Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
POBJEDNIČKI START

BIVŠI IZBORNIK VATRENIH EKSPRESNO OSTVARIO SVOJ CILJ, ALI GARANCIJA NEMA 'Sjetite se koliko su na Bliskom Istoku izdržali Kek, Bilić, prije i Vaha'

BIVŠI IZBORNIK U EGIPTU Menadžer Danko Đikić o startu hrvatskog trenera u Pyramidisu
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 01. siječanj 2020. 08:55

Ante Čačić počeo je pobjednički svoju epizodu u Egiptu. Tek što je preuzeo Pyramids, nakon samo jednog i pol treninga, morao je “u ring” na gostovanju protiv Al Masryja.

Riječ je o utakmici Afričkog konfederacijskog kupa, afričke inačice Europske lige, gdje novi klub bivšeg hrvatskog izbornika ima visoke ambicije. Preuzeo je Čačić rizik da odmah sjedne na klupu i - pogodio. Piramide su slavile 2:1, imaju devet bodova iz tri utakmice i praktički osiguran prolaz u četvrtfinale.

- Da, bila je teška i važna utakmica, Al Masry je vrlo neugodna momčad, međutim Čačić je uspio ispuniti taj prvi cilj koji je klub stavio pred njega - ispričao nam je Danko Đikić, menadžer koji je doveo Čačića u Egipat i koji je utakmicu pratio uživo.

Kako je, dakle, krenula priča o Čačićevu dolasku u Egipat, u zemlju koja dosad nije bila previše popularna za hrvatske trenere?

- Pyramids je bogat klub, a ja dobro poznajem gazdu Salema Al Shamsija, uglednog biznismena iz Abu Dhabija. Razgovarali smo o Čačiću, oni su ga odlučili dovesti. Bez obzira što nije dvije godine radio, to što je bio hrvatski izbornik velika je stvar za njih, naravno da je naš nogomet i tamo na cijeni pa su vidjeli Antu kao iskusnog i kvalitetnog stručnjaka koji će pomoći klubu da ostvari ciljeve. Prvi je, eto, već ostvario u prvoj utakmici - govori Đikić.

A priča o Pyramidsu zapravo ima i širu dimenziju. Iza nje se ne krije samo želja poslovnjaka iz Emirata da bude uspješan u nogometu.

- Znate, rekao sam gospodinu Shamsiju u jednom razgovoru da bi mogao uložiti u neki hrvatski klub, da bi to sigurno bilo dobro ulaganje, međutim Egipat je ipak veliki tržište, tu je 100 milijuna ljudi, a Kairo će uskoro biti potpuno novi grad. Pa je, vjerojatno iza ulaganja u Pyramids i taj širi interes, možda i politika, jer odnos Egipta i Emirata je iznimno blizak.

Inače, Shamsi je klub kupio prošle godine od Saudijca Turkija Al Sheikha.

- Ne znam točno koliko je platio klub, pretpostavljam nekih 60-70 milijuna eura, a nakon toga je uložio još oko 60 milijuna. Dakle, vidite koji je to budžet, klub je organiziran skoro kao Real Madrid, Čačić je stvarno sjeo na klupu jakog i ambicioznog kluba.

No, uvijek je pitanje koliko će bivši hrvatski izbornik imati kredita?

- Ha, znate kako je u arapskom svijetu kad je nogomet u pitanju. Izgubiš dvije utakmice i zna odmah biti vatra. Sjetite se koliko su na Bliskom Istoku izdržali Kek, Bilić, prije njih i Vaha, sad i Mario Cvitanović... No, to su stvari na koje svaki trener treba biti spreman. Imat će Čačić u siječnju sedam utakmica, prvu ima već 2. siječnja, pred njim su veliki izazovi, ali počeo je stvarno odlično.

Naravno, ako tako i nastavi možda klupski čelnici na valu pozitive dopuste Čačiću i poneko igračko pojačanje, tada možda i neki igrač iz Hrvatske završi u Egiptu.

Linker
09. svibanj 2024 15:56