KEVIN C. COX/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA
ZABIJALI SA SVIH STRANA

Kobe je ipak postavio nedostižan standard, ali imali smo rekordnu NBA noć: ‘Ovo je vrhunac košarke‘

Joel Embiid je postao deveti čovjek koji je brojao do 70, Karl Anthony sedmi s više od jednom 60+ utakmicom
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 23. siječanj 2024. 23:06

Inflacija brojki u NBA ligi nije nova vijest, pritom ne treba ići dalje od toga da danas imamo pedesetak poena više po utakmici, nego u devedesetim godinama prošlog stoljeća, kad je krenula metamorfoza igre koju sada gledamo između dva obruča. Negdje u jeku tih promjena, tamo polovicom prvog desetljeća ovog stoljeća, dogodila se najpamtljivija utakmica “moderne” - začecima iste smatra se razdoblje u kojem su standarde postavili Magic Johnson i Larry Bird u osamdesetima - NBA lige. U Los Angelesu je Kobe Bryant 22. siječnja 2006. ubacio 81 poen za preokret Lakersa protiv Raptorsa, ostvario drugi najbolji učinak u povijesti iza nedodirljive “stotke” Wilta Chamberlaina, čovjeka za kojeg se kaže da je knjiga NBA rekorda zapravo njegova biografija. Taj dan se, pogotovo nakon pogibije jednog od najvećih košarkaša svih vremena, uvijek obilježava na poseban način. Točnije, mnogi se 22. siječnja sjete Bryantovih 81 na ovaj ili onaj način.

Mitchell i Lillard lani po 71

U Philadelphiji i Minneapolisu su se ovog ponedjeljka, točnije u noći na utorak po hrvatskom vremenu, na poseban način Bryanta “sjetili” Joel Embiid i Karl-Anthony Towns, ponajbolji centri današnjice koji su na dvije utakmice iskombinirali 132 poena.

- Otkad sam počeo igrati košarku, Kobe je bio moj tip - naklonio se Embiid nakon što je sa 70 poena srušio rekord Sixersa koji je 56 godina sa 68 poena držao Chamberlain.

- On je razlog zbog kojeg sam počeo igrati košarku. Stvarno je smiješno da sam rekord postavio istu večer kad i on, kao i to da mi je bio omiljen igrač.

image

Joel Embiid je ‘uništio‘ Victora Wembanyamu

TIM NWACHUKWU Getty Images Via Afp

Sad su Bryant i Embiid zajedno u elitnom društvu, među devetoricom NBA igrača koji su ubacili barem 70 na jednoj utakmici. Aktualni MVP je to napravio protiv Victora Wembanyame koji je s 33 poena odradio “školicu” kakva se - doduše, ne na ovoj razini - često događa rookiejima. Naime, Joel Embiid je protiv Spursa do poluvremena bio na 34 poena, onda to više nego udvostručio, uz ukupnih 24-41 iz igre, još 18 skokova i pet asistencija.

- Kad uz svoje ime čuješ “Kobe” ili “Wilt”, to je prilično cool - smijao se Kamerunac.

Činjenica da su prošle godine u razmaku od tjedan dana Donovan Mitchell i Damian Lillard zabijali po 71, odnosno da ovakve utakmice očito više ne spadaju u kategoriju “svakih deset godina”, ne umanjuje ono što je Joel Embiid napravio jer, za razliku od Devina Bookera 2017. u Bostonu, Sixersi su ovaj put trebali svaki njegov poen da bi slomili protivnika, s obzirom da su Spursi prijetili i u posljednjoj četvrtini. Prevedeno, nije se tu radilo o “nabijanju statistike”.

Kao što to nije bio slučaj s Townsom, čijih 62 protiv Hornetsa kvari poraz Minnesote. Unatoč njegovih deset trica iz 15 pokušaja i ukupnog šuta 21-35. Ali neće po najboljem pamtiti dan kad je postao tek sedmi NBA igrač s više od jednom 60+ utakmicom. Townsu je ovo bila druga nakon 60 poena Spursima prije nepune dvije godine.

image

Karl-Anthony Towsn

USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA

- Moramo naći način kako pobijeđivati utakmice. To je jedino bitno. Pobijediti - razočaran je bio dominikanski reprezentativac koji je već do poluvremena ubacio 44 poena.

Oduševljeni Kevin Durant

Anthony Edwards je zapravo na najbolji način objasnio zašto su Wolvesi izgubili...

- Da, prestao sam tražiti svoje šuteve i to je problem. Ali, koliko nas je bilo u momčadi, 15? Svih nas preostalih 14 htjelo je da on zabije 80... I opet, KAT zaslužuje sve čestitke, bila je to jedinstvena izvedba.

Vijest o tome stigla je odmah i do Philadelphije.

- Zapravo sam iznenađen da me nije pobijedio. Čuo sam da je imao 45 na poluvremenu... Očito je napravio to na drukčiji način. Ja sam pogodio jednu, on deset trica. To je nevjerojatno.

I zaključak Kevina Duranta koji je u istoj večeri za Phoenix stavio “samo” 43, uključujući šut za pobjedu u Chicagu.

- Po mom mišljenju današnje razdoblje je vrhunac košarke. U ligi imate centre koji zabijaju 70, 60 poena, pogađaju po devet ili deset trica, šutiraju s distance. Ludo je ovo što imamo - zaključio je Durant.

Linker
23. travanj 2024 19:37