SLOVENSKI MEDIJI

Delo: 'Barroso očekuje da će Slovenija u roku ratificirati hrvatski pristupni ugovor'

European Commission President Jose Manuel Barroso (R) welcomes President of Slovenia Borut Pahor (L) prior to their working session on January 9, 2013 at the EU Headquarters in Brussels. AFP PHOTO GEORGES GOBET
 AFP

LJUBLJANA - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso očekuje da će Slovenija do 1. srpnja ove godine ratificirati hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom, tvrdi u četvrtak ljubljansko "Delo", u prilogu posvećenom posjetu predsjednika Boruta Pahora Bruxellesu.

Pahor se u srijedu, zaključujući svoj dvodnevni posjet središtu EU-a u svojstvu novog predsjednika Slovenije, sastao sa predsjednikom Europske komisije Barrosom i predstavnicom EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton. No, očekivanih izjava nakon susreta nije bilo jer se Pahor "zavio u šutnju", ne komentirajući niti situaciju u Sloveniji nakon optužbi protukorupcijske komisije protiv premijera Janeza Janše niti odnose s Hrvatskom u svjetlu skorog ulaska Hrvatske u EU, što je također bila jedna od tema Pahorovih razgovora s visokim predstavnicima europskih institucija, prenose slovenski mediji.

Dopisnik "Dela" iz Bruxellesa navodi da je Pahor s europskim dužnosnicima razgovarao i o odnosima Slovenije i Hrvatske, vezano na problematiku štediša Ljubljanske banke kojom Ljubljana uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora. No, o toj temi nije htio javno govoriti, te je izbjegao novinare, a otkazana je i njegova ranije najavljena izjava nakon susreta s Barrosom.

"Pahor je predviđenu izjavu otkazao, dok Barroso očekuje da će Slovenija poštovati rok i da će ratificirati hrvatski pristupni ugovor do 1. srpnja", navodi u prilogu iz Bruxellesa vodeći slovenski dnevni list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:51