MICHAELA STACHE Afp
‘OVO JE SRAMOTNO‘

Bayern skuplja trenerske odbijenice, a za propale poslove kriv je nekontrolirani počasni predsjednik?

Poraz je da se velikan mora okrenuti planu D, a kako je krenulo, mogli bi istrošiti pola abecede
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 03. svibanj 2024. 16:13

Moja supruga je odmah rekla: Ako Xabi Alonso ima karakter, neće nam doći - nedavno se našalio Uli Hoeness, počasni predsjednik Bayerna i član nadzornog odbora, koji mnogim pratiteljima, ali i uključenicima u zbivanja na Alianz Areni sve očitije ide na živce. Smatraju ga, naime, krivcem za mnoge neugodnosti proteklih tjedana, a za to vrijeme njegova gospođa Susi ispostavlja se dobrom prognozerkom - Alonso je pokazao karakter i ostao u Bayer Leverkusenu, pokrenut će to neugodnu trakavicu trenerskih odbijenica, koja će jednog analitičara Bilda natjerati na samo jedan zaključak: "Bože, Bavarska, ovo je sramotno!".

Bayern godinama bira trenere po istoj špranci. Ako to nije ime iz aktualne svjetske top klase (Guardiola, Ancelotti), onda se sigurno radi o nekome tko se već dokazao u klubu (Heynckes) ili u Njemačkoj, bilo na razini reprezentacije (Flick), Bundeslige (Kovač, Nagelsmann) ili malo šire (Tuchel). Ista logika pokrenuta je i ove sezone koja će, sukladno internom dogovoru, završiti odlaskom Thomasa Tuchela, pa je Bayern pokucao na vrata čovjeka koji im je zagorčao život. Xabi Alonso nije previše dvojio, nastavit će bajku na BayAreni do ljeta 2026. godine ne bi li nastavio pisati povijest u Leverkusenu. Zatim je i Bayern zagrabio u povijest, vrlo blisku, i na vrh trenerskih želja postavio Juliana Nagelsmanna. Današnji izbornik reprezentacije Njemačke naprasno je potjeran iz kluba prije nešto više od godinu dana, da bi brzo dobio priliku naslijediti svog nasljednika. I rekao - ne, hvala.

image
JOSE BRETON Nurphoto Via Afp

Meta je potom postao Ralf Rangnick, što je začudilo dio njemačke javnosti, koja će reći da je Bayern spustio kriterije. Rangnick ima ogroman životopis u Njemačkoj i Austriji, vizionar je i ne naziva ga se slučajno "kumom Gegenpressinga". Svojevremeno je odveo Schalke u polufinale Lige prvaka (2010./2011.) i kasnije postavio temelje za uspješni razvitak RB Leipziga, no Rangnick danas nije ime s vrha trenerskih vrhova. Posljednji trofej osvojio je 2015. (prvenstvo i Kup s RB Salzburgom), karijera će mu se kasnije svesti na "multitaskanje" na raznim pozicijama Red Bull grupacije i moskovske Lokomotive, a u Manchester Unitedu narušio je reputaciju. Dogovori Rangnicka i Bayerna bili su u završnoj fazi. U ponedjeljak je sve bilo riješeno, ostalo je samo srediti detalje vezane za njegova pomoćnika Larsa Kornetku. Dva dana kasnije, stiglo je novo razočaranje - Rangnick je poručio da ostaje isključivo izbornik Austrije.

image
KERSTIN JOENSSON Afp

- Reprezentativni zadatak donosi mi puno radosti i odlučan sam nastaviti putem koji smo započeli. Ja sam izbornik Austrije svim srcem. Želim jasno naglasiti da ovo nije odbijanje Bayerna, nego odluka u skladu sa zajedničkim ciljevima reprezentacije. Potpuno smo fokusirani na Europsko prvenstvo - izjasnio se Rangnick.

Tako je Bayern upotpunio neslavni hattrick odbijenica, a okolina se pita kako je moguće da tako ugledan klub ne može privući baš nikoga od vodećih želja. Obraz im se dodatno ukaljao internim raskolom, Uli Hoeness javno je kritizirao Tuchela tijekom borbe za naslov Lige prvaka rekavši da se boji riskirati s mladim zvijezdama pa riskira sa skupocjenim imenima van forme, a trener je poručio da se radi o lažovu koji mu uništava čast. Ako je za vjerovati vodećim njemačkim medijima, upravo je Hoeness jedan od glavnih krivaca za dramu na trenerskoj klupi. Kažu da je Rangnick bio spreman preuzeti klub, ali nije mu se svidjelo što ga Hoeneß javno diskreditira isticanjem da je tek treći izbor, te nije siguran može li normalno raditi pod utjecajem čovjeka koji, pokazuje slučaj s Tuchelom, u svemu mora imati prste. Zaista nije prirodno da počasni predsjednik vodi interne rasprave putem medija, malo koji profesionalac će to tolerirati, klub kultnog statusa ispao je posve djetinjast...

Hoeness je, uz drugog člana nadzornog odbora Karla-Heinza Rummeniggea, bio i jedini iz klupske vrhuške koji će se usprotiviti dolasku Nagelsmanna dok su svi drugi ujedinjeni u izboru. I to je narušilo pregovaračku poziciju kluba, premda Nagelsmann glavni motiv nedolaska na Alianz Arenu navodno pronalazi u nezdravoj atmosferi - Bayernu je potreban remont, vjerojatno će se odraziti i na neke reprezentativce s bavarskom adresom, stoga bi funkcija izbornika Njemačke i trenera Bayerna mogla donijeti određene sukobe. Činjenica da je Bayernu potreban zaokret svakako će biti minus za buduće kandidate, kad velikan gubi sjaj, a očekivanja ostaju ista (najviša), uglavnom treneri rade pod neviđenim pritiskom i kazaljka na satu kuca im brže od uobičajenog.

- Morate shvatiti, Bayern više ne može dobiti sve što poželi - prokomentirao je Lothar Matthäus i zaokružio nezgodnu trenersku raspravu.

Bavarci se sada okreću novoj opciji, to je Roberto de Zerbi iz Brightona. Dakle, iznova su spustili kriterije, Talijan slovi za hit-trenera i taktičkog revolucionara, ali to tek treba zaista i dokazati na najvišoj klupskoj razini, na kojoj nikada nije radio. U svakom slučaju, za Bayern je poraz sama činjenica da se okreće planu D. Kako je krenulo, mogli bi istrošiti pola abecede...

Linker
03. svibanj 2024 16:14