Hajduk tuga
 Duje Klaric / CROPIX / CROPIX
TEHNOLOGIJA NA HR TRAVNJACIMA

BJELICA I ČEFERIN IMAJU 'PROBLEM' S VAR-OM, ALI JEDAN OD KLJUČNIH LJUDI U HNS-U TVRDI 'Kad to uvedemo neće biti oštećenih klubova poput Hajduka'

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 03. siječanj 2020. 10:26

Teški medijski repovi i desetine litara prolivene žući vukli su se poslije finalne utakmice Kupa Hrvatske Dinamo – Hajduk (1:0), odigrane prije 2 godine u Vinkovcima, zbog očiglednih sudačkih grešaka. Za Šibenčanina Antu Kulušića, predsjednika Sudačke komisije i dopredsjednika Hrvatskog nogometnog saveza nije bilo, međutim, nikakve dvojbe.

- Hajduk je teško oštećen dvjema grubim sudačkim propustima. A to se ne bi dogodilo da smo na toj utakmici koristili VAR. Zato obećavam da ćemo tehnologiju VAR najkasnije u proljeće 2020. godine, reagirao je promtno Kula, kako ga obično zovu u sportskim krugovima.

Njegova je izjava u nekim nogometnim, posebice dalmatinskim krugovima dočekana s podsmijehom i nevjericom, no VAR je pred vratima Prve lige.

- Educirali smo 11 sudaca za VAR, dvojicu više za AVAR, a istodobno je 16 sudaca osposobljeno da mogu suditi za VAR. Uputili smo nadležnom europskom tijelu dozvolu za korištenje VAR-a na našim prvoligaškim stadionima ili ispunili sve potrebne uvjete. Čekamo službeni odgovor, uvjereni da će biti pozitivan, počeo je naš nogometni razgovor Ante Kulušić.

Zagreb, 090915. 
Hotel DoubleTree by Hilton.
Sjednica Izvrsnog odbora HNS-a na kojoj ce se raspravljati o statusu izbornika Nike Kovaca.
Na fotografiji: Davor Ivic i Ante Kulusic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX

U zadnje vrijeme imamo i žestoke kritike na račun VAR-a. Ne samo Dinamova trenera Nenada Bjelice, već i s najviše europske razine. O VAR-u se nije baš najbolje izrazio predsjednik UEFA, Slovenac Aleksandar Čeferin.

- Ne bih polemizirao sa spomenutom gospodom, koju izuzetno cijenim, ali dozvolite mi mišljenje da će VAR biti koristan na našim prvoligaškim terenima barem iz dva razloga. S gotovo stopostotnom sigurnošću tvrdim da više neće padati golovi iz zaleđa, te da će biti mala mogućnost pogreške kod kaznenih udaraca. Makar, i ja moram priznati, da će kod potonjeg i dalje bitan biti ljudski čimbenik.

Od hrvatskih sudaca, čujemo, glede VAR-a, pomoć traže i naši susjedi!?

- U našem bližem susjedstvu samo Talijani koriste VAR. Imate preciznu informaciju o tome da pomoć i savjete od Hrvata oko VAR-tehnologije traže i Srbi, i Slovenci i nogometni djelatnici u Bosni i Hercegovini.

PROČITAJTE OPŠIRNIJE NA SLOBODNOJ DALMACIJI

Linker
19. svibanj 2024 11:38