CROPIX
EKSKLUZIVNO ZA SN

MAMIĆ OTKRIO KAKO GA JE ODBIO IGRAČ DINAMA 'Ponudio sam mu pet puta veću plaću da dođe!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. srpanj 2016. 17:44

Zoran Mamić, Damir Krznar, Ivan Štefanić, Miralem Ibrahimović i Dean Klafurić... To je hrvatski stožer Al Nassra, kluba iz Saudijske Arabije koji se priprema u Svetom Martinu na Muri. Na onom istom igralištu gdje su se pripremala hrvatska nacionalna vrsta pred odlazak na Europsko prvenstvo u Francuskoj. Iznad jednog gola na južnoj strani igrališta, još uvijek stoji veliki transparent “Dobro nam došli, Vatreni”.

Stigao i Vabec

Kako je Al Nassr završio u Svetom Martinu? Klub je imao organizirane ljetne pripreme u Turskoj, ali nakon što je eksplodirala bomba na aerodromu Atatürk, kapetan Al Nassra, Huseyin, prišao je Zoranu Mamiću i kazao: “Treneru, postoji li mogućnost da odemo negdje drugdje?”

- Tada mi se odmah upalila lampica i sjetio sam se Svetog Martina. Ali sam odmah naletio na problem, jer oni bez vize mogu samo u Albaniju, Tursku i Bosnu i Hercegovinu. Međutim, naše veleposlanstvo u Kataru odigralo je presudnu ulogu, gospodin Bošnjak je uspio i brzo su Saudijci dobili vize... - priča Mamić.

Stigao sam na jutarnji trening koji je počeo u 10 sati. Automobil sam parkirao na parkingu igrališta, a netko je pokucao na staklo. Poznato lice, bivši veliki Dinamov igrač, Drago Vabec, popularni Of također je došao pogledati trening Al Nassra i pozdraviti se s Hrvatima u stručnom stožeru. Vabec živi u svom Međimurju, nije želio propustiti ovu priliku. Srdačno se izgrlio i izljubio s Mamićem i ostalima...

Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX

Onda se pojavilo društvo iz Varaždina. Stjepan Cvek, predsjednik NK Varaždina, kluba koji će, po svemu, vratiti ime Varteks i staru slavu, trener Miljenko Mumlek, poznati fizioterapet Tomislav Vrbnjak i Zoran Kastel, bivši nogometaš, koji se također bavi trenerskim poslom.

- Dogovorili smo utakmicu s Al Nassrom, pa smo ih došli malo špijunirati - smješkao se trener Varaždina Mumlek.

23. srpnja s Dinamom

Zoran Mamić dogovorio je tri pripremne utakmice. Osim s Varaždinom, Al Nassr će u ponedjeljak igrati s Interom u Zaprešiću, a 23. srpnja s Dinamom 2 u Maksimiru, na Hitrec-Kacianu.

Onda se odnekud pojavio čovjek u dresu Al Nassra s dva dječaka koji su ga pratila u stopu, Koga god je ugledao, morao je s njim “opaliti selfie”. Počeo je sa Zoranom Mamićem, pa s ostalim Hrvatima, onda je prešao na igrače, a i ja sam završio kao fotka u mobitelu tog čovjeka.

- To je neki poslovni čovjek iz Saudijske Arabije, živi u Italiji, u Firenci, navijač je Al Nassra i stigao je ovamo s dva sina kako bi pratio pripreme svog kluba. Imao je sve informacije, rezervirao je sobu prije nego što smo to učinili mi. Stalno radi “selfieje” po hotelu, pa su u klubu zamolili da ga se premjesti negdje drugdje, ali direktorica je kazala kako ne može, jer je čovjek davno rezervirao boravak - sa smiješkom govori Zoran Mamić.

Bilo je zanimljivo gledati pripreme igrača za trening. Sve ide nekako polako, bez žurbe, skupljali su se na terenu jedan po jedan...

- Njima vrijeme ne znači apsolutno ništa. Imamo sve isplanirano, doručak, ručak, večeru, okupljanja pred trening... Postoji čovjek u klubu koji igračima svaku večer u sobu na papiru donosi raspored za sutrašnji dan. Međutim, kašnjenja se podrazumijevaju, pet, deset, petnaest minuta... Ništa to njima ne znači. Na to se moramo priviknuti.

Ipak, jedan momak je taj dan na okupljanje pred trening ipak malo previše zakasnio...

- Ostavio sam ga u hotelu, ha-ha - smijao se Mamić

Međutim, nakon nekih dvadesetak minuta od starta treninga, najednom se na cesti koja vodi prema igralištu u brzoj vožnji na biciklu pojavio “izgubljeni sin”, momak s brojem 99. To je bio taj kojeg je Mamić “kaznio” i bez njega otišao na trening. Naslonio je bicikl na ogradu, te onako u punoj opremi za trening utrčao na igralište, a prije toga se pozdravio s Mamićem.

- Hej, treneru, kako ste, evo mene... - kazao je s smiješkom i Mamića potapšao po ramenu

Vidjevši da je autobus s igračima na trening otišao bez njega, čovjek je iznajmio bicikl u hotelu, te se vozeći 5 kilometara dovezao do igrališta.

- Eto, o tome govorim, njima vrijeme i kašnjenje nije neki problem. Moram se na to prilagoditi.

Pitam Mamića što bi napravio da je, recimo, neki igrač Dinama na pripremama tako zakasnio na trening i dovezao se biciklom? Smije se, naravno. Jedan nogometaš Al Nassra posebno se izdvaja, radi se o kapetanu Huseyinu. Čovjek je legenda kluba, ima 39 godina, igra na poziciji lijevog beka. Prebogat je čovjek, saznajem da mu je otac zastupnik Toyote za azijski kontinent. Vele da je bogatiji od prinčeva i šeika...

- Kad bi nešto slučajno zapelo u klubu oko letova, onda kapetan naruči svoj privatni avion i riješi stvar.

Međutim, bez obzira na golemo bogatstvo, čovjek na terenu izgara. Bilo je zanimljivo gledati kako ga muči “gonič robova” Ivan Štefanić, vrsni kondicijski trener koji s Al Nassrom odrađuje spartanski dril.

- Nije baš kao u Dinamu, jer ipak moram voditi računa da prošle sezone nisu radili na taj način, moram prilagoditi treninge - kaže nam popularni Štef koji za vrijeme treninga koristi i arapske riječi.

Mamić nam pak priča da je kapetan miran i srdačan čovjek, ali da na terenu postaje “zvijer”.

- Na utakmicama je uvijek na granici žutog kartona, borben, žestok. Pravi je profesionalac.

A znate li koliko zarađuju domaći igrači u Saudijskoj Arabiji? Između 800.000 do 2-3 milijuna dolara godišnje! Ispričao nam je Mamić kako je želio dovesti neke hrvatske igrače za cifre od 800 do 900 tisuća dolara, ali nisu htjeli!?

- Eto, naravno da neću kazati njegovo ime... Ali jednom igraču Dinama sam ponudio da dođe kod mene u Al Nassr. Imao bi pet puta veću plaću nego što je ima u Dinamu! Znaš što mi je rekao? Da je još duplo više od toga, onda bih razmislio.

Prije neki dan je Zoran Mamić odlučio svojim igračima pokazati Zagreb. Pa je organiziran put u hrvatsku metropolu. Svi su bili oduševljeni.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI

Linker
17. svibanj 2024 05:09