Ante Cizmic / Hanza Media / Hanza Media
ENIGMA ZA SEBE I ZA BIJELE

HAJDUKOV STRUČNJAK ZA BUGARSKA PITANJA 'Uh, Levski i Hajduk. Teška utakmica. Znate zašto, zato što ni u Levskom još ne znaju kako će momčad izgledati'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 20. lipanj 2017. 18:11

Tko je favorit ako dođe do utakmice Hajduk - Levski, upitali smo našeg stručnjaka za “bugarska pitanja” Krasimira Balakova.

- Uh, Levski i Hajduk. Teška utakmica. Znate zašto, zato što ni u Levskom još ne znaju kako će momčad izgledati. Puno je promjena najavljeno, imaju slobodnih igrača, neki su se već prodali, poput Krajeva u danski Midtjylland - kazao nam je Balakov, kojeg smo uspjeli uhvatiti prilikom ulaska u zrakoplov za Njemačku.

Krajev je otišao u Dansku za 1,1 milijun eura, reprezentativac Kostadinov je na odlasku. Levski se mijenja, zato je Balakov prije opširne analize odmah upozorio:

- Ne može ih nitko procijeniti kada se ne zna s kakvom će ekipom startati u Europu. Trebali bi protiv Sutjeske imati ulogu favorita, ali što reći o toj utakmici kada su obje ekipe nepoznanice. Poglavito Levski. Zagonetka i za nas Bugare, a kamoli za Hrvate.

Ali Levski je poznat klub u Hrvatskoj, stoga ide i logično pitanje je li on težak ždrijeb za Hajduk? Bugari su često bili “neželjeni” suparnik za Bijele.

 Krasimir Balakov
Vladimir Dugandzic / Hanza Media / Hanza Media

- Levski će sigurno igrati s maksimalnim angažmanom i protiv Sutjeske, a ako dobiju, i protiv Hajduka. Zato nema opuštanja i unatoč svim nepoznanicama neću ni u jednom trenutku reći da netko ima ulogu favorita ako dođe do utakmice Hajduk - Levski. Uvijek kažem, ako netko igra Europu, taj sigurno vrijedi. Barem za ravnopravno nadmetanje - kazao nam je Balakov, koji je direktor skautske službe drugog prvoligaša iz Sofije, slavnog CSKA-a.

- A kakav je Hajduk, je li se pojačala momčad? - upitao je bugarski stručnjak.

Kada je čuo da se vratio Radošević, glas mu je živnuo.

- Radošević, kažete? E, to je pojačanje za Hajduk. Znam ga iz mladih dana, a sada se vratio nakon četiri i pol sezone u inozemstvu. Zajedno s Pešićem skupio je iskustvo igranja i sigurno će pomoći Hajduku.

Balakov je prije šest godina Europu ekspresno zatvorio na samom otvaranju. U ljeto 2011. Bijeli su eliminirani već na startu europskog puta, izgubivši po 0:1 oba susreta sa Stoke Cityem.

- To je vjerojatno bio najteži ždrijeb za Hajduk, puno teži nego što je danas Levski. Hajduk prvu igra nad domaćem terenu, tu se već može stvoriti prednost u ogledu s pobjednikom susreta Levski - Sutjeska.

Foto: Miro Gabela/Hajduk.hr

Sutjeska će pasti

Ali Hajduk ne igra na Poljudu, upozorili smo Balakova. Dugopolje, mali Wembley, kako zovu stadion Hrvatskih vitezova, ugostiti će prvu europsku utakmicu Hajduka.

- Nije dobro, šteta da se ne može igrati na Poljudu. Velika je prednost za Hajduk igranje na Poljudu. Bit će zanimljivo ako Levski prođe.

Ali neće Balakov sredinom srpnja na stadionu Georgi Asparuhov uživo gledati svoju nekadašnju momčad.

- Imam posla u Stuttgartu, neću u srpnju biti u Bugarskoj. Ali moram vam reći da me silno zanima taj susret. Znam, treba Levski proći Sutjesku, ali vjerujem da njihova ambicija može odnijeti barem prolaz prvog pretkola u sudaru s četvrtom momčadi Crne Gore. Istina je da momčad koja igra Europu ima svoju vrijednost, ali Levski mora doći do Hajduka. A onda će to već biti utakmica koja će ponuditi veliku bitku.

Linker
06. svibanj 2024 01:35