Ivan Brkic / Glas Podravine / CROPIX
HAJDUK NIJE 'IZVISIO'

Bijeli o 'slučaju Jelavić': 'Nudili smo mu 10.000 kuna bruto plaće. Zar je to loš ugovor?'

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 11. siječanj 2013. 15:23

Očekivalo se kako će mladi napadač Mario Jelavić koji je javnosti najpoznatiji jer je jedno vrijeme proveo na treninzima u Manchester Cityju napokon potpisati ugovor s Hajdukom u čijem je omladinskom pogonu nogometno odrastao, no ponovno su se pregovori otegli, da bi na koncu umjesto Poljuda Jelavić odabrao Slaven Belupo. Iz igračevih redova su procijenili kako na Poljudu ne bi ipak dobio željenu minutažu, a iz Hajduka se nisu još službeno izjasnili zašto mladić nije potpisao ponuđeni ugovor.

Ipak, evidentno je da se preprekom pokazalo to što su Jelavić i ljudi koji se brinu o njegovoj karijeri tražili postotak od budućeg transfera, kalkuliralo se o iznosu od 20 posto, na što u Hajduku ipak nisu htjeli pristati. Sličan rasplet dogodio se prethodno i u Splitu s kojim je Jelavić neko vrijeme trenirao, a na koncu je Jelavić s koprivničkim klubom potpisao stipendijski ugovor.

- Predsjednik Brbić je razgovarao s Jelavićem i - kako je već i rekao - nisu se našli po pitanju uvjeta. Nisu točne tvrdnje nekih medija da je Hajduk ‘izvisio’. I Hajduk i predsjednik su se ponijeli maksimalno korektno. Svi juniori moraju imati iste uvjete. Da smo pristali na Jelavićeve uvjete podjele transfera sutra bismo ponovno imali pojedinačne pregovore i natezanja oko ugovora s juniorima što je neprihvatljivo. U slučaju Tomasova smo postavili neke principe, nismo to napravili da bismo ih sada gazili – pojasnio je član Hajdukovog NO-a Ante Majić što se dogodilo, iako inzistirajući na tome kako nije riječ o službenim klupskim stavovima.

No, poruka je vrlo jasna.

- Momci iz Hajduka moraju znati da se neće obogatiti prvim ugovorom koji potpišu za Hajduk, ali ovaj klub je znatno više od gole plaće i bonusa. Sharbini danas ima plaću od milijun dolara, Brkljača i Marin Ljubičić po 300 tisuća eura i to zato što su se prodali kao prvotimci Hajduka. Runje se na račun dvije trening utakmice za Hajduk prodao u Dansku! Eto to je Hajduk! I s njim je puklo na pitanju podjele budućeg transfera, pa valjda zato danas priča kako ga je Hajduk omalovažio standardnim ugovorom (op. p. deset tisuća kuna bruto mjesečno) kakvog imaju najmlađi prvotimci. A ti ugovori uopće nisu loši, igrači imaju pristojna primanja – rekao je Majić upozoravajući da je prošlo vrijeme kada bi već se samim potpisivanjem ugovora za Hajduk igraču upala sjekira u med bez da igrač išta pokaže pa i vrati klubu.

- Ne možemo više isplaćivati 30 tisuća kuna plaće igračima koji su na klupi ili na posudbi. Takva neodgovorna politika nas je i dovela na rub bankrota i toga svi moraju biti svjesni. Tko se izbori za minutažu ima i solidne bonuse, a od koga klub nema koristi, taj nema ni puno koristi od kluba. To je pošteno. A ukazao je i na srž problema.

- Djeca nikad nisu problem, to su u pravilu roditelji ili savjetnici. Djeca su taoci njihovih bolesnih ambicija. Nadam se da će mladići shvatiti što je za njih najbolje. Da je Jelavić prošle godine potpisao za Hajduk sada bi već imao desetak nastupa za prvu momčad, možda i ponudu iz inozemstva ako mu je to cilj. A sada je skoro godinu dana bez službene utakmice! Gdje je on sada u odnosu na prošlosezonske suigrače Radoševića i Milića?!?

Linker
06. svibanj 2024 22:13