FOTO Hajduk.hr
HUGO PROTIV RIJEKE

DEBI NA JADRANSKOM DERBIJU Suigrači oduševljeni najvećim Hajdukovim pojačanjem: Hugo će zamijeniti Futacsa i Niksija i voditi Hajduk do titule!

Piše: Slaven AlfirevićObjavljeno: 16. rujan 2017. 10:51

Debi u derbiju, svi ga jedva čekamo: Hugo Almeida ispisuje pozivnicu za jadranski derbi u nedjelju Hajduka i Rijeke, hajduci se ne odriču šampionskih ambicija, dapače, a to što su u kratkom roku ostali bez udarnih vedeta Marka Futacsa (ozljeda na gostovanju kontra Dinama) i Nikole Vlašića (prodaja u Everton prije gostovanja kod Osijeka) žele i hoće nadoknaditi angažmanom – Almeide, piše Slobodna Dalamacija.

Valjda tako velikog, poznatog igrača iz inozemstva ne pamti Hrvatska liga, već smo to pisali u trenutku kad je Mario Branco s ponosom predstavio svog sunarodnjaka, nogometnu veličinu! I evo sad Almeide u derbiju protiv Rijeke.

Teško ga je usporediti bilo s kime, njegov curriculum kroz portugalsku reprezentaciju, te učinak u Werderu i Bešiktašu je dojmljiv i nije nam namjera o tome danas iznova elaborirati.

Nakon što je napustio Bešiktaš kod Slavena Bilića započeo je odiseju između Italije (Cesena) i Rusije (Kuban i Anži), skokom u Njemačku (Hannover kojem nije uspio pomoći), te naposljetku Grčku (AEK) odakle nam dolazi.

Dovodi ga Hajduk kao veliki adut, kao igrača koji sa 33 godine još ima i te kakvih ambicija da zabija u HNL-u. I okiti se naslovom prvaka, što spominje kao želju i cilj u video-intervjuu na klupskim stranicama.

Ako je Hrvatska liga za oktavu slabija od grčkog šampionata, onda mu je to taman da se razigra...

I pokaže odmah s Rijekom.

Kakav je Almeida? U dobrom "voznom" stanju, ustvrdili smo još prošlog tjedna, ali u Osijeku nije mogao nastupiti. Sad može i samo je još u više uigran s novim suigračima.

Almeida, dakle, trenira već neko vrijeme u Poljudu, dovoljno da su ga suigrači upoznali i odreda ga hvale.

Borja Lopez, primjerice, Španjolac u obrani koji se pokazao kao veliko pojačanje splitski "bijelih", rekao je:

- Almeida će nam biti važan igrač, od velikog je iskustva. Nakon što sam ga osjetio po treninzima za Almeidu konkretnije mogu kazati da je snažan, dobro se gradi, čuva loptu, igra za momčad i što je najvažnije vidi se da je motiviran napraviti dobre stvari... S pobjedničkim mentalitetom možemo zajedno velike stvari napraviti – uvjeren je Borja Lopez.

Pobjednički mentalitet znači golovi, a golovi pobjede.

Tu je bitan Almeida da donese prevagu, nagne je iznova na stranu Hajduka nakon poraza u Osijeku.

Zabijati golove, dakle. Ako je lani Marko Futacs zabio 18 pogodaka i postao prvi strijelac HNL-a, (a također nije startao odmah, zbog ozljede, nego tek otprilike u ovo vrijeme), ajmo reći da od Almeide očekujemo skromniji učinak, da ga ne opteretimo da bude Futacs. Ali barem – desetak golova. I što je još važnije, da pridonese razigravanju momčadi.

Futacs je bio donekle jednostran sa svojim osobinama, Almeida bi trebao dati barem nijansu više u razigravanju.

To i jest prava enigma, ali i slatko iščekivanje, da se na debiju u derbiju odmah uoči Almeida i njegov doprinos ofenzivi. Trener Joan Carrillo danas je već na pressici u Poljudu pred novinarima i bit će zanimljivo što će unaprijed (htjeti) kazati o nastupu portugalskog znalca.

Po nama, Almeida treba biti i Futacs i Vlašić, odnosno preuzima njihovu ulogu da bude svjetionik igre i stožerni napadač. Nakon ozljede Futacsa Hajduk se naslonio na Vlašića, sad sve te epolete najvažnijeg igrača preuzima Almeida, premda u napadu ima dobar odabir suradnika, u Ercegu, te Ohandzi i Saidu.

Sam Hugo Almeida u video-intervjuu za klupski Hajdukov portal, priznao je:

- Veselim se nedjelji i premijeri u dresu Hajduka, protivnik je težak, igramo protiv prvaka, ali to nas dodatno motivira. Naš je cilj jasan, a prednost nam je što imamo dvanaestog igrača, publiku o kojoj sam toliko čuo i vidio na snimkama. I ja jedva čekam debi. Radili smo vrlo naporno zadnja dva tjedna tako da nisam još stigao upoznati grad, vidio sam na brzinu da je Split prelijep, samo jednom sam bio do luke, a Dioklecijanovu palaču još nisam stigao razgledati. Samo nam je u mislima da se pokažemo protiv Rijeke i na startu ostvarimo najbolje – poručio je Almeida.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 18:43