IZ BRUXELLESA AUGUSTIN PALOKAJ

POLITIČKI POTRESI U LJUBLJANI 'Ulazak Hrvatske u EU mogao bi se jako zakomplicirati zbog situacije u Sloveniji’

Europski diplomati zabrinuti su i što Slovenija uopće nije započela ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora

Komplicirana unutarnjopolitička situacija u Sloveniji, gdje je premijer Janez Janša pod pritiskom da podnese ostavku , dodatan je razlog za nervozu u Europskoj Uniji kad je riječ o slovenskoj ratifikaciji hrvatskoga pristupnog ugovora.

Slovenija: Virant u subotu donosi odluku o sudbini vlade Janeza Janše

Prema informacijama iz Unije, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso slovenskom je predsjedniku Borutu Pahoru u Bruxellesu poručio kako “unutarnje komplikacije u Sloveniji ne smiju služiti kao izgovor za odgodu ratifikacije hrvatskoga pristupnog ugovora”, no zbog trenutačnog stanja u susjednoj državi, njezino je ponašanje još nepredvidljivije.

Nekoliko diplomata EU izjavilo je danas Jutarnjem listu da bi se sve moglo još više zakomplicirati ako se ubrzo ne nađe rješenje. U tom smislu spominju pritiske na Janšu da odstupi, za sada nejasne odnose između Janše i novoga predsjednika Pahora, mogućnost raskola u vladajućoj koaliciji i tešku ekonomsku situaciju u Sloveniji.

S druge strane, ustvrdili su naši izvori u EU, vrijeme istječe i Slovenija, prema njihovu mišljenju, “debelo kasni s procedurom ratifikacije”. Do sada je hrvatski pristupni ugovor već ratificiralo 20 država članica, a Slovenija je jedina koja još nije ni započela tu proceduru.

Izvori iz Unije prenijeli su također da je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso danas na sastanku u Bruxellesu podsjetio slovenskog predsjednika Pahora da su sve države članice potpisale Ugovor o pristupanju Hrvatske, uključujući i Sloveniju, te se time složile da 1. srpnja 2013. Hrvatska stupi u punopravno članstvo. Izrazio je zato uvjerenje da će i Slovenija navrijeme ispuniti svoju obvezu.

Europska Unija od Boruta Pahora, sadašnjeg predsjednika i bivšeg premijera, koji je uime Slovenije i potpisao hrvatski pristupni ugovor s EU, očekuje da će pomoći u stvaranju konsenzusa u Sloveniji oko raznih unutarnjih pitanja, ali i ratifikacije hrvatskog ugovora.

Međutim, svjesni su i ograničene moći koju u Sloveniji ima predsjednik države u izvršnoj vlasti. Izvori EU, iz pristojnosti, nisu htjeli prenijeti stavove koje je na sastanku iznio Pahor, no rekli su da je i u vezi s Hrvatskom imao “izuzetno pozitivan stav”.

- Svi smo svjesni i slažemo se, a to razumije i Pahor, da bi eventualna odgoda članstva Hrvatske u EU bila izuzetno loša, ne samo za Sloveniju i Hrvatsku, već i za cijelu EU te proces proširenja - rekao nam je izvor iz Unije.

S obzirom na iskustvo koje ima otprije, kada su Slovenija i Hrvatska bile pod golemim pritiskom velikih sila da se dogovore o načinu rješavanja problema razgraničenja na moru, u EU tvrde da je Pahor sada svjestan kakve bi bile posljedice za Sloveniju u slučaju da ona blokira ulazak Hrvatske u EU.

Vođa skupine socijalista u Europskom parlamentu Hanes Swoboda upotrijebio je riječ “samoizolacija” za eventualni takav čin Slovenije, a neki drugi diplomati spomenuli su i posljedice za Europsku Uniju te velik udarac cijelom procesu proširenja.

- U EU imamo mnogo protivnika, a sve manje prijatelja proširenja. Ulazak Hrvatske u Uniju očekuje se kao čin vraćanja nade da će se taj proces nastaviti i dalje, i biti iskren. Zamislite da Slovenija blokira ulazak Hrvatske. To bi bio bolan udarac proširenju - rekao nam je jedan diplomat EU koji tvrdi da je Slovenija među državama koje na sastancima Unije najviše govore i zauzimaju se za proširenje.

Diplomatski izvori u EU otkrili su Jutarnjem listu kako bi uskoro moglo biti i rezultata sa sastanka hrvatskih i slovenskih stručnjaka oko Ljubljanske banke. Priznali su da je tekst koji je o tome objavio Jutarnji “razljutio” Ljubljanu te neke u EU, ali su također ustvrdili da je bio točan, jer se u tom smjeru i naziralo rješenje.

Do kraja ovoga mjeseca, rekli su naši izvori u EU, moglo bi doći do pomaka u radu stručnjaka, no stav je EU da, bez obzira na to, pitanje Ljubljanske banke ostaje bilateralno i ne bi trebalo imati veze s članstvom Hrvatske u Uniji.

- Vi se možete međusobno tužiti i nakon ulaska Hrvatske u EU. Nećete biti ni prve ni zadnje države koje na sudu pokušavaju riješiti sporove. To je vaša stvar. Članstvo Hrvatske u EU važno je za cijelu Uniju, a ne samo za Hrvatsku i Sloveniju. Slovenija bi blokadom Hrvatske zadala udarac i Europskoj Uniji - izjavio je jedan visoki diplomat EU.

Vesna Pusić u ponedjeljak u Bruxellesu

U Bruxellesu će u ponedjeljak boraviti i potpredsjednica hrvatske Vlade Vesna Pusić te se sastati s povjerenikom Europske unije za proširenje Stefanom Fuleom. Ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora, ali ponajprije napredak Hrvatske u ispunjavanju zadnjih uvjeta koje je Europska komisija postavila u prošlom izvješću iz monitoringa, bit će među glavnim temama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 10:40