Duje Klaric / Hanza Media / Hanza Media
SAM SVOJ MAJSTOR

HALO, MAĐARSKA Pogled na novog trenera Hajduka iz zemlje u kojoj je bio prvak: Nije htio stavljati igrače koje mu je nametao direktor

Piše: Dean BauerObjavljeno: 06. prosinac 2016. 16:08

Solidne su veze Hajduka i Katalonije. Jedna od Hajdukovih garnitura je crveno-plava, baš kao ona prva Barcelonina. Klub koji je u konačnici prije pet godina gostovanjem na Poljudu uveličao 100. obljetnicu Bijelih.

Veza se dodatno učvrstila s imenovanjem Katalonca Joana Carrilla za novog trenera Hajduka. Stručnjak koji je istina prije Hajduka vrlo kratko vodio Almeriju, no najdublji je trag ostavio u mađarskom prvoligaši Videotonu iz Szekesfehervara. Ondje je boravio od 2011. do 2015, s tim da je samo jednu cijelu sezonu bio prvi trener. Upravo je tada Videoton (2014/15.) i osvojio naslov prvaka Mađarske na poprilično dojmljiv način.

Kolega Peter Szillag, nogometni novinar iz budimpeštanskog sportskog dnevnika Nemzeti Sport pobliže je opisao eru i način rada Carrilla u Szekesfehervaru.

- Dok je bio pomoćni trener, Videoton je dvaput bio drugoplasirani u prvenstvu i jednom četvrti. U ljeto 2014. je imenovan prvim trenerom i već je start bio sjajan. U 10 utakmica, isto toliko pobjeda.

Samo s najboljima

To je bila naznaka onog što će slijediti, a to je jedna od najboljih sezona Videotona u posljednjih najmanje desetljeće.

- Uvjerljivo su osvojili naslov prvaka Mađarske, sa sjajnom gol-razlikom 64:14. Zanimljivo je, međutim, da su usred te vrlo uspješne sezone, negdje u veljači ili ožujku 2015., kada se već nazirao naslov prvaka, počeli Carrillovi problemi u klubu. Ne doduše s igračima, štoviše, već sa sportskim direktorom - napominje kolega Szillag.

Riječ je pojednostavljeno o tome da je sportski direktor bez konzultacija s trenerom dovodio igrače u klub. Praksa na koju Carrillo nije želio pristati.

- Carrillo je u svaku utakmicu uvijek ulazio samo i isključivo s najboljim igračima, pa tako i onima za koje se znalo da će u ljeto napustiti klub, da neće produljiti ugovor. Carrillo ih nije želio kažnjavati klupom, niti uigravati momčad za novu sezonu s drugim igračima, pa tako i onima koje mu je dovodio direktor. Tu je jasno ‘puknulo’, te je nakon osvajanja naslova prvaka Carrillo dobio otkaz što je malo čudno - veli mađarski kolega, kojeg smo brzo utješili kako imamo i mi u Hrvatskoj dosta takvih slučajeva.

- Generalno, Carrillo ima jako dobar ugled u mađarskom nogometu. Igrači su ga jako cijenili, baš kao javnost, navijači, novinari. Bio je u svakom trenutku i prema svakome, posebno prema igračima, vrlo korektan. Njegov nasljednik na klupi, Francuz Bernard Casoni je, za usporedbu, dobio otkaz nakon samo pet kola.

Kakav je Carrillov nogomet? Čemu je težio?

- Sve će vam reći podatak da je u 30 kola njegova momčad postigla 64 gola. Uvijek je njegovao napadački nogomet. Dobro, imao je i dobre napadače, prvenstveno Nemanju Nikolića koji sada igra u Poljskoj.

Linker
07. svibanj 2024 04:26