Matjaž Kek
 Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
'PUNO JE KOMBINACIJA'

LIDERI HNL-A NAKON PRIPREMA 'Najlakše je govoriti o stvarima koje su ugodne za uho, koje je lijepo pročitati, ali trener to sve malo drugačije gleda'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 09. veljača 2017. 22:29

Nadam se da nam je ovo prvi od tri trofeja ove sezone - govorila je ispred stadiona Algarve Snježana Mišković, supruga predsjednika Rijeke na najbolji način saževši ambicije Bijelih u nastavku sezone. Dva koja nedostaju bili bi prvenstvo i kup, ali dugačak je put do “triplete”. Svjestan je toga itekako Matjaž Kek, od kojeg nismo ni očekivali da će se razbacivati izjavama i velikim najavama, već nas je dobro naučio da su mu bitnija djela od riječi.

- Najlakše je govoriti o stvarima koje su ugodne za uho, koje je lijepo pročitati, ali trener na sve to malo drugačije gleda. Ja ostajem kod svojeg da vjerujem radu, odnosu, sistemu, organizaciji i otvorenoj obostranoj komunikaciji. Dugo već nisam bio tako zadovoljan s informacijom kakvu dobivam od igrača. Normalno da neki nisu baš zadovoljni minutažom, ali specifična je situacija da od prve sekunde moraš biti spreman na sve. Malo nas je bilo u takvoj situaciji pa možda neiskustvo tjera na takvo razmišljanje - rekao je Kek jasno aludiravši u ovoj zadnjoj rečenici na iskustvo u svemu onome što nosi borba za naslov prvaka.

Dobro je pobjeđivati

Je li vam utakmica protiv Jabloneca, u tom smislu, dala neke obećavajuće smjernice?

- Loše prvo poluvrijeme, bez organizacije, bez sistema... Kada smo se malo presložili, kada smo počeli igrati kako smo se dogovorili, onda pobjeda više nije bila upitna, a uvijek je dobro pobjeđivati.

Čime niste bili zadovoljni u prvom poluvremenu?

- Stajali smo daleko od igrača, premalo smo bili dinamični, posebno u veznoj liniji. Uz to, zadnja linija je bila preduboko, linije su nam onda udaljene 60-70 metara, a to nikada nije dobro.

Kakav je vaš ukupan dojam nakon tri utakmice u Portugalu?

- Te utakmice dale su nam puno informacija, pokazale da još nismo u ritmu od 90 minuta, ali pojedini dijelovi su bili baš dobri. To me izuzetno veseli, ali isto tako ima trenutaka u utakmicama koji pokazuju da moramo još puno raditi i da je najbolje da kroz rad tražimo rješenja, a ne pričom kroz novine. Što se cijelih priprema tiče izuzetno sam zadovoljan, mislim da smo našli ono što smo tražili, logistika je odradila dobar posao. Bilo je baš po mjeri, baš ono što trebamo i što je omogućilo igračima da izvrsno odrade treninge, a pristup utakmicama je bio kakav želim. Bilo je i vrlo malo ozljeda, pa sam i što se toga tiče vrlo zadovoljan.

Govorili ste početkom priprema da želite dodatno ubrzati igru. Jeste li zadovoljni napravljenim u tom segmentu?

- Uvijek se divim kako je lako o tome govoriti u medijima, a kako je s druge strane kompliciran put za doći do toga. Mislim da je to i najveća tajna u nogometu.

Ali zadnja dva pogotka protiv Jabloneca bila su na tom tragu. Iz zadnje linije do golova ste dolazili sa samo nekoliko dodira s loptom.

- Ima puno dobrih stvari za ovaj dio priprema i to me veseli, ali ima i onoga što mi ne dopušta da počnemo sanjati ili razmišljati o nekakvoj veličini. Kroz rad treba te stvari dovesti na još višu razinu.

Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

Puno je kombinacija

Prema naprijed ste dosta kombinirali, isprobavali Gorgona na mjestu prve špice, na lijevom krilu. Jeste li pronašli nešto novo?

