Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX
HNL

VIDEO: HAJDUK DO VRHA NATRPAO MREŽU SLAVEN BELUPA Gosti se držali pola sata, a onda je zaredao pogodak za pogotkom. Pogledajte golijadu 'bijelih'

Hajduk je petu pobjedu u prvenstvu svladavši Slaven Belupo na Poljudu rezultatom 4:0. Splićani sada imaju 17 bodova, a strijelci su bili Said dvaput, Erceg i Futacs.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 17. rujan 2016. 11:55

HAJDUK-SLAVEN BELUPO 4:0 (Said 37', 71', Erceg 74', Futacs 88')

SPLIT - Stadion Poljud. Gledatelja 5898. Sudac: Fran Jović (Zagreb). Pomoćnici: Modrić i Ambrinec. Četvrti sudac: Vučković. Delegat: Žugaj.

STRIJELCI: 1-0 Said (37), 2-0 Said (71), 3-0 Erceg (74), 4-0 Futacs (88)

HAJDUK (4-3--3): Stipica - Juranović, Nižić, Ismajli, Memolla - Kožulj, Jefferson, Vlašić - Erceg (od 82. Futacs) Said (od 75. Ohandza ), Tudor (od 63. Hamza ) TRENER: Marijan Pušnik.

BELUPO (4-3-3) Blažević - Purić, Musa, Aliti, Štiglec - Christensen. Arap, Bouadla - Savić (od 88. Zakarić), Heber (od 55. Barić ), Ivanovski. TRENER: Željko Kopić.

Dugo će se igrači Belupa pitati kako su s Poljuda otišli pune mreže, a 70 minuta su bili ravnopravan, dijelom čak i bolji suparnik. U tri minute, od 71. do 74. primili su dva gola u trenucima dok se činilo da bi mogli poravnati zaostatak od 0:1. I tu je bio kraj njihovima nadanjima, raspali su se gosti nakon trećeg pogotka, a Hajduk je s pravo mogao započeti sa proslavom nove pobjede.

Važne pobjede mora se reći, jer u susret sa Koprivničancima ušli su hajdukovci s neugodnim podatkom o 40 dana bez prvenstvene pobjede na Poljudu. Od Istre su nanizali dva poraza (Dinamo i Rijeka), pa im je poljudska pobjeda bila imperativ. Ali, još jednom se potvrdila izreka "nema straha za Bijele kada stiže Belupo". Još jednom su Farmaceuti bili istinski aspirin, riješili su Pušnika svih glavobolja. Nekonkretni gosti i spretni strijelac Said obilježili su visoku pobjedu Bijelih.

Ravnopravno prvo poluvrijeme presudilo je upravo nadahnuće pojedinca, rezultatsku prevagu donijela je individualna kvaliteta. Snaga, a donekle i iskustvo Saida došli su do izražaja u akciji za vodeći zgoditak Hajduka. Sa stoperom na leđima pogodio je Said iz situacije vrlo slične njegovom golu kontra Maccabija u Izraelu. Kontra noga, kontra strana i premda izgleda teško, Said očito zna pogoditi iz takve pozicije. Iz te jedine prave akcije Hajduka u prvom dijelu stigla je prednost za drugi dio. Jedna šansa i gol, maksimalni učinak su Bijeli imali u prvom poluvremenu. Mora se priznati da su više htjeli, imali loptu u nogama, ali nisu posjedovali ideju.

Otišao je Sušić, nema Hajduk kreatora, nema iskusnog veznjaka koji bi znao "podvaliti" pravu loptu ili lakoćom stvoriti višak u sredini. Povukao je Pušnik i Vlašića u vezni red, ali nije taj potez unaprijedio izvedbu Bijelih. Nedostajalo je Hajduku širine igre, falili su proboji bočni igrača, a u napadu su se često "gužvali" Erceg i Tudor na malom prostoru u zgusnutoj zadnjoj liniji gostiju. Ruku na srce, nije napadački trojac ni imao upotrebljivih lopti, zato je i pogodak došao iz individualne akcije.

Dok se Hajduk mučio kako loptu dovesti do napadača, Belupo je identično pitanje lakše rješavao. U dvije polukontre u prvom dijelu bljesnuo je Mirko Ivanovski. Makedoncu je u 27. minuti asistirao Savić, ponudio loptu u prostor i kada se napadač Belupa pred Stipicom spremao na šut, u posljednji trenutak je uklizao Nižić spriječivši veću opasnost. Tri minute kasnije opet je Ivanovski na sceni, loptu je od Christensena primio iza leđa Juranovića, pucao sa 14 metara pored desne vratnice. Ivanovski je odmah zaprijetio i na startu drugog dijela, a prigodu je potom u 55. minuti propustio Arap koji je naometan pucao sa vrha šesnaestraca, ali Stipica je dobro skratio kut i ukrotio udarac. Barić je pet minuta kasnije prošao po desnoj strani, nabacio za Ivanovskog koji je na dva metra od vratiju ostao kratak u skoku.

I to je bilo sve od Belupa. Pogodak Saida za 2:0 slomio je goste, od tada je na terenu postojao samo Hajduk. Erceg je povećao na velikih i uvjerljivih tri razlike, a potom se Hajduk razigrao, pa je publika mogla uživati u nekoliko atraktivnih poteza, a na kraju je zabio i Futacs na dodavanje Ohandze, ljubimca poljudskih tribina. Na kraju sjajna golgeterska večer Bijelih i pobjeda s kojom su pokazali da se ne odriču borbe za vrh ljestvice. Za šest dana je Cibalia, prilika za dvije pobjede u nizu.

------------------------------------------------------------------

U dvoboju 9. kola Prve HNL u Puli su nogometaši Istre 1961 pobijedili Inter iz Zaprešića s 4-1 (3-0).

Puljani su do pobjede došli zahvaljujući sjajnom igrom u prvom poluvremenu kada su zabili tri gola. U 17. minuti je iz gužve prvi gol postigao Mateo Bertoša, u 25. je Šime Gržan povećao na 2-0, a u 44. minuti Valentino Stepčić je iskoristio kazneni udarac nakon igranja rukom igrača Intera Čelikovića.

U 79. minuti Nigerijac Theophilus Solom je iz solo-prodora povećao na 4-0, da bi dvije minute prije kraja Inter smanjio autogolom Bugarina Asena Georgieva.

Puljani su s drugom pobjedom sezone i 9 bodova skočili na šesto mjesto, dok je Inter s 7 bodova ostao osmi.

Pred 800 gledatelja na stadionu Aldo Drosina sudio je Strukan iz Splita.

Linker
07. svibanj 2024 05:14