Facebook
POVIJESNI DANI

OD RUŽNOG PAČETA POSTALI PRELIJEPI LABUD Osijek slavi, euforije ne smije biti, ali grad se sprema za veliku nogometnu feštu u četvrtak

Piše: Darko RužićObjavljeno: 29. srpanj 2017. 10:27

Kada je Ivan Meštrović s partnerom Lorincom Meszarosem i suradnicima preuzeo vlasništvo nad NK Osijekom, nije mu jedna od želja bila da se o Bijelo-plavima priča na svakom koraku. No danas, kada se o njima ne govori samo u gradu na Dravi već i u cijeloj Hrvatskoj, sigurno je zadovoljan i ponosan.

Momčad koju vodi trener Zoran Zekić ostvarila je pobjedu koja je snažno odjeknula u nogometnom svijetu, ne samo hrvatskom nego i europskom. Svi su izvještaji zasnovani na jednoj jedinoj riječi: senzacija! U igri s PSV-om tražili su se paralele s borbom Davida i Golijata.

A baš se to pred 32.000 gledatelja stadiona Phillips u Eindhovenu odvijalo. Veliki je favorit u prvoj utakmici trećeg pretkola Europske lige pao pred Zekićevim trupama i bio primoran potpisati bezuvjetnu kapitulaciju. Svoj arsenal oružja sigurno neće u potpunosti odložiti, već će prionuti njegovu čišćenju i podmazivanju za ono što će uslijediti - uzvrat u četvrtak na travnjaku stadiona u Gradskom vrtu.

Padali Real i United

Osijek nikada, u svojoj 70 godina dugoj povijesti, nije izborio pobjedu nad momčadi većeg kluba, nad trofejnijim i uglednijim klubom. Ni puno se drugih hrvatskih klubova ne može pohvaliti takvim postignućem. PSV u Eindhovenu rijetko gubi. Pobjeđivao je ondje i Manchester United i Real iz Madrida i mnoge druge. A onda mu je u goste došao Osijek, po svim predviđanjima totalni autsajder, pa mu očitao lekciju o hrabrosti, snalažljivosti i vještini dolaska do iznimno vrijednog uspjeha i rezultata.

(L-R), Daniel Schwaab of PSV, Muzafer Ejupi of NK Osijek during the UEFA Europa League third qualifying round first leg match between PSV Eindhoven and Osijek at Philips  Stadium, on July 27, 2017 in Eindhoven, The Netherlands(Photo by VI Images via Getty Images)
VI Images via Getty Images / VI-Images via Getty Images

Gorka pilula

Malo su u Nizozemskoj znali o Osijeku; ali sada će ga zapamtiti zauvijek. Iz svojih anala PSV nikada neće izbrisati činjenicu da je poražen od za njegove okvire malog kluba iz Hrvatske. O Osijeku su znali tek ono što je trener Phillip Cocu saznao da bi stekao kakav-takav uvid u protivnika.

Naravno, znali su da je Davor Šuker ponikao u Osijeku, kao i niz hrvatskih reprezentativaca, ali sadašnji im je kadar Osijeka ipak bio poprilična nepoznanica. Progutali su u PSV-u gorku pilulu i shvatili da će im za ukupnu pobjedu i prolaz u daljnje natjecanje trebati puno više od onoga što su pokazali u prvoj utakmici. Slava u ovom trenutku i danima koji slijede do uzvrata pripada Osijeku!

Međutim, euforije u bijelo-plavom klubu iz grada na Dravi ne smije biti. Opet je itekako aktualna ona dobro poznata priča: u Eindhovenu je odigrano tek “prvo poluvrijeme”. Gradski će vrt biti domaćin drugom poluvremenu, a nakon njega će se zbrajati kompletan učinak. Zasad, Osijek je u sedlu, ima prednost pobjede iz prve utakmice. Svi su dakle preduvjeti za veliku nogometnu predstavu u četvrtak u Gradskom vrtu stvoreni.

Ovo što je napravio Osijek, ono što, ustvari, radi već više od godinu i pol, nadilazi okvire njegove lokalne sredine. Iz ružnog pačeta preobrazio se u lijepog labuda, postao već sada ljubimac poklonika nogometa u cijeloj Hrvatskoj.

S osmišljenom strategijom, organizacijski savršeno posložen s vrlo kvalitetnim igračima i sjajnim trenerom Zoranom Zekićem polako ali sigurno napreduje iz dana u dan. Nitko se nije smio ni usuditi reći da će Bijelo-plavi nakon PSV-a pjevati pobjedničku pjesmu. A jesu, zajedno s navijačima, s Kohortom, koja je - baš kao što govore stihovi jedne od njihovih pjesama, “ići ćemo daleko, pregaziti prepreke” - stigla i do Eindhovena i dala golemu podršku svojim ljubimcima.

Trbuhom za kruhom

Osijek je sam sebi priskrbio radost. Ali priskrbio ju je i nogometnom puku i svima u svojoj sredini. A malo je radosti u ovo vrijeme, godinama već, za Slavoniju. Opustošena u ratu, još uvijek neoporavljena u miru, suočena s egzodusom mladih koji trbuhom za kruhom i boljim životom naprosto hrle u inozemstvo, rijetko kada doživi nešto što izazove opće oduševljenje.

Slavonija i Baranja u radosti su i veselju, a Hrvatska u očekivanju da i tada uživa u igri. Osijek i njegova regija takvo su što zaslužili. Iako, nije zgoreg ponoviti, još je ostalo tih 90 minuta nadmetanja s PSV-om u Gradskom vrtu. Bit će to drugačija utakmica, a Nizozemci se ne misle predati koliko god da su ih Bijelo-plavi na njihovu stadionu nemilosrdno i tvrdo prizemljili.

Linker
07. svibanj 2024 03:24