Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX
'HAJDUK PRATIM KADA STIGNEM'

BIVŠI HAJDUKOV DUO U TEŠKOJ MISIJI U NJEMAČKOJ Pred njima je veliki izazov: 'Podignut ćemo Greuther s dna druge lige'

Piše: Slaven AlfirevićObjavljeno: 12. rujan 2017. 11:01

Servus Damir, oprostila se austrijska, bečka Admira od Damira Burića, svoga trenera s kojim je gledala u bolje sutra. Servus, na službenim klupskim stranicama, kao hvala i sve najbolje na novom poslu, u njemačkom drugoligašu Greuther Fürthu.

Burić, nekadašnji trener Hajduka u sezoni 15/16, pokrenuo je veliki posao u Admiri, a nakon pobjede 5:0 protiv Mattersburga i devet mjeseci provedenih u Beču prihvatio je novi izazov: već jučer odradio je prve treninge u redovima njemačkog
drugoligaša koji je zaglavio na dnu druge lige, samo bod iz pet kola.

Predsjednik Greuthera Helmut Hack inzistirao je na Buriću kad su zaredali slabi rezultati inače stabilnog drugoligaša Greuthera koji i na prvu Bundesligu zna zapucati. A sad su na dnu druge.

Uzmimo herr Burića, poznamo ga, iskazuje se i u Austriji, smatra Hack. Predstavio je Burića kao bivšeg pomoćnog trenera u redovima Bayera iz Leverkusena i Werdera iz Bremena. Rekli bismo spasitelja.

U poslu selidbe iz Beča u Njemačku, Damir Burić je Slobodnoj Dalmaciji darovao nekoliko rečenica:

Šteta je ostaviti pokrenuti kotač u Admiri, pitali smo ga.

- Uvijek je to tako... Međutim, veseli me da su se klubovi dogovorili, lijepo je da je sve ispalo jako korektno i profesionalno. Za mene je to povratak u njemačku Bundesligu gdje sam i započeo svoju karijeru. I to me vrlo intrigira u profesionalnom smislu. U svakom slučaju priznanje i korak naprijed.

Kakav je bio rastanak u Admiri?

- Rekao bih da su bili vrlo žalosni jer smo u devet mjeseci odradili jako dobar posao, klub se k tome sanirao, nema više dugove i ide u dobrom pravcu, na sportskom planu mislim da sam ostavio dobar trag, tako mi svi kažu, vidi se to... A shvatili su moju želju da prihvatim poziv iz Njemačke, ovo je za mene veliki izazov i s obzirom da je to Bundesliga imali su razumijevanja.

Greuther Furth je na dnu?

- Slabo su startali... Jasno je što se od mene očekuje. U ponedjeljak odmah puno posla, sastanci, treninzi i skautiranje, navečer je termin kad igraju Nurnberg protiv St. Paulija, sve treba vidjeti, gledati, brzo snimati. Raditi treninge dvaput dnevno– sav je već u novom poslu herr Burić, stigle su i prve slike s treninga u novom društvu.

Gruether je ipak druga liga, pitali smo?

- Je, ali je to njemačka druga liga koja je najbolja druga liga u Europi. Jača od mnogih natjecanja. Vrlo zahtjevna i teška. Ne može se uspoređivati i nije zahvalno, ali stadioni, publika, tradicija, veliki klubovi, sve je na vrlo visokom nivou. Na primjer utakmicu Fortuna Dusseldorf – Union Berlin gleda 26.000 ljudi, Dresden – Greuther Fürth 28.000... Tu je sportski izazov. Tu nije lako doći, pogotovo ne za stranca, za to je to nešto posebno za mene.

Hoćete li koga povesti sa sobom?

- Možda na zimu, ako se otvori prilika. To sad ne znam.

Tu je i Mario Maloča, s njim ste imali tek jedan razgovor u Poljudu kad ste dolazili, a on odlazio?

- Da, putevi su nam se razišli, ali veseli me s njim raditi jer je Maloča pravi momak i još bolji profesionalac.

I riječ o Hajduku?

- Pratim koliko stignem, uvijek želim puno sreće i uspjeha!

A Mario Maloča, bivši kapetan Hajduka sad je kod Burića, bio je u startu ozlijeđen i nije igrao prve dvije utakmice. I on je uzdanica da podigne s Burićem Greuther s dna njemačke druge Bundeslige.

- Čuo sam o gospodinu Buriću sve najbolje, bio je vrlo korektan kad sam ja odlazio, a on dolazio u Hajduk... Podignut ćemo Greuther na bolje. Već sad u Dresdenu je bilo bolje nego u početku, u nedjelju nam dolazi Fortuna, nadamo se odmah pobjedi, makar su oni prvi na tablici – kaže Maloča.

Dio Hajduka u "cvajte" Bundesliga. Pratit ćemo. U Greutheru je i Slovenac Nik Omladič.

Linker
03. svibanj 2024 12:14