Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
MANJE POSLA ZA DOKTORE

DINAMU MOGU POZAVIDJETI I EUROPSKI VELIKANI UEFA objavila studiju; Dok su svi muku mučili s velikim problemima, Modrima je posve miran!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 13. studeni 2016. 23:13

U srpnju i kolovozu, 34 kluba koja sudjeluju u studiji UEFA-i prijavila su 372 ozljede, 185 ozljeda na treningu i 187 na utakmicama. Dinamo je u tom razdoblju prijavio samo jednu ozljedu, ligamenata. Na utakmici!

To je podatak iz opširne UEFA-ine medicinske studije koju čelna nogometna organizacija radi u suradnji s klubovima, uglavnom, iz Lige prvaka. Dinamo u njoj sudjeluje prvi put, a dosad su u Maksimir stigli tek podaci za srpanj i kolovoz. Ta jedina ozljeda ona je Machadova zbog koje je dijelom pauzirao na početku sezone.

Stroga tajnost

Iako, u samoj poruci iz UEFA-e piše da se podaci ne trebaju tumačiti sasvim doslovno, iako oni ne moraju biti ni potpuno točni (obuhvaćaju uglavnom teže ozljede mišića i ligamenata), a i radi se tek o prvim mjesecima sezone, neki se zaključci mogu izvući.

Zagreb, 290916. 
Stadion Maksimir.
Prvi trening Dinama s trenerom Ivajlom Petevom.
Na fotografiji: Amir Hodzic, Paulo Machado.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

- To je najobuhvatnija nogometna studija na svijetu. Moramo bilježiti svaki trening, utakmicu, ozljedu, duljinu oporavka, minutažu u utakmicama i treninzima, za svakoga igrača koji je prijavljen na A i B listi za Ligu prvaka. Studija nam pokazuje statistiku ozljeda i oporavka u odnosu na minutažu u treninzima i utakmicama i usporedbu s ostalim klubovima u Ligi prvaka - priča nam dr. Ivica Smodek, mladi stručnjak sportske medicine koji je u Dinamu zadužen za liječničku korespondenciju s UEFA-om i koji radi na ovoj studiji.

- Povezuje sve liječnike u klubovima Lige prvaka koji međusobno surađuju onda po pitanjima terapije i dužine oporavka i daju si međusobno savjete za što bolju prevenciju ozljeda, ukazujući na rizične faktore - kaže Smodek.

Podaci o ozljedama vjerojatno će biti temeljitiji na kraju polusezone, uostalom, zadnjih tjedana Dinamo je imao više ozljeda i izbivanja s travnjaka. Recimo, Antolić, Sosa, Soudani kao najjači primjeri.

Međutim, treba reći i da je u razdoblju koje je gledano Dinamo odigrao 7,5 utakmica mjesečno u prosjeku, što je iznad prosjeka, odradio 21 trening mjesečno, što u okviru prosjeka. Dakle, uz više napora od ostalih Modri su imali puno manje ozljeda što može biti dobar pokazatelj.

Inače, podaci za ostale klubove Dinamu su tajni, vidi se samo stanje kluba na ukupnoj ljestvici, a u mnogim je varijablama Dinamo na visokoj razini. Recimo, s tom jednom ozljedom Dinamov je prosjek 0,5 ozljeda ligamenata na 1000 sati aktivnosti (treninzi i utakmice), dok je prosjek 0,8, a najozljeđivanija momčad imala je prosjek 2,6.

Uz bok Europe

Dobre vijesti za Modre, naravno, pokazuje to da Dinamo ima kvalitetniju liječničku službu i fizioterapeute od mnogih klubova, iako, naravno, ni oni ne mogu napraviti čuda.

- U ovo doba godine kad su igrači već umorni, kad su tereni blatnjavi i loši, mogućnost ozljeda je veća. Međutim, mi u Dinamu radimo timski i jako je dobra komunikacija između zdravstvene službe i kondicijskih trenera. Također, smatram da cijeli taj team u Dinamu po pitanju prevencije ozljeda i rehabilitacije stoji uz bok ostalim europskim nogometnim klubovima, a osim što to sadašnji rezultati studije pokazuju to govore i naši igrači koji kada odu u neki strani klub rado se vraćaju po savjete i terapiju baš u Dinamo - priča nam dr. Smodek.

Kad smo već kod ozljeda otkrio nam je Dinamov liječnik i neke podatke o ozljedama u današnjem nogometu.

- Neka istraživanja pokazuju da je prije bilo manje ruptura prednjeg križnog ligamenta koljena, jer su igrači kao djeca boravili puno vani i igrali se na igralištima i zbog toga su imali jače mišiće i ligamente. A i danas su puno brže promjene smjera u malom prostoru. Umjetna trava je u seniorskome nogometu također faktor koji povećava specifičnu vrstu ozljeda a to su tetive, hvatišta tetiva, ligamenti. Recimo i ovo, češće su ozljede prednjeg križnog ligamenta kod visokih igrača, stopera, radi dužih poluga, do su mišićne ozljede karakterističnije kod bržih igrača koji dosta sprintaju na utakmici, kao bekovi i krila...

Neizbježne ozljede

U svakom slučaj studija koristi klubovima i liječnicima, vidite kakvi se sve podaci u njoj nalaze, a ti prvi podaci za početak sezone svakako su kompliment Modrima. Svi se nadaju da će i ostatak biti takav, iako su ozljede neizbježne.

Inače, u studiji ove godine osim Dinama sudjeluju 34 kluba: Milan, Arsenal, Roma, Athletic Bilbao, Bayer Leverkusen, Borussia Dortmund, Chelsea, Atletico Madrid, Club Brugge, Barcelona, Basel, Porto, Šahtar, Zenit, Galatasaray, Juventus, Leicester, Lille, Manchester City, Manchester United, Maribor, Lyon, PSG, CSKA, Ludogorec, PSV, Real, Anderlecht, Benfica, Southampton, Sporting, Napoli i Tottenham.

Linker
07. svibanj 2024 02:52