Ante Cizmic / Hanza Media / Hanza Media
ŠANSE SU 50:50

BIVŠI TRENER HAJDUKA EKSKLUZIVNO ZA SN On Levski poznaje u dušu: 'Teniskim rječnikom - onaj tko napravi neforsiranu pogrešku, taj gubi utakmicu'

KRASIMIR BALAKOV Negdašnji strateg Hajduka pred uzvratnu europsku kvalifikacijsku utakmicu bijeloga kluba u Bugarskoj
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 19. srpanj 2017. 22:38

Krasimir Balakov je u Bugarskoj, ali neće u četvrtak na utakmicu Levskoga i Hajduka. Prazan je stadion Georgi Asparuhova, pa ne može ni Balakov na tribine.

- Gledat ću na TV-u, kao što sam gledao i prvu utakmicu. Nervozna utakmica, bratko - ustvrdio je Balakov u startu.

Silan hendikep

Pričali smo s Balakovom odmah nakon ždrijeba prošli mjesec. Nisu se njegova razmišljanja puno promijenila u odnosu na prve opservacije vezane uz dvoboj Hajduka i Levskog.

- Šanse su 50:50, jer ipak se uzvrat igra u Sofiji, na domaćem terenu. Ali dva detalja pružaju Hajduku psihološku prednost. Prvi je igranje bez publike, što je veliki hendikep za Levski i mala prednost Hajduka. Drugi detalj je vodstvo 1:0 iz prvog dvoboja. Znam kako je juriti zaostatak 0.1, imao sam takav slučaj u Hajduku.

Prisjetio se Balakov kako je prije šest ljeta s Bijelima imao Stoke City. Iz prvog susreta 0:1 i uzvrat na Poljudu.

- Branili su se Englezi cijelu utakmicu, nisu nam napravili šansu, a onda smo si sami u zadnjim minutama zabili nesretni autogol. Težak je rezultat 0:1 kada moraš nadoknaditi zaostatak, a izgleda tako malena prednost kada moraš braniti. Zato, bez obzira na prazan stadion i Hajdukovo vodstvo, dajem ravnopravne šanse za prolaz. Levski je drukčija momčad na svom terenu i Hajduku sigurno neće biti lako u Sofiji.

Zašto Hajduku neće biti lako u Sofiji iako će domaćim biti lišen podrške navijača i atmosfere u kojoj je navikao igrati?

- Hajduk će se suočiti s dvostruko agresivnijom i ambicioznijom momčadi Levskog, ali neće Bugari srljati. I Levski mora igrati glavom, a ne samo srcem. Rekao sam kako je neugodan rezultat 0:1, stoga i Levski mora misliti kako će zadržati čistu mrežu, a s druge strane ozbiljno napasti. Zato uzvrat vidim kao utakmicu velike taktičke borbe, dvoboj u kojem će se najveća bitka voditi na sredini terena. Zahtjevni susret mentalne snage.

Skupe greške

Znači, mogla bi odlučiti jedna pogreška?

- Teniskim rječnikom kazano, onaj tko napravi neforsiranu pogrešku, taj gubi utakmicu. Pogreške se uvijek događaju, ali u ovakvim utakmicama znaju biti jako skupe. Nijedna momčad ne smije sebi priuštiti takav luksuz. Hajduk ima situaciju u kojoj može strpljivo čekati, ali što znači čekati ako trpiš pritisak. Nezgodna utakmica, posebno ako se uzme u obzir da je prvi susret pokazao kako se radi o prilično izjednačenim protivnicima. Istina je da je Hajduk stvorio više prigoda u prvoj utakmici, ali konačni rezultat je kreirala upravo jedna pogreška. Jedanaesterac je presudio pobjednika, zato se takve pogreške ne smiju dopustiti u uzvratu.

Iz prvog susreta nije Balakov htio izdvajati pojedince iz bugarske momčadi, jer današnji je svijet globalno selo.

- Nekoga zaboravim, pa se odmah naljute u Bugarskoj. Mediji sve prenesu u trenu, pazi se na svaku rečenicu koja se kaže.

Vjerojatno je zato Balakov izbjegao i odgovor na pitanje “koje su slabe strane Levskog”.

 Krasimir Balakov
Vladimir Dugandzic / Hanza Media / Hanza Media

- Ima Hajduk svoj stručni stožer koji je sigurno dobro analizirao svaki detalj igre Levskog, što ću ja s ove velike distance govoriti o slabim točkama Levskog.

Iz Hajduka je ipak izdvojio jednog igrača. Onog kojeg najbolje pozna.

- Za mene je Josip Radošević velika trenerska satisfakcija. Kvalitetno je odigrao u prvom susretu, a vjerujem da će i uzvrat biti tip utakmice u kojoj će Radošević morati pružiti maksimum. Jer, od Hajduka će se tražiti jaki blok u sredini, a Radošević je najjači u tom segmentu. S druge strane, drago mi je da sam Radoševića prvi prepoznao, pružio mu priliku u prvoj momčadi Hajduka još dok je bio junior Bijelih. Radošević je moje veliko trenersko zadovoljstvo, a Hajduku pravo pojačanje ove sezone, jer ima sve ono što sam i tada vidio. Neophodnu agresivnost, veliku količinu trke i prepoznavanje igre protivnika kojem lakoćom razbija akcije. Za mene neće biti iznenađenje ako Radošević u uzvratu bude nositelj igre Hajduka, jer osjećam da će to biti susret u kojem će se moći pokazati u najboljem svjetlu - kazao je Balakov.

Velika tradicija

Za kraj je dodao:

- S velikim nestrpljenjem iščekujem utakmicu u četvrtak. Kao i puno nogometnih zaljubljenika u Bugarskoj. Levski je klub velike tradicije i bez obzira što je Ludogorec prvak, svaka utakmica Levskog privlači golemu pozornost. A kada je s druge strane tako poznata momčad kao Hajduk, onda je to dvoboj koji izaziva veliku pozornost. Da nije kazne, bio bi pun stadion, jer na Balkanu nema puno dominantnih momčadi, zato su utakmice često neizvjesne kao i susret Levskog i Hajduka - podvukao je Balakov.

Linker
19. svibanj 2024 07:13