Stojko Vranković
 Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
PRIČA U KULOARIMA

ŠUKER JE BIVŠI, A NASLJEĐUJE GA LEGENDA HRVATSKE KOŠARKE Stojko Vranković preuzima Hrvatski košarkaški savez?

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 12. listopad 2016. 10:19

U posljednjih 15 mjeseci, otkad sam preuzeo ovu funkciju, vratili smo košarku košarkašima, ali Savez je postao žrtva politikantstva i podmetanja. Ne želim biti kočnica, osjećam odgovornost i zato dajem priliku djelatnicima košarke da odluče kako dalje.

Tim je riječima Ivan Šuker objasnio sazivanje Izvanrednog sabora Hrvatskog košarkaškog saveza, odnosno svoj odlazak s funkcije predsjednika. Na saboru koji će se održati 19. studenoga Šuker se neće kandidirati, a prema kuloarskim pričama prvi kandidat za njegova nasljednika je bivši košarkaški reprezentativac i član Stručnog savjeta HKS-a Stojko Vranković.

Zasluge

Šuker je na press konferenciji preduhitrio Upravni odbor HKS-a, čijih je šest članova prije nekoliko dana uputilo zahtjev za hitnom sjednicom. Bivši ministar financija tvrdi da i dalje ima većinsku podršku, ali ne želi se baviti “sukobima koji opterećuju rad Saveza”. Sapunica o sukobu interesa kroz koju je vozio slalom od lipnja 2015. na kraju ga je ipak poslala na izlazna vrata.

Zagreb, 060915.
Arena Zagreb, Laniste.
Utakmica 2. kola C skupine Eurobasketa 2015 izmedju Grcke i Hrvatske.
Na fotografiji: Stojko Vrankovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Stojko Vranković

- U HKS se upliću stvari koje nemaju veze sa sportom. Cijeli je moj mandat bio prožet tendencioznim komentarima koji nisu bili utemeljeni ni na čemu. Neprestano mi se podmetalo da sam u sukobu interesa, a utvrđeno je da to nije točno.

Da dokaže svoju tvrdnju, Šuker je pročitao rješenje Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa - po njemu jedini važeći dokument.

- Jasno je da nema nikakvog sukoba interesa. Gradski ured za upravu je temeljem toga izdao rješenje da mogu obnašati funkciju. Ja košarku volim, zaljubljen sam u nju, ali ne želim biti kočnica i zbog toga sam sukladno aktima važećeg Statuta sazvao izvanredni sabor - ponovio je prvi čovjek domaće košarke.

Nabrojao je ono što smatra najvećim zaslugama svojeg mandata.

- Košarka je opet postala zanimljiva. Igrali smo u Riju, tjerali ljude da se bude u tri ujutro, a nitko nam nije davao šanse. Smanjili smo administrativne obaveze klubova za 50 posto. Vratili smo prvenstvo na TV ekrane, prenosit će se preko 80 utakmica. Županijski savezi sudjelovali su u kreiranju odluka. Usuglasili smo novi sustav natjecanja i uveli novi registracijski pravilnik kojim je povećana regularnost.

Košarka, ne intrige

Prema sastavima klubova, istaknuo je Šuker, liga “dugo nije bila ovako jaka”. Unatoč svemu, opozicija koju je predvodila Cedevita, a pridružio joj se i još uvijek aktualni izbornik Aco Petrović, Šukera je natjerala da se povuče. Nekoliko puta je ponovio da je “oduvijek bio legalist”.

Zadar, 050914.
Bivsi kosarkas Stojko Vrankovic u dvorani Jazine za SD-u.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Stojko Vranković

- Nakon Torina smo imali sabor na kojem su sve odluke usvojene jednoglasno. Što se promijenilo u međuvremenu, ne znam. Ja sam odgovoran isključivo saboru, iako su si neki uzeli za pravo da tumače drugačije. Kad je riječ o sustavu natjecanja, obiđeni su svi županijski savezi i gotovo nitko se nije bunio.

Upravo je natrpani kalendar, međutim, bio posljednji problem na kojem su se lomila koplja.

- Tko smatra da mu prvenstvo ne treba, neka to javno kaže. Klubovima smo htjeli izaći ususret, ali za neke stvari treba postojati dogovor.

Nasljedniku, tko god bio, savjetuje da “ne baci u vodu silan trud suradnika”.

- Poručujem i budućem predsjedniku i Upravnom odboru da se bave košarkom, a ne intrigama. Ovdje smo se svi ponašali kao ekipa. Jesam li ispao žrtva sukoba Fibe i Eurolige? Ne, samo ću vam reći da sam poduzeo sve kako se reprezentacija ne bi izbacila iz kvalifikacija za Olimpijske igre. A kad je riječ o Cedeviti, ona danas igra Ulebov Eurokup, dok se Partizan povukao - podsjetio je za kraj Šuker.

Linker
17. svibanj 2024 12:41