Dragana Stjepanovic (ABA Liga)
ABA 2 LIGA

Trenutak istine za klub kojem se otvaraju vrata uspjehu u regionalnoj ligi: ‘Ako se pruži prilika...‘

Široki će protiv MZT-a igrati u četvrtfinalu doigravanja za prvaka, 10. travnja u Skoplju, a tjedan kasnije na Pecari
Piše: Miljenko KaračićObjavljeno: 27. ožujak 2024. 09:23

Posljednji turnir ABA 2 lige u Širokom Brijegu ponudio je 20 spektakularnih utakmica, veliku borbu i rezultatsku neizvjesnost te potvrdio staro pravilo da favoriti uvijek ne pobjeđuju.

Jedna je utakmica otkazana, između Borca i slovenskog Kansai Heliosa. Banjolučki klub tražio je odgodu jer je njihove igrače na dan utakmice pokosila viroza. Većina igrača umjesto na parketu završila je na infuziji. Direktor lige Milija Vojnović koji je bio na Pecari i koji je pratio turnir i osluškivao vijesti iz Zagreba sa sastanka o budućnosti ABA lige i ulasku kluba iz Dubaija u cijelu priču registrirao je utakmicu službenim rezultatom 20:0 u korist kluba iz Domžala. Poraz za “zelenim stolom” udaljio je Banjolučane od doigravanja.

Šibenka izbjegla ‘fenjer’

Borac je zapravo bio žrtva dobro organiziranog turnira jer je prvi susret protiv Pelistera iz Bitole izgubio 72:73, dok je ključnu tricu makedonski košarkaš Kostoski postigao je nakon koraka koje suci ni nakon pregledavanja snimke “nisu vidjeli”. Povezano s time ili slučajno, kasnije je Pelister nekim sudačkim odlukama oštećen protiv Spartaka. Skupoj subotičkoj momčadi žestok otpor pružila je i mlada momčad Cedevite Juniora. Cedevita je imala sredinom dugoga poluvremena i 16 poena viška, ali nije izdržala. Subotičani su na kraju pobijedili 83:80.

- Malo mi bode oči 30 slobodnih bacanja za Spartak, za nas samo 12, mislim da je to malo previše. Mi smo imali 29 prekršaja, Spartak 17. Bila je otvorena utakmica do kraja i možda je to presudilo - otvoreno je rekao Damir Mulaomerović, trener Cedevite Junior.

Zagrebački klub nije bio na toj razini na posljednjem susretu sa Šenčurom kojeg je izgubio sa 76:81, pa je s četiri pobjede i devet poraza svoju prvu sezonu u Drugoj ABA ligi završio na 12. mjestu.

No, Mulaomerović je zadovoljan razvojem mladih igrača u ovom natjecanju, prije svih Ivana Bogdanovića, Sandra Rašića i Tonija Bilića.

Šibenka je ključnu utakmicu za bijeg s posljednjeg mjesta protiv makedonskog TFT-a iz Skoplja ipak pobijedila 89:76 i time se spasila od automatskog eliminiranja iz lige za iduću sezonu.

Šlag je došao na kraju, utakmica Široki - MZT Skoplje u kojoj je domaćina na Pecari bodrilo 2.500 navijača. Široki je 38 minuta igrao briljantno, imao i 24 poena prednosti, uz sjajnu organizaciju igre Marina Junakovića i kontrolu skoka Carlosa Antonia Pepina. Dvije i pol minute prije kraja trener Ivan Velić koji je u susret krenuo neočekivano s mladim Dominikom Vujanovićem, Josipom Čovićem, Dujom Bralom, te tek pristiglim Slovencem Tinom Tomažičem i već spomenutim Amerikancem Pepnom odlučio glavne violine odmoriti i na parket poslao poletarce. Oni su podlegli atmosferi i prednost 67:48 gotovo istopili. Kad je shvatio da je vrag odnio šalu Velić je vratio na parket Junakovića, Bralu, Čolaka, Pepina i Jukića, ali psihoza je učinila svoje, pa su Makedonci imali šut za izjednačenje, nisu pogodili i domaćin je dobio 82:79.

Poklon za 50. rođendan

- Mislio sam glavne igrače malo odmoriti jer za tri dana igramo u domaćoj ligi s Bosnom, moglo nam se to obiti od glavu. Reakcija mladih igrača nije bila dobra, ovo je za njih previsok rang, ali što je tu je. Ovaj rezultat je nevjerojatan, bolji od prošlogodišnjeg. Biti iza tri kluba iz Srbije koji imaju proračune i rostere za ABA ligu je veliki uspjeh za našu momčad - rekao je Ivan Velić, trener Širokog.

MZT postaje trenutak istine Širokog. Dva kluba će igrati u četvrtfinalu doigravanja za prvaka, 10. travnja u Skoplju, tjedan kasnije na Pecari. Tko prođe otvaraju mu se vrata ABA lige u koju će prema najnovijim odlukama pobjednik Duge ABA lige izravno, dok je izvjesno kako će to biti jedan od klubova iz Srbije (Spartak, Vojvodina ili Zlatibor), dok je broj mjesta ograničen na šest klubova iz jedne zemlje, u ovom slučaju Srbije, razigravanje za regionalnu elitu igrat će najbolji po plasmanu iz druge države, ovaj put MZT ili Široki s posljednjim iz ABA lige, Krkom ili Mornarom.

- Ako se pruži prilika, nećemo je propustiti - kaže predsjednik Širokog Ante Suton.

U godini 50. rođendana kluba, bio bi to najljepši dar sugrađanima i zahvala ljudima koji su klub učinili velikim, a više nisu među živima, Josipu Kožulu i Mirku Grbešiću.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 14:28