Domagoj Vida
 REUTERS/Antonio Bronic
O SVEMU PO MALO

DOMAGOJ VIDA ZA SPORTSKE NOVOSTI 'Luka Modrić nam treba protiv Islanda, a Eduardu bi bilo bolje da se vrati u Dinamo'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. studeni 2016. 21:01

Domagoj Vida i Andrij Jarmolenko, hrvatski reprezentativac i ukrajinski as, predvodnici su novog Dynama iz Kijeva, momčadi koja se daleko više oslanja na domaće igrače. I zato je posebno priznanje za Vidu što je u takvoj konstelaciji snaga dobio kapetansku vrpcu, koju je nosio i u Lisabonu na utakmici Lige prvaka. Benfica ih je svladala 1:0, iako su imali kazneni udarac za poravnanje i nekoliko šansi. Upravo je Vidi sviran taj jedanaesterac nakon što je u gužvi pred vratima srušio Luisaa, ali je osim toga dobro igrao, pa i prijetio suparničkom golu.

- Kad gledamo rezultatski naravno da ne možemo biti zadovoljni. Uvijek se na prekidima igrači drže, i mene drže rukama, normalno je to. Jednostavno se dogodilo, napravili su blok, hvatao sam ga da mi ne pobjegne, on je to iskusno napravio i penal - kazao nam je Vida.

Pao je kao pokošen

Brazilac je to prekaljeno izveo.

- Ima ga gotovo dva metara, tko zna koliko kila, grdosija, pao je kao da ga je netko pokosio, a ne ja s jednom rukom. Nisam ga grlio. Žao mi je što se tako dogodilo. Utakmicu smo dobro odigrali, trener Rebrov je kazao da je zadovoljan s onim što smo prikazali. Međutim, ne samo u ovom susretu, cijelu sezonu nam ne ide. Ne igramo loše, no dobivamo naivno golove, i to u posljednjim minutama ili iz penala. Ali nadam se povratku u pobjedničku seriju.

Postali ste vođa momčadi.

- Pružio mi je trener povjerenje, sretan sam što mogu predvoditi momčad, on vidi lidera u meni. Normalno da sam sretan, ali to je još veća odgovornost da igram što bolje. Eto, sad sam napravio jedanaesterac, ali imao sam čak dvije dobre šanse u prvom poluvremenu. Jednostavno, s Portugalcima mi je suđeno da ide sve preko gola, tako je bilo i sada.

Zabili ste za vikend protiv Karpata.

- Nadam se da ću nastaviti zabijati, ali najvažnije je da se mi vratimo u pobjednički kolosijek. Da nam ne uđe u gol sve što drugi pucaju.

Vatrene čeka Island. U listopadu su osvojeni zacrtani bodovi, kako sa sjevernjacima?

- Bit će teško. Opet igramo doma bez gledatelja, oni su pokazali da rastu, na Euru su demonstrirali da su dobra momčad, u ovim kvalifikacijama nas prate. Međutim, ne trebamo se vaditi da nema publike, zna se koji je naš cilj, osvojiti tri boda, to moramo pokazati na terenu kroz igru.

Sve je na nama

Je li Island najteži suparnik u kvalifikacijama?

- Trenutačno je tako. Nakon njihovih igara na Euru, ali i startu tekućeg ciklusa, to se može reći. No, neće biti lako niti protiv Ukrajinaca, čeka nas zanimljiva skupina. Iako, sve je na nama, najbolji smo, moramo držati to prvo mjesto. I pružati još bolje partije. Nećemo puno gledati protivnike nego sebe.

Koliko je bitno hoće li igrati Modrić?

- Jako je bitno da je Luka s nama, on je naš kapetan i vođa. Važno je već da bude na treningu i ako nam može pomoći. S njim će nam biti lakše. Ali ne igra samo Luka, moramo biti svi kao jedan, što je i bilo dosad. Želim istaknuti da smo i nakon Eura u ovim kvalifikacijama nastavili igrati dobro, ali na staroj slavi se ne živi, svaka je utakmica novo dokazivanje. I zato se s Islandom opet moramo dokazati.

Prije Kosova ste bili prorok, najavivši da će Mario Mandžukić proraditi. Imate li ovaj put najavu tko će tresti mrežu?

- Nemam, ha, nije ni bitno. Samo da uzmemo bodove i odvojimo se od njih. Pa neka Mandžo nastaviti tu svoju seriju, ako već tako mora biti.

Eduardo da Silva se oglasio da bi se vratio u zagrebački Dinamo. Što mu preporučate, ostanak u Šahtaru ili Maksimir? Vjerojatno se često vidite u Kijevu.

- Ne vidim se baš toliko često jer oni igraju u Europskoj ligi, zgusnut je raspored, a kad me pitate bolje je za moj Dynamo ovdje da Eduardo ode u Zagreb. Pravi je igrač i za Modre bi bio veliko pojačanje. Bolje je da se vrati, neka igra doma kod svojih i njima pomogne, a i nama ovdje svojim odlaskom.

Uostalom, kako Dinamo djeluje i kako teče prvenstvo, trebat će Modrima golgeter ako žele obraniti naslov prvaka pred Rijekom.

- Pratim HNL, dakako i svoj Osijek. Rijeka igra odlično, nekoliko godina su pripremali teren za to, dobro gaze, ali ima se još igrati, nije šest bodova preveliki zaostatak za Dinamo. Bit će to zanimljivo prvenstvo do kraja.

Zagrebački Dinamo u Ligi prvaka i dalje nije dao niti jedan gol. Nismo puno ni očekivali, ali ipak...

- Jako je teško kad se stalno prodaje toliko igrača i mijenja momčad. To je politika kluba, oni od toga žive, ali možda onda nije najbolje vrijeme da se igra Liga prvaka. Možda se treba zadovoljiti prvo s Euroligom, pa kad se složi momčad koja će nekoliko godina igrati zajedno, da se tada hvata Liga prvaka.

Držite da ova momčad Dinamo niti ne može puno bolje?

- Teško. U Ligi prvaka nitko ti ne oprašta. Oni su mladi, teško je nadoknaditi Roga, Pjacu, Eduarda... Sigurno da je to dobro iskustvo za igrače koji nisu igrali toliko u elitnom natjecanju. Premda nekad bude i frustracija.

I vi ste s Dinamom prošli isto u Ligi prvaka. Eto sad u Maksimir stiže Lyon od kojeg su izgubili 7:1 u čuvenom debaklu. Valja će ipak biti bolje. Barem malo.

- Sigurno da hoće. Nadam se da će ova generacija barem donekle vratiti za ono.

Sjetite li se kad tog susreta iz 2011. ili ste ga potpuno potisnuli?

- Normalno da se nekad sjetim, ali izbjegavam to. Katastrofa. Nažalost mora i to nekad biti u karijeri. Ne može sve biti bajno, treba se živjeti i s lošim trenucima.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI

Linker
01. svibanj 2024 14:22