Ronald Gorsic / CROPIX
RASTANAK

NITKO U SAVEZU NEĆE PLAKATI ZA JOZAKOM Izbornik mu 'zalupio vrata' i prekinuo komunikaciju, utočište pronašao u Dinamu

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. veljača 2017. 17:34

Romeo Jozak pojavio se na Dinamovim pripremama u Beleku i definitivno se vraća u maksimirski klub. Iako nam je u srijedu izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović kazao da od toga sigurno neće biti ništa prije Eura U-17 u svibnju.

Budući da se već i ranije govorilo i pisalo da tehnički direktor napušta HNS i postaje sportski direktor kluba u kojem je negda bio šef škole, doista je pravo pitanje s kim je to u HNS-u dogovorio, jer Davora Šukera nema mjesec dana, a Vrbanović je jasno kazao da nikakvih razgovora nije bilo. Očito je napravio posao s Dinamom, a ostalo će se u Savezu srediti, ionako to, kad su pitanju HNS i Dinamo, nikad nije bio problem. Suradnja je besprijekorna.

Zagreb, 090216.
Maksimir, Restoran Domagoj.
Romeo Jozak tehnicki direktor Hrvatskog nogometnog saveza.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Romeo Jozak je u prosincu 2013. godine stigao na aktualno mjesto, premda se i prije toga našao u Savezu i bitno utjecao na mlađe vrste kao predsjednik Stručne komisije. No njegova funkcija nikad nije zaživjela dokraja, a narušeni odnosi s bitnim ljudima zacijelo su bili okidač da zatvori vrata. Jer Jozak je računao na status direktora svih reprezentacija, koji će sjediti na klupi A vrste i kao mentor usmjeravati trenere u nižim kategorijama. Mislio je da bez njegova konačna blagoslova nitko neće moći u nacionalnu momčad.

Zagreb, 280816.
Stadion NK Zagreb.
Utakmica 7. kola MAXtv 1. HNL, 
Lokomotiva - Hajduk.
Na fotografiji: Romeo Jozak.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Međutim, Niko Kovač nije mu dao blizu, nakostriješio bi se na svaku ideju da Jozak sjedi kraj njega na klupi, iako ga je upravo on, u suradnji sa Zdravkom Mamićem, doveo u HNS, prvo, dakako, na mjesto izbornika mlade reprezentacije. Kako Jozak nije imao pristup Kovačevim Vatrenima, preskočio je Svjetsko prvenstvu u Brazilu, ali već u rujnu 2014. godine Niko je smijenjen. Davor Šuker je na press-konferenciji kazao:

- Jozak će odabrati i predložiti Izvršnom odboru novog izbornika i zajedno s njim biti na klupi reprezentacije.

Romeo je nama rekao:

- Ovo je sada moj stožer!

Izbornici ga odbili

Međutim, već nakon dvije utakmice, s Bugarskom i Maltom, Čačić ga se riješio. Zalupio mu je vrata, nakon čega su prekinuli svaku komunikaciju. No budući da Čačić nije bio jedini s kojim je Jozak narušio ili porušio odnose, u HNS-u je blokiran, našao se u poprilično neprijateljskom okruženju i jedva je dočekao šansu da podigne sidro. Premda ne sumnjamo da će svoj transfer tumačiti izazovom Dinama, a prema poslodavcu s kojim se rastaje biti pristojan u izjavama.

Zagreb, 070117.
Hotel As.
Okupljanje Hrvatske nogometne reprezentacije pred odlazak na
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Ante Čačić

Jozakov rad u HNS-u lako je opisati: utjecao je na liste igrača u svim selekcijama nižih uzrasta, doveo je za koordinatora Iliju Lončarevića, no brzo su se morali rastati jer Ilija nije želio plesati po tuđim notama, u njegovoj eri izbornici su se mijenjali brzo i lako, nerijetko i u nerazjašnjenim okolnostima, on je sve to potpisivao, premda u pojedinim slučajevima nije bio taj koji je odredio koga će se postaviti (primjericu Luku Pavlovića, Milivoja Bračuna...), češće je imao prste u tome da se nekoga odbaci. Podosta vremena provodio je držeći predavanja, po svijetu i Hrvatskoj.

Teško bi bilo reći da se u njegovu razdoblju za razvoj nogometa učinilo nešto više nego prije jer HNS ima sustav koji funkcionira godinama. Dobivena je prilika za organizaciju Eura U-17, a angažirao se i u tome da se u naš dres privuče djecu iz dijaspore. Neki su pristali, neki se predomišljaju kao Benko, a najnadareniji, Pulišić, dao mu je košaricu i odabrao SAD. Od izbornika koji su aktualni u Vukovarskoj 269, više je puta kazao da su Milin (U-19) i Bašić (U-17) njegov odabir. I da iza njih čvrsto stoji. Ipak, svoju najveću ambiciju, da bude šef izborniku hrvatske seniorske vrste nije ostvario...

Kad se podvuče crta, u HNS-u neće plakati za Jozakom, ali je veliko pitanje koga će angažirati za nasljednika. Prvo moraju hitno riješiti kome povjeravaju funkciju projektnog menadžera za Euro U-17, čija je završnica sa 16 reprezentacija u svibnju. Kao logično rješenje nameće se Zoran Cvrk, on je ionako uključen, a on je u HNS-u menadžer za organizaciju utakmica.

Linker
18. svibanj 2024 15:36