trude dominirati u igri, žele se nadigravati, a ne prilagođavaju se protivniku.

• Kako ste vidjeli Dinamo?

- Čini mi se da je njihov najveći problem to što imaju puno novih igrača. Trebat će im vremena da se poslože i uigraju. Od tih novih lica moram priznati da su Soudani i Migliore baš prava pojačanja. Iako je teško davati ocjene samo na račun tih 90 minuta, to su dvojica igrača koji su mi se jako svidjeli. Kad im se vrati Sammir, Dinamo će izgledati još puno bolje. Trebat će biti puno bolji za Ligu prvaka.

• Je li kvaliteta ipak na strani Dinama?

- Rekao bih da je iskustvo njihova glavna prevaga. Volio bih vidjeti ovu momčad Hajduka da ostane na okupu pet godina. Ne vjerujem da bi se tada govorilo o tome da je Dinamo kvalitetniji. Nažalost, financije diktiraju sve. Dinamo prodaje Halilovića i Jedvaja da bi investirao u nova pojačanja. A Hajduk, ako proda Mujana ili nekog drugog bisera, to će učiniti da bi preživio, da bi sanirao dugove. To nije ravnopravna igra...

• Tko vam se osobito sviđa od Hajdukovih mladih igrača?

- Ovdje je igrača uvijek bilo, ali je problem kad moraš forsirati mlade igrače i raditi rezultat u isto vrijeme. Kao trener možeš staviti deset mladih igrača, ali ako nemaš rezultat, ne možeš imati ni mir za rad. Sviđaju mi se jako i Pašalić, Mujan i Kiš, a posebno taj Kouassi koji nije prošao Hajdukovu školu, ali je izuzetan potencijal. Sve to govori da Hajduku treba dobar skauting, ljude koji će prepoznati talente poput Kouassija. Njega je Hajduk uzeo za male pare, a u prilici je ostvariti veliku zaradu. Dinamo ima puno izraženiji skauting, veću snagu i financijsku moć i to se osjeti. Ne bih želio zaboraviti Kalinića, koji je impresivan. Iako je po meni Blažević odlično branio prošle sezone, Hajduk je s Kalinićem dobio vratara za budućnost.

• Tudor je krenuo bez Blaževića, Vukovića i Maloče koji su u prodajnom izlogu. Izgledan je njihov odlazak iako se tek čekaju konkretne ponude za njih.

- Trebalo bi pustiti Igora (Tudor, op.a.) da radi kako najbolje zna. On ima svoju viziju. Odlučio je graditi momčad bez igrača za koje se vjeruje da će otići i to je njegov izbor. Treba mu dati podršku. Vidim da zna posao, da ima ideju i sad je najvažnije da ima mir za rad. Financije su uvijek presudne, a kad imaš mlade igrače, onda ti treba vrijeme. Hajduk će biti jak, ako ne ove godine, onda sigurno kroz godinu ili dvije ako uspiju zadržati ovu momčad na okupu. To bi im trebao biti cilj.

• Kako procjenjujete šanse u prvenstvu?

- U četverokružnom formatu prvenstva Dinamo neće imati baš ugodnu poziciju. Jake su utakmice svaki tjedan i mislim da je to šansa za ove momčadi koje su se igrački pojačale, Rijeku, a posebno za Split koji ima velike ambicije. Ja ne kažem da će Split biti prvak, ali mislim da se može boriti za prvaka. Hajduk je pretendent iz prikrajka, iz ‘kantuna’. Čini mi se da imaju sve, a samo im fali iskustva. Očekujem da će prvenstvo biti jako zanimljivo, uostalom kao i prošlo koje je imalo svoje draži - zaključuje Zoran Vulić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:25