Andrej Kramarić

 Hasan Bratic/sipa Press/profimedia
‘TUMAČ PROSTORA‘

‘Made in Kramarić‘: Vatreni je prekinuo post, a očito mu je najdraža ista uloga kakvu legenda ima u Bayernu

Posljednji put za klub je poentirao 29. rujna s bijele točke protiv Borussije Dortmund
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. prosinac 2023. 08:02

Lažnjak i gol, made in Kramarić. Posljedni je put za Hoffenheim zabio još 29. rujna u utakmici s Borussijom Dortmund i to s bijele točke. Taj se dan ozlijedio puno teže nego što je mislio. Pogodak iz igre u njemačkoj Bundesligi dao je premijerno nakon 16. rujna i gostovanja kod Kölna. Hrvatski reprezentativac u petak je prekinuo post, ali ne samo svoj nego i kompletne ekipe u pobjedi protiv Biochuma 3:1 u sklopu 14. kola njemačkog prvenstva. U međuvremenu je strijelac bio za reprezentaciju u ogledu s Latvijom u Rigi u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj.

Izbornik Vatrenih Zlatko Dalić stavio ga je u susretima u studenome na "desetku". Njegova je bila uloga iza napadača Ante Budimira. Kasnije nije htio govoriti o pozicijama na terenu jer prečesto je to tema kada je on u pitanju, međutim, to je njegovo najbolje mjesto. U Hoffenheimu se ove sezone naigrao u veznom redu, kao "osmica", ovaj put nije bilo tako. Nakon susreta protiv Bochuma je još jednom priznao:

- Osjećam se slobodnije na poziciji "cenera". Slično Thomasu Mülleru - kazao je u izjavi za televiziju koja je nositelj prava za Bundesligu.

image

Andrej Kramarić

HASAN BRATIC Dpa Picture-alliance Via Afp

Voli usporediti svoj nogomet s onim kojeg igra Bayernova zvijezda i svjetski prvak s Njemačkom iz 2014. godine. Uloga "tumača prostora" kako ju je definirao Thomasa Müller i njemu je najdraža. Odlično se snalazi između suparničkih linija i koristi pukotine u defenzivi protivnika. U petak je sudjelovao kod sva tri gola svoje ekipe. Na njegovu loptu Srbin Erhan Mašović zabio je autogol, u 43. minuti ‘slomio je kralježnicu‘ čuvaru lažnjakom i zabio svoj peti prvenstveni pogodak u sezoni za 2:0, a inicirao je i treći gol džokera Ihlasa Beboua u 76. minuti. Njegovo je bilo dubinsko proigravanje.

- Bila je to lijepa večer, sretni samo. Ali ima još puno utakmica i moramo tako nastaviti - dodao je Kramarić.

Hoffenheim je tako prekinuo niz od pet utakmica bez pobjede u njemačkom prvenstvu i Kupu (tri poraza i dva neodlučena rezultata), a ujedno i stao na kraj iznenađujućoj seriji Bochuma, koji u pet utakmica nije znao za poraz. Kramarić je u 88 minuta na terenu ima 47 dodira s loptom, osim gola i isforsiranog autogola pripremio je dvije velike šanse, te dodatno u tri navrata odigrao suigračima na poziciju iz koje su šutirali po golu. Sam je imao još dva blokirana pokušaja.

U njemačkom prvenstvu ove sezone ima 11 nastupa, od toga je osam započeo, postigao je pet pogodaka i dodao jednu službenu asistenciju, ima prosjek od 1,8 udaraca po susretu, no uglavnom je igrao daleko od vrata, trener Pellegrino Matarazzo je volio koristiti njegove kreatorske sposobnosti, a naprijed se oslanjao na drugu opciju. Ozljeda mišića ga je na duže izbacila s terena, vratio se s dva ulaska s klupe prije reprezentacije, a nakon što je igrao za Vatrene s Latvijom i Armenijom, potom je standardan u prvom sastavu kluba u kojem je legenda i ikona i gdje igra od siječnja 2016. godine. Prvo na posudbi do kraja sezone, a potom su ga otkupili od Leicestera za 11 milijuna eura.

image

Andrej Kramarić

Julian Meusel/sven Simon/imago Sportfotodienst/profimedia

Odigrao je do sada 265 utakmica i postigao 122 gola, od toga u Bundesligi 105 i 48 asistencija. Hoffenheim je i bez njega dobio dvije utakmice, ali nakon toga nije znao za puni uspjeh u pet susreta, od toga četiri u Bundesligi, te jedan u DFB kupu, gdje je poražen od Borussije Dortmund. Nakon nekih lošijih sezona vrlo dobro se drže na tablici, te bi se mogli čak boriti i za Ligu prvaka. No, daleko je to na horizontu...

Za razliku od Thomasa Müllera, koji je cijeli život uživao u onome što najbolje radi i kao utjecajna faca u Bayernu održavao poziciju čak i kad bi treneri imali drugačije zamisli, Andrej Kramarić nikad nije bio taj drugi napadač u kontinuitetu, tek bi povremeno dobio takvu zgodu. U reprezentaciji je glavni razlog usmjerenost izbornika Zlatka Dalića da se formaciji 4-3-3, a prije svega da vezni red čine Luka Modrić i Marcelo Brozović, nekad s njima Ivan Rakitić, kasnije Mateo Kovačić, tako nije bilo, osim iznimno, uloge polušpice niti drugog napadača koji ordinira po sredini, te je Kramarića u pravili zapalo da bude ili prvi napadač ili dolazi s desnog krila.

To mu je sigurno umanjilo učinak u nacionalnoj vrsti, ali došlo je kao nužna opcija kad već stožer prednost daje spomenutoj verziji veznog reda. Europskom prvenstvu u svojoj Njemačkoj se itekako veseli, ali dalek je put do lipnja, puno utakmica i izazova, prije svega na klupskom planu.

Linker
04. svibanj 2024 04:49