Roni Brmalj / Novi list / Cropix
NAPADAČ ODLAZI U SAUDIJSKU ARABIJU

NASTAVLJA SE MAMIĆEV LOV NA HRVATE Najbolji nogometaš Rijeke na putu za Bliski istok

Tomasov leti na istok nakon uzvratne utakmice trećeg pretkola Europske lige protiv Başakşehira
Piše: Marijan ProjićObjavljeno: 31. srpanj 2016. 12:33

Hrvatska kolonija u Saudijskoj Arabiji uskoro će biti bogatija za još jednog člana. Zoran Mamić bio je uporan i uspio privoljeti Marina Tomasova na prelazak u redove saudijskog Al Nassra.

Krilni napadač Rijeke. prema još neslužbenim informacijama, u “bijelom” dresu odigrat će večerašnji ogled s Osijekom u Gradskom vrtu, potom u četvrtak uzvratni susret 3. pretkola Europske lige na Rujevici protiv turskog Bašakšehir, nakon čega leti na istok u novi klub.

Mamić je prije četiri godine, dok je još obnašao ulogu sportskog direktora u Dinamu, pokazao naklonost prema igrama Tomasova, ali unatoč snažno iskazanom interesu Zadranin je iz Hajduka kao slobodan igrač umjesto u Maksimir odletio u München. U dvije i pole sezone u redovima bavarskog drugoligaša Tomasov se nije uspio nametnuti i u zimskom prijelaznom roku sezone 2014./2015. stigao je u Rijeku.

težak udarac Ofenzivni veznjak koji može igrati na oba krila vrlo je brzo pronašao formu koja ga je svojedobno dovela u reprezentativne redove. Prošle sezone u dresu Rijeke postigao je 14 pogodaka i upisao 12 asistencija, no štura statistika ne otkriva u potpunosti koliko je značaj Tomasova u igri Rijeke. Igrač koji je prošle godine po izboru kapetana prvoligaških momčadi proglašen najboljim u HNL-u, često je na terenu “bijelima” donosio prevagu. Ponekad je svojim potezima dizao publiku na noge, ali njegovo glavno oružje kojim se Kek obilno koristio su probojnost, moć ponavljanja i nogometna drskost na terenu. Odlazak Tomasova bit će definitivno težak udarac za riječkog prvoligaša.

Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Preuzevši ovog ljeta klupu Al Nassra, bivši trener Dinama sa sobom je poveo praktički cijeli bivši stručni stožer “modrih”. Mamić je za pomoćnika uzeo Damira Krznara, za kondicijskog trenera Ivana Štefanića, za trener vratara Miralema Ibrahimovića, a kao stručnjaka za taktiku Deana Klafurića.

dugo nagovaranje Zoran Mamić je u Al Nassr u međuvremenu doveo Ivana Tomečaka, bivšeg igrača Lokomotive, Dinama, Rijeke i Dnipra. Pokušao je dovesti i dvojicu igrača Dinama, ali oni su unatoč izdašnoj financijskoj ponudi odbili poziv.

U slaganju nove igračke križaljke hrvatski stručnjak vrlo se rano sjetio igrača koji mu je zadavao brige u ogledima s Rijekom i prvi poziv na Rujevicu upućen je još početkom srpnja. Mamić je navodno s kolegama na Rujevici vrlo brzo pronašao zajednički jezik, ali je Zadranin, baš kao i kolege iz Maksimira, na prvu odbio poziv. No, Mamić je ovaj put bio uporniji i za desetak dana Tomasov bi mogao osvanuti u Saudijskoj Arabiji. Transfer koji će Rijeci donijeti najmanje 2 milijuna eura, dok Zadranin može računati na višestruko veća primanja u usporedbi s onima koje zarađuje na Rujevici.

Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX

Odlazak u arapsku ligu za hrvatske nogometaše donedavno je značio i kraj reprezentativnih ambicija. Za 28-godišnjeg Tomasova, koji je u više navrata iskazivao nadu da će ga Kovač, a potom Čačić, zamijetiti u redovima Rijeke, to je bio jedan od razloga za odbijanje, ali u situaciji kada pored sebe ima hrvatskog trenera i nekadašnjeg suigrača iz Rijeke, Al Nassr bi mogao biti dobra odskočna daska i za reprezentativni dres.

Linker
28. travanj 2024 08:56