Marijan Pušnik
 Mario Todoric / CROPIX
ČETVRTINA PRVENSTVA

ŠTO STATISTIKA KAŽE NA PUŠNIKOV BODOVNI UČINAK? Nadmašio Burića, Tudorova 2013. godina nedostižna, rezerva leži u velikim utakmicama

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 19. rujan 2016. 17:48

Što kaže statistika za učinak Marijana Pušnika? Diže palac gore za slovenskog stručnjaka, jer drugoplasirani je Pušnik u poretku trenera Bijelih kroz posljednje četiri sezone uspoređujući bodovna ostvarenja nakon prvog kruga prvenstva.

Tudor je imao najbolji učinak pred tri sezone kada je “puhao” za vrat Dinamu s jednim bodom manjka. Pušniku za takav doseg nedostaju dva boda iz susreta u Zaprešiću, ali od te površne analize puno je zanimljivije vidjeti gdje se Hajduk pozicionirao danas u odnosu na protekle sezone.

Analiza učinka pokazuje da je Hajduk 16 od ukupnih 17 bodova uzeo u dvobojima s nižerangiranim momčadima na ljestvici. Bijeli su pobijedili Split, Cibaliju, Istru, Belupo i Lokomotivu, remizirali s Osijekom, te izgubili od Dinama i Rijeke. Jedina iznimka u toj jasnoj podjeli jest remi s Interom. Prošle sezone Hajduk je nakon prvog kruga uzeo jedan bod manje (16-17), ali pritom je odigrao remije s Rijekom i Dinamom, međutim, bodove je prosipao u dvobojima sa suparnicima poput Istre i Belupa.

Pred tri godine slične je probleme imao i Tudor koji je došao do najboljeg učinka nakon prvog kruga (19 bodova), ali je također gubio bodove u Puli i Osijeku, a s druge strane znao je neporažen izaći s Kantride i pobijediti Dinamo na Poljudu. Hajduk se ove rezone riješio problema “malih utakmica”, ali zato je izgubio dva velika i bitna poljudska derbija.

Upravo u tim susretima s Dinamom i Rijekom mora Hajduk tijekom jeseni tražiti mogući pomak prema višoj poziciji od aktualne četvrte. Bijeli imaju “male”, ali za nešto bolje moraju uhvatiti i “kapitalce” s vrha. Tu leži manjak bodova i razlika u odnosu na vodeće.

Uz sve navedeno, HNL je proteklih sezona bio izjednačenije kvalitete u odnosu na aktualno izdanje. Zagreb je zarana zaostao prošle jeseni, ali ove godine Liga se kao nikada prije kvalitativno i bodovno podijelila na “gornji i donji dom”. Barem je tako pokazala prva četvrtina sezone.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 10:50