Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
'NISAM KANDIDAT'

GDJE JE NESTAO DAVOR ŠUKER? Bivši predsjednik Saveza za SN komentirao medijske glasine o 'padu' prvog čovjeka HNS-A

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. veljača 2017. 19:39

Branko Mikša spomenut je u pojedinim medijima kao mogući novi predsjednik HNS-a. Bilo je jasno nakon što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović krajem prošle godine Davor Šukeru okrenula palac dolje da će prije ili kasnije krenuti predviđanja o Šukerovu padu, no to su u ovom trenutku samo spekulacije.

- Odmah da vam kažem, ako vam treba za naslov - nisam kandidat za predsjednika HNS-a - dočekao nas je Mikša, čovjek koji je vodio Savez 1998. godine, kad je osvojena bronca u Francuskoj.

Na posljednjoj sjednici Izvršnog odbora bilo je komentara - gdje je Šuker, zašto ga nema u Zagrebu i sl., čak je i rasprava o njemu bila i pitanje je kako će se ta priča dalje razvijati, ali trenutno nam to izgleda kao ples miševa dok mačke spavaju. U svakom slučaju, HNS ima redovnu Skupštinu na proljeće, najavljena je za ožujak, iako nije nemoguće da bude i kasnije jer je rok do kraja lipnja, pa, ako bude kritične mase, može se i Šukerov status uvrstiti u dnevni red. Danas je nema.

- Nisam kandidat. Ta je informacija samo nekakav spin koji je netko pustio. Nitko sa mnom o tome nije razgovarao, a isto tako ja sam bio predsjednik prije 20-ak godina, tada sam bio mlađi, bavio sam se različitim poslovima, pa i projektom Francuska. Imam rezultat, ali volio bih da ne netko nadmaši u tome, da napravi bolji, no zasad se, nažalost, to nije dogodilo. Nadamo se da će se jednog dana dogoditi, makar nije jednostavno, ali, u svakom slučaju, to više nije posao za mene. Počasni sam predsjednik HNS-a, to je za moje godine i minuli rad primjereno. Volim nogomet, volim pomoći i pomažem koliko mogu i koliko me trebaju. Što se tiče HNS-a, on ima legitimno vodstvo, mislim i kompetentno, ima i rezultat, govorim prije svega o sportskom dometu. Da ima nezadovoljstva, to je moguće: kad je puno ljudi i kad je mentalitet takav kakav jest, pa i politika se na razne načine pokušava miješati, stvori se situacija u kojima se sukobljavaju razini interesi, ali smatram da to nezadovoljstvo Savez mora riješiti u svojim redovima. Ako je to točno ono o čemu se piše, valja vidjeti u čemu je problem - kazao je Mikša pa se posebno osvrnuo ne negdašnjeg dopredsjednika HNS-a.

Zagreb, 211216.
Hotel Westin.
Davor Suker predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza odrzao konferenciju za novinare nakon zavrsene Skupstine HNS-a.
Na fotografiji: Davor Suker.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX

Trzavica ima i vani

- Ako je taj nezadovoljnik koji se javlja po medijima Ivan Brleković, on slavi već 20. obljetnicu otkako je nezadovoljan. Ja sam s njim surađivao, i to relativno dobro, ali njemu je valjda kao odvjetniku to vrlo kvalitetna besplatna reklama. Ne čini mi se da je to jako vjerodostojno. Nigdje nisam vidio da je netko konkretno kao stranka, pa čak ni Most, to naveo kao problem. Postoje saborski zastupnici iz pojedinih regija, najviše iz Dalmacije, koji su o tome govorili, ali oni imaju svoje delegate, ako im ne valjaju, neka daju druge. To treba rješavati u okviru nogometne organizacije. Postoje trzavice i u drugom državama, ali to se sredi u nogometnoj organizaciji. Dakle, priče o meni kao kandidatu čisti su spin, a ako bi se tražio novi čovjek, u Hrvatskoj ga ne bi bio problem pronaći. Ima kompetentnih ljudi.

Ne možemo biti nezadovoljni

Razgovarali smo s nekim članovima Izvršnog odbora, kazali su da postoje disonantni tonovi i određena nezadovoljstva, ali HNS i dalje pobjeđuje, a ekipu koja pobjeđuje ne treba mijenjati. Doista, jedino bi jak utjecaj politike to mogao okrenuti.

- Što se tiče sportskog rezultata, ne možemo biti nezadovoljni. Na pragu smo još jednog uspjeha, da se Hrvatska plasira u završnicu u Rusiju, što bi opet bila velika stvar. Nadam se da će tako i biti. Vrlo sam optimitičan što se tiče mladih, bio sam vođa puta u Kinu, tamo je izbornik došao do novih saznanja o igračima iz HNL-a.

Zagreb, 200415.
Hotel Westin.
Konferencija za medije predsjednika Davora Sukera nakon odrzane godisnje skupstine Hrvatskog nogometnog saveza.
Na fotografiji: Tomislav Pacak i Davor Suker.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Nema potrebe da Šuker bude fizički prisutan

Vi nemate naznake da bi u sljedećih nekoliko mjeseci moglo biti promjena u HNS-u?

- Ne vidim nikakav realan razlog, tu je riječ samo o spinu i možebitnom nezadovoljstvu pojedinaca.

Kako gledate na to što Šukera nije bilo u Zagrebu mjesec i pol dana, pa ni na na Izvršnom odboru kad je smijenjen šef sudaca Dušan Kukić.

- Prema Šukeru se i njegovoj funkciji neki odnose kao da je u pitanju direktor proizvodnje te svaki dan mora doći u tvornicu i ujutro, kada se strojevi upale, započeti i odraditi posao. U velikom broju saveza predsjednička funkcija nije profesionalna i nema svakodnevno radno vrijeme. Postoji ured koji vodi HNS u skladu s potrebama. Pa ja kad sam bio predsjednik HNS-a nisam imao ni ured, osim jednog sobićka gdje sam tek rijetko navraćao. Danas se vrlo lako sa svakim čuti u bilo kojem trenutku, pa i s predsjednikom HNS-a, i nema potrebe da bude fizički prisutan. Sve je to stvar organizacije.

Linker
05. svibanj 2024 03:12