Screenshot: Pyramids
SVE SE NAPOKON POKLOPILO

EVO KOGA JE BIVŠI IZBORNIK VATRENIH POVEO U VELIKU TRENERSKU AVANTURU Bez jednog od suradnika ostao i Nenad Bjelica: 'Ovaj klub ima visoke ambicije'

ANTE ČAČIĆ Bivši hrvatski izbornik danas bi trebao debitirati na klupi egipatskog prvoligaša Pyramidsa
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 30. prosinac 2019. 15:42

Biti izbornik hrvatske reprezentacije nije nikakvo jamstvo da će buduća trenerska karijera biti plodonosna i trofejna. Eto, Igor Štimac je u Indiji, Zlatko Kranjčar dugo je bio u Iranu, samo su Niko Kovač i Slaven Bilić osjetili glamur najvećih liga i klubova. A Ante Čačić, čiju je izborničku karijeru na koncu obilježio remi s Fincima na Rujevici i dolazak Zlatka Dalića, što je, zapravo, bio početak puta prema srebru, dvije je godine bio bez posla.

Dobro, nije da nije bilo ponuda, odlazak u Al Wahdu u Saudijsku Arabiju već je, praktički, bio dogovoren, no u zadnji je tren posao propao.

Ponuda iz Irana

Imao je Čačić i ponudu iz Irana, trebao je naslijediti Ivankovića na klupi Persepolisa, spominjala se Kina i još neke destinacije, no na kraju - ništa. Nekad jer Čačić nije želio, nekad jer se posao, jednostavno, izjalovio. I tako su prošle više od dvije godine bez posla, da bi u petak stigla senzacionalna vijest da je Ante Čačić postao trener u Europi malo poznatog egipatskog kluba Pyramidsa.

Općenito, Egipat i nije dosad bio česta destinacija hrvatskih trenera, Zlatko Kranjčar svojevremeno je trenirao Al Masry, upravo kluba protiv kojega bi danas Čačić trebao debitirati u Afričkom konfederacijskom kupu. Inače, da spomenemo, s Čačićem su u Egipat otišli i pomoćnici Roy Ferenčina i Ivica Sertić te kondicijski trener Leonard Sovina, koji se s Čačićem radio i u reprezentaciji, a sad je bio u Dinamu.

Što može značiti da će Nenad Bjelica sad morati potražiti novog kondicijskog trenera. Ali dobro, o tom potom.

Ne znamo koliko će Ante Čačić zarađivati u Egiptu, no ne sumnjamo da je ponuda financijski vrlo prihvatljiva, jer ipak se radi o najbogatijem egipatskom klubu, koji je u ekspanziji i koji želi osvajati trofeje, na vrhu se približiti legendarnim i najpopularnijim Zamaleku i Al Ahlyju. Činjenica da je Čačićev prethodnik dobio otkaz na petom mjestu ljestvice dokazuje visoke ambicije čelnika Pyramidsa.

A čelnik je kluba emiratski biznismen Salem Al Shamsi, koji je ove godine kupio klub od prijašnjih, saudijskih vlasnika. Inače, klub je osnovan 2008. godine pod imenom Al Assiouty, ali mu je Turki Al Sheikh, koji je vodio klub prije Shamsija, promijenio ime u Pyramids. Kad je prošlog ljeta preuzimao klub, Shamsi je jasno kazao:

- Imam iskrenu želju da ova investicija donosi daljnje uspjehe i da koristi Egiptu općenito, navijačima kluba, ali i ovdašnjem nogometu. Imamo velike ambicije, pred nama su pravi izazovi. Želim što prije uspostaviti izvanredan sustav upravljanja u klubu na svim razinama i ostvariti novi napredak - kazao je tada Shamsi, koji očito puca na najviša mjesta i najbolje moguće rezultate.

Ante Čačić tako je već danas protiv Al Masryja (pobjeda Pyramidisa 2:1) sjeo na klupu, a na predstavljanju je rekao da zna što se od njega očekuje i da je svjestan pritiska koji mu je na leđima.

- Vrlo dobro znam da ovaj klub ima visoke ambicije, Pyramids je klub koji uvijek želi i jest na vrhu egipatskog nogometa. U posljednje sam vrijeme pratio Pyramids, čitao o klubu i gledao kako momčad igra pa sam s nekim stvarima već upoznat. Nadam se da ću ispuniti očekivanja kluba u narednom periodu, nadam se da ću moći voditi momčad do ostvarenja svih ciljeva - kazao je Čačić, koji već ima iskustvo iz afričkog nogometa, bio je pomoćnik Iliji Lončareviću u Libiji.

Sedmi od lipnja 2018.

- Radio sam u Libiji i tada sam posjetio Egipat, znam koliko je svim afričkim klubovima teško igrati protiv egipatskih - kazao je Čačić.

Inače, koliko je teško trenerima u Pyramidsu, već smo pisali. Od lipnja 2018. Čačić će biti već sedmi trener, a najdulje je izdržao Francuz Sebastien Desabre, koji je na klupi bio 25 utakmica, od srpnja do prosinca ove godine.

Linker
09. svibanj 2024 11:54