Edin Džeko
 REUTERS/Michalis Karagiannis
ODBACIO DIPLOMACIJU

BIJES I OGORČENJE U TABORU BiH Džeko nakon pakla Pireja pozvao na osvetu Grcima: 'Jedva čekam da dođu u Zenicu'

Piše: Igor MarinovićObjavljeno: 15. studeni 2016. 20:46

Nogometni savez Bosne i Hercegovine dobio je za utakmicu protiv Grčke 1.750 ulaznica. Iako su one prodavane po cijeni od 10 eura po ulaznici, na kraju ih je kupilo nešto više od 50 posto zainteresiranih, točnije 900.

Razlog manjeg interesa vjerojatno leži u slabom standardu kod prosječnog BiH navijača, jer cijena ulaznice nije velika, ali do Grčke treba doći, no krije se i u tome što nije bilo puno onih koji bi se usudili otići u negostoljubivi Pirej, mjesto gdje su svojevremeno Grci nasrtali i na ‘obične’ hrvatske gledatelje, žene i djecu. Nedjelja je pokazala da su takvi apsolutno imali razloga za strahovanje.

Podsjetilo na Beograd

Nedjeljno popodne donijelo je mir, navijači koji su došli navijati za BiH, uglavnom oni iz zapadne Europe zbog razloga spomenutih na početku, uživali su u atenskom suncu, čak i uživo pratili maraton. No, kada su krenuli na stadion počeli su problemi. Trojica su pretučena prije nego su i došli na stadion, jedan je završio u bolnici, a dvojica su ‘zakrpani’ na licu mjesta. Ostali su na stadionu ‘Georgios Karaiskakis’ svjedočili ‘paklu’ koje je prisutne podsjetilo na ono što su prošli 12. listopada 2005. na beogradskoj ‘Marakani’, iako je tada, ruku na srce, ipak bilo puno, puno gore.

Počelo je zviždanjem BiH himni, a nastavilo se uvredama. Stvari su eskalirale nakon pogotka Miralema Pjanića, kada su gostujući navijači zapalili nekoliko baklji, na što su domaći huligani pokušali ući u njihov sektor, u čemu ih je spriječila policija. Jasno je s kim su navijači Olympiacosa, na čijem se stadionu igralo, u ‘pobratimskim’ vezama, a očito su imali i pojačanje iz Srbije, jer su jutro nakon utakmice osvanule fotografije ‘navijača’ s četničkim obilježjima, a iza gola na kome je počeo utakmicu Asmir Begović stajao je zloglasni transparent ‘Nož, žica, Srebrenica’.


Grčka - BiH -- Džeko skinuo šorc Grku, haos na... by mediabh

U svakom slučaju, bila je to turobna noć za goste iz Bosne i Hercegovine, a dodamo li tome da su zbog pogotka u petoj minuti sudačke nadoknade stopera Georgiosa Tzavellasa ostali bez (zaslužene) pobjede, onda je jasno da su u taboru BiH nakon nimalo miroljubivog remija (1:1) sipali ogorčenost i bijes.

- Prije utakmice mi smo smatrali da je Grčka naša nogometna prijateljska zemlja. Došli smo se boriti na terenu i ovo što je bilo na tribinama, nadam se da nema veze s grčkim narodom. Sve je bilo ružno za vidjeti. Ponovit ću, dočekat ćemo ih kao naše drage prijatelje u drugom dijelu kvalifikacija, tražiti nogometnu, sportsku borbu na terenu. I još ću jednom reći, pobjeda je trebala biti naša - govorio je poslije utakmice izbornik Mehmed Baždarević, kojemu je malo nedostajalo da nokautira praktično jedinog ozbiljnog konkurenta za drugu poziciju u skupini H, budući da je prva rezervirana za Belgiju.

Manje diplomatski nastrojen od Baždarevića bio je Edin Džeko, čija je gesta skidanja donjeg dijela dresa Papastathopoulosu obišla svijet. Džeko je za to dobio crveni karton. Najboljem strijelcu i igraču BiH prijeti suspenzija od dvije utakmice i ako bude tako propustit će uzvrat protiv Grčke u Zenici u lipnju, no Romin napadač Grcima je već ‘poželio dobrodošlicu’.

- Osjećam se kao da smo izgubili 3:0. Općenito gledajući cijelu utakmicu, nisu zaslužili ne samo ovaj bod, nego ni da izgube 1:0. Zaslužili su da bude barem tri ili četiri nula za nas. Ali, nema veze, ‘hvala’ im na negostoprimstvu i jedva čekam da dođu u Zenicu. Jedva čekam - poručio je Grcima Džeko, osvrnuvši se i na crveni karton kojeg mu je dao Šveđanin Jonas Eriksson.


Grčka - BiH -- Haos na tribinama (13.11.2016) by mediabh
Grčka - BiH -- Haos na tribinama (13.11.2016) by mediabh

- Nemam pojma zašto mi je dao crveni karton, bez veze mi ga je dao. Kaže da sam ja počeo sve to, a zapravo ja sam jedini bio na podu tako da ne vidim kako sam ja mogao početi sve.

Primjedbi na Erikssona imao je i Baždarević. Švedski bogataš podijelio je čak 14 kartona, 12 žutih i dva crvena, a da nije produžio utakmicu za pet minuta možda bi BiH ipak pjevajući napustila Pirej.

- Sudac se treba sramiti zbog tendencioznog suđenja. Od prvog starta počeo je dijeliti kartone. Kod njihovog postignutog gola nije dosudio dva prekršaje nad našim igračima. Mi ćemo Grke sportski dočekati u BiH, a ne kao mi što smo dočekani ovdje - rekao je Baždarević, donekle se kritički osvrnuvši i na sebe.

Taktički je nadmudrio svog kolegu Michaela Skibbea, gurnuo je u sredinu Matu Jajala, koji je bio kritiziran zbog debakla u Bruxellesu, ali je u Pireju bio dobar.

Linker
16. svibanj 2024 20:26