Scott Barbour/Getty Images
NE SLUŽI IM NA ČAST

SRAMOTNI POTEZ GRČKIH NAVIJAČA Iza gola Asmira Begovića osvanuo je transparent s uvredljivom porukom koji je naišao na osudu

Piše: HinaObjavljeno: 14. studeni 2016. 16:04

Navijači grčke nogometne reprezentacije izvjesili su na stadionu u Pireju za vrijeme utakmice protiv Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo 2018. godine uvredljiv transparent s porukom "Nož, žica Srebrenica".

Transparent je izvješen na tribini iza gola gostujućeg vratara Asmira Begovića, a potom je uklonjen. To nije bio i jedini incident, jer su ispred stadiona Georgios Karaiskasi pretučena trojica navijača BiH uz povike "Kosovo je Srbija". Burno je bilo i na tribinama gdje su navijači BiH zapalili nekoliko baklji, a njihov fizički sukob s domaćim navijačima zaustavila je policija.

Vruće je bilo i na terenu gdje su crvene kartone dobili branič grčke vrste Kiriakos Papadopoulos i napadač gostujućeg sastava Edin Džeko. Utakmica u Pireju završena je rezultatom 1-1 nakon što je Grčka izjednačila u petoj minuti sudačke nadokande.

Grčki ministar kulture i sporta George Vasiliaidis nakon utakmice je zatražio da Vlada te zemlje hitno osudi, ali i identificira osobe koje su donijele transparent na stadion.


Grčka - BiH -- Haos na tribinama (13.11.2016) by mediabh
Grčka - BiH -- Haos na tribinama (13.11.2016) by mediabh

Grčki mediji navode kako je ministar odmah uputio pismo nadležnim institucijama istaknuvši kako je iznenađen fašističkim ponašanjem na tribinama. Zbog toga je od policije i nadležnih zatražio kažnjavanje huligana doživotnom zabranom ulaska na stadione.

Vasiliaidis je dodao kako je isticanje transparenta čin pojedinaca, koji su u manjini - te da taj čin niti na koji način ne odražava stavove grčkog naroda.

"Hvala Grcima na nedomaćinstvu, jedva ih čeka u Zenici," kazao je nakon utakmice razočarani Džeko.

Linker
12. svibanj 2024 13:16