Marin Sušić / HKS
LEGENDA U NOVOJ ULOZI

DINO RAĐA ZA SN O NATJECANJU KOJE S NADOM ČEKA CIJELA HRVATSKA 'Na Eurobasketu ću sjediti na klupi, ali neću se miješati u trenerski posao'

Nekada veliki košarkaš, a sada predsjednik Stručnog savjeta Hrvatskog košarkaškog saveza s priprema reprezentacije u Svetom Martinu poručuje
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 25. kolovoz 2017. 13:06

Otkako su se ponovno okupili na središnjem dijelu priprema za Eurobasket, uz hrvatske je reprezentativce i Dino Rađa, predsjednik Sručnog savjeta HKS-a. Uostalom, otkako su počele pripreme, uz reprezentaciju je stalno netko od naših proslavljenih asova. Sada je bio red na Rađu.

Dosad je gledao sa strane, a nakon što je posljednjih dana osjetio i kako reprezentacija diše, ponudio je svoje dojmove o viđenom. Uglavnom, Rađa je zadovoljan. Itekako zadovoljan.

- Radi se, dobro se radi.

Detaljnije, Rađa će to ovako secirati:

- To je sigurno momčad koja ima potencijala. Od samog početka, od prvog dana priprema, vidi se da se dižu, vidi se napredak. Na Dariju Šariću se odlično može vidjeti koliko je na njega pozitivno djelovala posljednja sezona, koju je proveo u NBA ligi. Onda, tu je Bogdanović, koji sve radi s lakoćom. U Benderu se vidi velik potencijal. Njega nisam poznavao, prvi ga put vidim uživo. Dobro trči, ima dobar šut, dobar tajming. Naravno da je malo neiskusan, malo mu nedostaje igračkih minuta, ali kada gledaš dva koraka unaprijed...

Uglavnom, Benderov je dolazak velik ulog za ono što dolazi. Pomoglo bi i ostalim našim klincima da su bili ovdje ova dva mjeseca. Zbog njih samih.

- Bez svake sumnje. Bender će iz ovoga izvući veliku korist. Ali ima tu još mladih momaka.

Ne bojim se za nas

Kad se uspoređuju ovoljetna selekcija s onom koja je igrala lani u Riju, svi prvo primjećuju širinu. Slaže li se Rađa?

- Sasvim smo sigurno širi. I još nešto; svatko od njih ima godinu dana više u nogama. Svatko od njih može odigrati barem pet minuta. Na treneru je da sve to uklopi. Kada odigramo dobru obranu, kada smo u dobrom stanju, onda se stvarno ne bojim.

Iako do sredine priprema nije bio direktno uz reprezentaciju, Rađa je razgovarao s ljudima okolo, primjećuje li veće zanimanje navijača?

- Definitivno. Znam po Splitu, po klubu, po ljudima iz kluba koliko o tome razgovaraju, koliko pitaju. Evo detalj: bio je neki kadetski trening, trener je ušao u dvoranu i počeo vikati - dobili smo Slovence, dobili smo Slovence... Mislim da se sada općenito više prati što se zbiva s reprezentacijom, interes je pojačan, lanjsko ljeto i sve dobro što je tada napravljeno stvorili su među ljudima dodatno zanimanje.

Kako mu djeluje reprezentacije iznutra, jesu li mirni ili i njih malo “hvata”?

- Mislim da oni nisu time opterećeni, čini mi se da su fokusirani na ono što im je zadatak i da dosta dobro rade. Ne vidim tu nekih problema. Ima tu dio onog čisto psihološkog aspekta; pobjeđuješ na pripremama, a te pobjede, mada je riječ o pokusima, stvaraju dobru energiju. Kad se izgubi, moguće je i da se netko posvađa, to je uvijek tako, ali kad se pobijedi, uvijek je bolje. OK, ima tu još dosta prostora, sve može biti i puno bolje...

