CROPIX
UZDANICA BIJELIH

NAPADAČ HAJDUKA IGRA SEZONU ŽIVOTA Zabija i asistira i prepun optimizma poručio: Hajduk mora biti treći, a zašto se ne bismo približili Dinamu?

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 22. siječanj 2017. 09:47

Ante Erceg (27) pokazao se ove sezone u Hajduku kao pravo pojačanja kada je stigao iz turskoga Balikesirspora. Svojim iskustvom i lakoćom kojom postiže pogotke potvrdio je svoju klasu za koju se znalo kada je još nastupao za Split i bio jedan od najvažniji igrača Crvenih iz Parka mladeži.

U više navrata bio je želja Hajduka, ali ga splitovci nisu puštali, tako da je na Poljud stigao zaobilaznim putem preko Turske, koja će u dva sljedeća tjedna biti Hajdukova baza. Dao je Erceg sedam pogodaka i upisao sedam asistencija, ali misli da je pred njim još blistavije razdoblje.

- Sigurno je da mogu još bolje, dao sam neke golove, ali mislim da igrački mogu još više. Dvije godine nisam prolazio pripreme, ove će me biti prve nakon tog razdoblja. Zbog toga očekujem da bih trebao biti na još većoj razini u drugom dijelu prvenstva. Isto tako očekujem da će momčad, nakon što je pohvatala trenerove zamisli, biti još bolja. Pred nama je period u Turskoj da još izbrusimo igru u tri pripremne utakmice u kojima će se vidjeti rukopis trenera.

Pogodila ga ispadanja

U prvenstvu se puno zaostalo za Rijekom, čak 15 bodova, gubili su se derbiji na Poljudu od njih i od Dinama...

- Istina je, ali isto tako smo gubili bodove i od Istre i od Slavena Belupa za kojima trebamo žaliti. Što se tiče Rijeke, baš sam čitao da jedina u Europi nema poraz. Stvarno su dobri, ali mislim da i oni moraju malo pasti. Nisu bile u pitanju naše lošije predstave, nego je stvar u tome što je Rijeka baš bila tako dobra u prvom dijelu i pobjegla puno bodova. Mislim da oni mogu pasti u nastavku te da mi možemo smanjiti zaostatak.

Hajduk je ove sezone ispao nesretno od Maccabija na jedanaesterce te od Ercegova bivšeg kluba Splita u Kupu.

- Pogodila su me ta ispadanja, u Europi smo stvarno bili blizu. Žalim i zbog Kupa, također, jer da sad igramo u tom natjecanju, bila bi euforija zbog činjenice da možemo osvojiti trofej. To nas je poljuljalo, nije nam bilo lako, ali život ide dalje. Stoga je sada cilj skupiti što više bodova u prvenstvu i onda na ljeto u Europi napraviti korak više.

Treće mjesto koje sada zauzima Osijek nameće se kao imperativ.

- Mislim da mi moramo biti treći, kvalitetniji smo i bolji od Osijeka. Moramo skupljati bodove. Zašto se ne bismo približili i Dinamu, ako nam se pruži ta prilika.

Igrači su zadovoljni novim trenerom Joanom Carrillom, pa tako i Erceg.

- Prezadovoljan sam, radi se s loptom, nema suhih trčanja. Intenzitet je jak, ali s loptom. Svi igrači uživaju i na kraju bi to trebalo biti dobro. Nije problem jezika s trenerom, svi razumiju što on od nas traži, a tu je i Vik Lalić u stožeru ako nam treba štogod još pojasniti. Nogometni jezik je jednostavan.

Dobro da Ohandza ostaje

Erceg je ove sezone u bijelom dresu imao sedam golova i pet asistencija, čime je popravio svoj učinak iz Splita kada je 2012/13. imao jedak broj golova, ali i tri asistencije manje.

- Nadam se da ću zabijati u drugom dijelu sezone. Najvažnije je da ostanem zdrav i da ekipa igra što bolje.

Nije bilo puno promjena u momčadi Hajduka do sada u prijelaznom roku, no kapetan Lovre Kalinić sigurno će nedostajati Bijelima...

- Tako je, on je ipak najbolji vratar u HNL-u. Ali mi imamo još odličnih vratara koji ga mogu nadomjestiti, stoga neće biti problema. Stipica, Grbić, Letica i Ljubić odlični su vratari. Hajduk se ne treba brinuti zbog vratara, a osim toga i Tiho Bulat, koji se brine o njima, najbolji je u državi.

Koprivnica, 041216.
Gradski stadion. 
Nogmetna utakmica 18. kola 1. HNL izmedju NK Slaven Belupo i HNK Hajduk.
Na fotografiji: Lovre Kalinic.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Bilo je povuci-potegni s Franckom Ohandzom koji je naposljetku ipak ostao...

