KONTROVERZNI PROJEKT

'NA GODINU DANA ODREKLA SAM SE ŠMINKANJA I POKRILA KOSU MARAMOM' Neobični eksperiment bivše karijeristice iz New Yorka

'Svakog jutra izula bih se kad bih ulazila u vlak zajedno s vojskom žena utegnutih u usku odjeću, preplanulog tijela, natapiranih frizura, licima punim šminke i na potpeticama'
 Facebook

Bivša karijeristica s Manhattana odlučila je na godinu dana odreći se šminkanja te pokriti kosu, noge i ruke, a svoje iskustvo opisala je kao oslobađajuće.

Lauren Shields radila je na recepciji u čuvenoj Petoj aveniji u New Yorku, a onda se počela zanimati za kvekere, te židovske i muslimanske sustava vjerovanja.

- Svakog jutra izula bih se kad bih ulazila u vlak zajedno s vojskom žena utegnutih u usku odjeću, preplanulog tijela, natapiranih frizura, licima punim šminke i na potpeticama. Mrzila sam to - kazala je.

Njima u inat odijenula je dugu suknju i glavu pokrila šalom poput židovkinja u Williamsburgu, brooklynskom susjedstvu.

- Te žene nisu marile za modu, kao većina žena. Bile su fokusirane na nešto drugo, puno važnije od praćenja trendova - zaključila je.

- U Americi je islamska odjeća izbor, i žene koje se odluče nositi ju odbijaju podržati zapadni imperijalizam i gledanje na žensko tijelo kao seksualni objekt. To je način izražavanja skromnosti i odupiranja pritisku zapadnih standarda ljepote - kazala je Lauren Shields koja je odlučila napraviti tzv. eksperiment skromnosti (Modesty Experiment).

U želji da popusti ideja da su mladost i ljepota jedine bitne stvari u životu, počela je pisati blog i pokrenula svoju Facebook strancu.

Devet mjeseci pokrivala je kosu, nije nosila usku odjeću, a koljena i ramena otkrivala je samo kod kuće. Isprva se, kaže, činila 'nevidljiva' i ženama i muškarcima.

- Ipak, s vremenom sam se osjećala puno korisnijom jer više nisam bila opsjednuta izgledom, a uštedjela sam i novac. Također, upoznala sam muškarce koji djevojke poput Kim Kardashian ne shvaćaju ozbiljno, ni poslovno ni osobno - kaže Shields.

S jednim takvim upustila se u ljubavnu vezu, a danas su zaručeni.

Njezin projekt izazvao je mnoge kontroverze. Neki su ju optuživali da sudi ženama koje se šminkaju, a neki su komentirali da 'pretvaranjem u ono što nije troši jednako energije na svoj izgled kao i žene koje i sama sažaljeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:05