Kako Rađa komentira Acin pristup po kojemu se neće doći na Eurobasket u top formi, nego ćemo se dizati kroz utakmice u Cluju da bismo bili pravi od nokaut-utakmica u Istanbulu?

Dobro nam se posložilo

- Ne bih se miješao u taktiku, to je isključivo u domeni izbornika. I s tim bih počeo. S druge strane, ove nam se godine sve posložilo tako da možemo intenzivno raditi sve do zadnjeg dana priprema i onda u Cluju imamo pet-šest dana. Otvaramo Eurobasket s dvije lagane utakmice, iako je pitanje što je to lagano. Ako budemo ozbiljni, onda jesu lagane, ali ako uđemo u utakmice u stilu “neš’ ti Mađare, neš’ ti Rumunje”, onda nam se može dogoditi neka ozljeda, neki problem da uđemo u 35 minuta mučenja, pa iz svega izađe loš dojam. Trebalo bi do zadnjeg dana ovdje u Svetom Martinu raditi maksimalno, a onda po dolasku u Cluj ima dosta vremena, dva dana do utakmice. Onda treba odraditi ta prva dva ispita pa slijedi slobodan dan, u kojemu će se momčad opustiti, ali i spremiti za dvije najjače reprezentacije u skupini - Crnogorce i Španjolce. S njima ćemo vidjeti gdje smo zapravo.

Kako mu čini razvoj situacije s Rokom Ukićem?

- Što se tiče igranja protiv Slovenije, na njemu je i na Aci da procijene koliko ima potrebe za tim. Ono što ja vidim jest da Roko trenira, naravno, nije to intenzitet poput ostalih, ali mislim da tu nema razloga za brigu jer sve ide svojim tijekom.

Stojko Vranković lani je u Torinu sjedio na klupi reprezentacije. U međuvremenu je postao predsjednik Saveza, a kako nijedan predsjednik ne sjedi na klupi, nego u loži, imamo novog čovjeka za klupu. Bit će to - Dino Rađa.

- Je, sjedit ću na klupi.

Koliko će mu biti teško obuzdavati emocije?

- Morat ću se prešaltati na ulogu koju imam. Pomoći ću, dat ću ruku, dati neki savjet, što god može pomoći. I da se razumijemo, nisam ja na klupi u ulozi trenera, ja sam tu čisto da bih bio dio momčadi. Neću se ja miješati u trenerski posao.

Dobrovoljna žrtva

Ali Rađina pojava na klupi, kad se podigne sa svim svojim centimetrima i statusom, može pomoći.

- Ma, trudit ću se, što da kažem...

I obući duge hlače svaki put, na svakoj utakmici?

- Žrtvujemo se za domovinu...

Sudjeluje li Rađa na treninzima, pomaže li centrima?

- Pa tu sam, dodajem balune. Po potrebi.

Kako mu se čini centarska linija Hrvatske?

- Imamo različite tipove centara. Tu je Planinić, koji je borac, koji nikada ne odustaje. Tu je Žorić, koji je laganiji centar, lakši na nogama, na skoku, na picku, na šutu. Tu je i Bender, koji je novi, kojeg upoznajemo, ali koji je i momak s puno potencijala. A tu je i Buva, koji je novi, potentan u napadu, čovjek koji ti na brzinu može donijeti četiri-šest poena. Različiti smo, drugačiji od lani. Može jedan dan iskočiti jedan, drugi dan drugi, po potrebi.

A tu je, uostalom, i opcija s Darijem Šarićem na centru.

- To je dio taktike, to sprema trener, u to ne ulazim.

U Svetom je Martinu i Potkova, jedini tamošnji kafić, smješten je kraj bazena i samo pedesetak metara od hotela. Postoji ondje i živa glazba, lani je Roko Ukić bubnjao, a Dino Rađa svirao gitaru. Jesu li ponovili ove godine?

- Nismo. Hoćemo li, ne znam. Kako dođe, Roko je fokusiran da se oporavi, ima vremena...

Linker
13. svibanj 2024 21:04