Savo Milošević

 Oli Scarff/AFP/Profimedia
JOŠ NIJE SLUŽBENO

Slavni Srbin favorit za novog izbornika BiH. Čeka se licitacija, Vaha odbio sjesti na klupu

Savo Milošević bio je trener Partizana i ljubljanske Olimpije, a sada bi mogao preuzeti posrnulu vrstu
Piše: Miljenko KaračićObjavljeno: 22. rujan 2023. 15:23

Meho Kodro smijenjen je nakon samo dvije utakmice kvalifikacija za Euro s dužnosti izbornika nogometne vrste BiH. Tako je odlučio Odbor za hitnost Nogometnog saveza BiH. Kodro je vodio reprezentaciju BiH samo na dvije kvalifikacijske utakmice, protiv Lihtenštajna u Zenici na kojoj je BiH ostvarila tijesnu 2:1 pobjedu, te protiv Islanda u Reykjaviku na kojoj je BiH izgubila od domaćina 0:1.

Nakon šest odigranih utakmica BiH se u J skupini nalazi na četvrtom mjestu sa svega šest bodova, iza Portugala koji ima maksimalnih 18 bodova, Slovačke koja ima 13 i Luksemburga koji ima 10 bodova. Sljedeće susrete BiH igra u listopadu protiv Lihtenštajna i Portugala i bez izgleda je da se kroz kvalifikacije plasira na Euro. Prije Kodre reprezentaciju je također kratko vodio Faruk Hadžibegić koji je smijenjen nakon pobjede nad Islandom (3:0) u Zenici, te poraza od Slovačke (0:2), Portugala (0:3) i Luksemburga (0:2). Priliku da se dokopa Eura BiH imat će u dodatnim kvalifikacijama koje je izborila osvajanjem prvog mjesta u Drugoj diviziji Lige nacija pod vodstvom bugarskog trenera Ivajla Peteva. Petevu je jednostavno istekao ugovor i NS BiH nije mu ni ponudio nastavak suradnje bez obzira na dobar rezultate i zapažene igre uz pomlađivanje momčadi u Ligi nacija.

image

Meho Kodro

Pascal Muller/zuma Press/profimedia

Za razliku od Peteva iza kojeg je zapaženo trenersko iskustvo, pod pritiskom javnosti i određenih lobija uoči kvalifikacija za Euro za izbornika je izabran Faruk Hadžibegić kojeg dugo nije bilo u trenerskom poslu. Zbog loših rezultata smijenjen je, a NS BiH primirio je javnost izborom Kodre, nekadašnjeg napadača Veleža i Barcelone i čovjeka bez većih trenerskih uspjeha.

Nakon tijesne, jedva izborene pobjede nad Lihtenštajnom, uz autogol gostiju, na Islandu je BiH igrala bolje, promašila čiste zicere i na kraju primila pogodak. Odmah se nagađalo kako je to i kraj Kodrine izborničke funkcije. Sad je stigla i potvrda uz obrazloženje da se ugovor s izbornikom automatski raskida ako izvršno tijelo NS BiH ne prihvati njegovo izvješće. Zanimljivo je, Kodro je drugi put žurno ostao bez izborničkog mjesta. Prvi put je za izbornika imenovan početkom 2008. godine vodio je reprezentaciju samo na dvije prijateljske utakmice, protiv S. Makedonije (2:2) i Japana (0:3), a dobio je otkaz nakon četiri mjeseca jer se usprotivio igranju prijateljske utakmice s Iranom koju je NS BiH dogovorio bez njegova znanja.

Tko će voditi reprezentaciju BiH protiv Lihtenštajna i Portugala za manje od mjesec dana teško je kazati. Javnost priželjkuje Vahida Halilhodžića koji je i najavio razgovore s predsjednikom NS BiH Vicom Zeljkovićem. No u najavi je kazao jasno da želi pomoći, ali da to ne misli kroz dužnost izbornika kojemu se suradnici naturaju po nacionalnom ključu. Halilhodžić je potvrdio da ga je Zeljković trebao zvati u ponedjeljak, ali nije nazvao i tu je priča završena. Zamjerio je savezu na "poigravanju" s Kodrom.

Sad se špekulira da je novi favorit Vice Zeljkovića nekadašnji trener Partizana i Olimpije Savo Milošević. Idućih dana očekuje se licitacija imena koja su i do sada bila u opticaju, no jasno je, tko god bude izabran bit će zadužen za gašenje požara jer NS BiH nema dugoročne strategije ni kad je u pitanja A reprezentacija ni kad su u pitanju mlađe reprezentativne vrste koje bi trebale biti baza za razvoj budućih reprezentativaca.

Zasad su samo poligon za eksperimente s mladim neprovjerenim trenerima i igračima koje guraju menadžerske agencije, po klupskim ili nacionalnim prioritetima. Ako se zna kakvi odnosi vladaju u BiH nije samo po sebi tragično što se vodi računa o nacionalnoj strukturi. No, kad je ona isključivo pokriće za izbor bez obzira na (ne)iskustvo i (ne) kvalitetu onda dobijemo što smo imali do sada.

Linker
09. svibanj 2024 05:36