Nikola Vilic / Hanza Media / Hanza Media
NOVA MINIMALNA POBJEDA

VIDEO, FOTO: TRAGIČAR IZ SEVILLE, JUNAK U SPLITU Prava majstorija slovenskog braniča dovoljna za minimalno slavlje

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 06. studeni 2016. 09:05

---------------------------------------------------------------------------

SPLIT - DINAMO 0:1 (Stojanović 18')

SPLIT Stadion u Parku mladeži. Gledatelja 1000. Sudac: Ante Vučemilović-Šimunović 6,5. (Osijek). Pomoćnici: Conjar i Pataki. Četvrti sudac: Matoc. Delegat: Matošić.

SPLIT (5-3-2): Duka – Maglica, Fuštar, Dupovac, Mikulić, Vasilj – Vidović, Čvedukas (od 75. Pavlovski), Boljat – Ugrina (od 67. Špehar), Pešić (82. Roglić).TRENER: Vjekoslav Lokica.

DINAMO (4-2-3-1): Livaković – Stojanović, Sigali, Benković, Matel – Jonas, Pavičić – Soudani (od 29. Fiolić, od 90. Perić), Ćorić (od 77. Machado), Fernandes – Henriquez. TRENER: Ivajlo Petev.

---------------------------------------------------------------------------

Dinamo je neokrznut prošao kroz Park mladeži, četvrti put u posljednjih šest utakmica nakon katastrofe na Rujevici pobijedili su s minimalnih 1:0 (Lokomotiva, Slaven Belupo, Inter). Petev u pet utakmica u HNL-u nije primio pogodak, a na drugoj strani se uvijek nekako zabije. Ovoga puta osmijeh sreće ozario je lice Petra Stojanovića. Centaršut se pretvorio u pogodak, Dinamu dovoljno za tri boda kako bi ostao na istoj udaljenosti od Rijeke. Nije tajna da u Maksimiru jedva čekaju zimu da se preslože. Nešto slično, oko preslagivanja, čeka i Split. U ovoj utakmici mogli su se samo nadati bodu, osramotili se nisu a za bijeg s dna bit će još prilika.

Vjekoslav Lokica voli iznenađivati ili još bolje voli skrivati tajne. Tako je uspio skriti veliku tajnu, povratak ratnika Miloša Vidovića nakon tri mjeseca prisilne stanke zbog dvije operacije – koljena i jagodične kosti. Vrijedni igrač sredine terena bolno je nedostajao treneru Splita i nije fraza reći da je jedva dočekao njegov povratak, makar ne bio potpuno spreman i makar se nije znalo koliko može izdržati u ovako zahtjevnoj utakmici.

Lokica je također promijenio sustav, sa 4-2-3-1 je prešao na 5-3-2, standardnim stoperima Dupovcu i Mikuliću priključio je Fuštara. Ovakva koncepcija izbacila je iz sastava Špehara, on je priliku čekao s klupe. Ivajlo Petev je morao napraviti jednu izmjenu u odnosu na najavu, Pivarić je zbog ozljede ustupio mjesto Matelu koji je trebao biti desni bek. Desno je naravno zaigrao tragičar iz Seville Stojanović.

Bilo je jasno kao dan (iako ne ovakav mračan) da će se Split orijentirati na obranu i opet obranu te da će preko Ugrine, pogotovo Pešića vrebati pogrešku posljednje crte obrane Dinama. Modri su triput u posljednje četiri godine Park mladeži napuštali poraženi, više nego na bilo kojem drugom stadionu u Hrvatskoj. No to su bila neka druga vremena, puno jači i moćniji Split, strijelci su bili Ante Rebić, Mate Bilić i Petar Franjić.

Gosti su s lakoćom uspostavili kontrolu i posjed lopte, njihova je dominacija bila evidentna a prst sudbine pomogao im je da vrlo rano dođu do prvog pogotka, za rasterećenje i oslobađanje od pritiska kako se ne smije napraviti pogrešan korak u lovu na Rijeku. Onaj koji nije trebao biti u sastavu, Stojanović sretno je i spretno zatresao mrežu neopreznog Duke. Petev je već u 29. minuti morao aktivirati Fiolića zbog ozljede Soudanija a baš u to vrijeme počeo se nervirati Fernandes. Nekoliko grubljih prekršaja na Čileancu podsjetila su ga na mučni trenutak prije dvije i pol godine kad mu je na istom mjestu slomljena noga. Stoga je lakše shvatiti njegove žučljive reakcije.

Drugi dio bio je prilično dosadan čemu su pridonijele obje momčadi. Split nije htio, vjerojatno ni mogao iz svoje čahure dok se Dinamo zadovoljio kontrolom situacije. Livaković je bio potpuno besposlen, kisnuo je i smrzavao se pod udarima vjetra a s druge strane je Duka ipak bio pod prijetnjama. Što kornera, što ubačaja iz slobodnih udaraca međutim to nije bila ništa posebno. U posljednjih 15 minuta Crveni su krenuli hrabrije i odlučnije, vjerojatno je to posljedica akumuliranog umora suparnika.

Lokica je osvježavanjem napadačkih redova (Špehar, Pavlovski i Roglić) htio pritisnuti, natopljeni teren uvijek može ponuditi pogrešku koja se može kazniti. Dinamo je pak čekao da prođe vrijeme, potpuno se umrtvio. Bilo je zgodno primijetiti kako Petev naređuje napadačima da se vraćaju u obranu i da je sudac Vučemilović-Šimunović produžio utakmicu samo dvije minute iako je bilo pet izmjena u drugom poluvremenu uz ukazivanje pomoći Jonasu koje je trajalo više od dvije minute.

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Linker
18. svibanj 2024 06:20