- Puno je kombinacija i puno mogućnosti. Trebat će odabrati onu koja će moći odgovoriti zahtjevima.

Ne volite govoriti o pojedincima, ali dvojac koji se možda najviše istaknuo i koji je najveći dobitak ovih priprema jest Aleksandar Šofranac i Matic Črnic. Kako ste njih vidjeli?

- Uvijek u pripremama neki igrači reagiraju bolje, neki ranije a drugi kasnije dohvate formu. Specifičnost je što nismo u lagodnoj situaciji u smislu da smo deset bodova iza prvog i 15 bodova ispred trećeg. Sada smo gore, moramo biti na to spremni i od prve prijateljske utakmice govorim igračima da će svi na nas ići sa 200 posto. Meni je izuzetno bitno da nije bilo ozljeda, žao mi je za Župarića i to je jedan od problema koje ja imam. Nitko mi ne zna reći kada je moguć početak njegovog treninga... Na nekim bi mjestima konkurencija baš dobro došla.

Rijeka, 051116. 
Stadion na Rujevici.
Utakmica 15. kola MAXtv Prve lige izmedju HNK Rijeka i HNK  Hajduk.
Na fotografiji: Matjaz Kek.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Matjaž Kek

Motivirani igrači

Kako ste vidjeli Gavranovića koji je djelovao izuzetno motivirano?

- Ja sam cijelu momčad vidio izuzetno motiviranu, željnu pobjeda i dokazivanja. Neke stvari s treninga, volja, pristup i razmišljanje o igri koja te može dovesti do uspjeha dobro se vide...

Predsjednik Damir Mišković izjavio je da Rijeka ima najjaču momčad u HNL-u, jaču i od zagrebačkog Dinama. Znamo da se ne volite zaletavati s velikim najavama, pa kako vi gledate na tu njegovu konstataciju?

- Čuo sam izjave sportskog direktora i predsjednika, neću na tu temu ništa dodavati jer su to ljudi koji vode klub i koji odgovaraju za sve to skupa. Je li moje mišljenje isto? Ostat će među nama. Rekao sam nekoliko puta u ovih 12 dana koliko smo u Portugalu da mi nedostaje igrača u zadnjoj liniji. Ovi koji su ovdje su drugačiji tipovi od onih koje smo imali, nije bilo kartona i ozljeda... Kada si kao trener svaku sekundu u dodiru s momčadi možda je tvoj pogled malo drugačiji tako da bih ipak zadržao za sebe neko svoje mišljenje. Mišljenja sam da je bolje biti samouvjeren u svoj put i u svoj rad, nego biti euforičan. Samo to te može napuniti pozitivnom energijom. Slažem se da za ovaj trenutak treba živjeti, ali za taj trenutak trebaš i raditi, biti spreman odreći se mnogih stvari i staviti cijelog sebe u to.

Rijeka, 051116. 
Stadion na Rujevici.
Utakmica 15. kola MAXtv Prve lige izmedju HNK Rijeka i HNK  Hajduk.
Na fotografiji: Matjaz Kek.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Matjaž Kek

Znam što me čeka

Gledate li već konkurenciju, na čemu će biti naglasak do početka prvenstva?

- Ovo sve skupa je izuzetno dobro ako pozitivan rezultat ne skriva slabosti ili ako sam sebe ne uvjeravaš da si već sve napravio. Pratimo jedni druge, ali stojim kod onoga da moramo razmišljati o sebi, da moramo kod nas stvoriti pobjednički mentalitet, a nisam tip za nešto bombastično. Svaki dan sam s momčadi pa mislim da dosta objektivno i dosta realno gledam na sve te stvari. Znam što me čeka, moje jedino razmišljanje je Osijek koji će biti daleko najteža utakmica koju je Rijeka igrala u zadnje dvije ili tri godine. Vjerojatno će netko to izvući iz konteksta, ali to je moje mišljenje - zaključio je Matjaž Kek.

Linker
18. svibanj 2024 07:01