- Meni je stvarno drago što je on i dalje s nama. On je odličan igrač, veliki radnik i pravi profesionalac. Radujem se što je ostao i mislim da može puno donijeti Hajduku.

Erceg je tijekom protekle polusezone igrao više lijevo krilo, premda je znao biti i na desnom. Što mu je draže?

- Sad me novi trener stavlja više lijevo. Međutim, spreman sam igrati gdje god treba. Štogod da igram, igram sa srcem i dajem sto posto. Nije problem jesam li polušpica, lijevo ili desno... Mislim da me Carrillo vidi više lijevo na poziciji špice ili polušpice.

Imao je Erceg otkako je stigao u Hajduk veliku želju koju je pokazivao igranjem za drugu momčad kada je imao kartone ili se vraćao od ozljede. Čak je za igrajući za drugi sastav zaradio i crveni karton...

- Osjećao sam da mi nedostaje utakmica. Uvijek mi je draže igrati nego trenirati. Međutim, meni je čast igrati za bilo koji Hajduk, bez obzira je li to prva ili druga momčad... Ne vidim tu ništa posebno, meni je to normalno.

Split, 240916
Nogometna utakmica 10. kola MAXtv Prve lige izmedju HNK Hajduka i HNK Cibalia.
Na fotografiji: Franck Ohandza.
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
Jefferson i Ohandza

Ponos zbog vrpce

Cilj je iduće sezone napasti Europsku ligu, kroz prvenstvo se uigravati kako bi ekipa imala što više utakmica zajedno.

- Volio bih da ostanemo na okupu s trenerom Carrillom, da se upoznamo s njim, ali i on s nama. Možemo s njim napraviti puno. Ove sezone nam je falilo jako malo, zaista smo nesretno ispali i sada jedva čekamo novu priliku.

Može li se u domaćoj ligi više od trećega mjesta?

- Naravno, Hajduk to može i mora. Trebamo sve pokušati napraviti da budemo konkurentniji Dinamu i Rijeci. Uvjeren sam da možemo.

Prvo kolo donosi gostovanje u Parku mladeži gdje je Erceg proveo velik dio života. Hajdukovci će biti motivirani za revanš zbog ispadanja u Kupu...

- Bit će to posebna utakmica za mene, ali mi ćemo pokazati da smo puno bolja ekipa te da je ispadanje u Kupu bilo samo kiks koji ćemo sada ispraviti. I u toj utakmici Kupa smo bili bolji, ali nam je u završnici popustila koncentracija. Propustili smo zabiti drugi gol, a u Kupu se događaju iznenađenja.

Erceg je ove sezone čak nosio i kapetansku vrpcu.

- To je posebna čast, drago mi je zbog toga. Nakon samo tri-četiri mjeseca u Hajduku trener mi je dao kapetansku vrpcu. Bio sam jako ponosan zbog toga.

Split, 030916
Prijateljska nogometna utakmica Hajduk Siroki Brijeg odigrana je na stadionu Poljud.
Na fotografiji: Ante Erceg
Foto: Jakov Prkic / Cropix
Jakov Prkic / Cropix / CROPIX

U Tursku bez straha

Inozemstvo mu nije u fokusu razmišljanja jer je dolaskom u Hajduk ispunio svoj san.

- Ne razmišljam o odlasku van. Ovdje mi je odlično, kod kuće sam i prepun motiva. Imamo puno navijača koji nas prate, gušt mi je igrati kada vidim kako nas bodre, osjećaj je predivan.

Ime Ante Ercega spominjalo se u kontekstu odlaska na China Cup s obzirom na uspješnu polusezonu u HNL-u.

- Čuo sam to. Bilo je ljudi koji su govorili da sam ja trebao biti tamo, ali izbornik je tako odlučio.

Erceg je u Turskoj kao domaći budući da je igrao u Balikesirsporu pa zna nešto više o situaciji u toj zemlji koja je u nekoliko navrata pogođena terorističkim napadima.

- Mjere sigurnosti su sada na visokoj razini. Mislim da je istanbulski aerodrom trenutno najsigurniji na svijetu. Dogodilo se to što se dogodilo, ali su kontrole sada puno veće i ne treba strahovati.

Usvojio je osnove turskoga jezika te bi mogao biti od pomoći suigračima u Beleku.

- Znam naručiti hranu i piće kada dođem u restoran ili kafić. Također znam i nogometne izraze koji se koriste na treningu na utakmice. “Lopta”, “leđa”, “pazi”, “kolo”, “ruka”, “noga” - to su riječi koje dobro znam, ali više od toga ne pričam. Bilo mi je dobro iskustvo. Stojim suigračima na raspolaganju kada budu naručivali jelo ili piće, ha-ha.

Linker
03. svibanj 2024 06:39