Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX
BUDUĆA NOGOMETNA ZVIJEZDA

DIJETE DINAMA SPREMNO ZA HRVATSKI DERBI 'Mi u Split putujemo u 'nogometni rat', 'Riječani od sebe rade žrtvu, a šute kada im greške idu u korist'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. prosinac 2016. 14:37

Borna Sosa ima 18 godina i jedan je od najperspektivnijih Dinamovih nogometaša. Gotovo bismo sa sigurnošću mogli ustvrditi da će biti buduća nogometna zvijezda, ne znamo što bi se trebalo dogoditi da to tako ne bude. Borna je rođeni Zagrepčanin, dečko iz Prečkog koji je s osam godina stigao u Dinamo. Član je one “generacije 1988.” koja je osvojila Nike Premier Cup na Old Traffordu, kad je u finalu srušila veliki Milan.

Kad je nogomet u pitanju, Borna ima sve, u Hrvatskoj ne postoji tako mlad i tako talentiran lijevi bočni.

Ali Borna je poseban još po nečemu. U društvu u kojem mladi nogometaši što prije žele pobjeći u inozemstvo, odmah zaraditi novac i krenuti u surovi profesionalizam, ovaj mladić se odlučio za posve drugi životni put. Odlučio je promijeniti stereotipe i predrasude o nogometašima, pa je upisao - fakultet.

- Na Edward Bernaysu upisao sam komunikacijski menadžment. Prije toga sam završio Sportsku gimnaziju. Moram zaista posebno pohvaliti sve iz Sportske gimnazije koji su mu jako izlazili ususret. Drukčije se nije moglo jer sam imao jako mnogo izostanaka zbog treninga. Sad idem na faks, sve stižem i sve je dobro - priča Sosa.

Borna Sosa
Srdjan Vrancic / Hanza Media / Hanza Media

Kako stiže pohvatati obveze profesionalnog nogometaša i studiranja?

- Iskreno, ide malo teže, jer nekad imamo treninge ujutro nekad poslijepodne. Zato većinom na fakultet odlazim na konzultacije. To mi je zapravo odlično, jer na konzultacijama više naučim gradivo nego na predavanjima.

Znaju li na faksu da ste profesionalni nogometaš Dinama?

- Znaju, znaju, kako ne... Pa zato i idem stalno na konzultacije gdje zaista mnogo naučim. Želim izgraditi nogometnu karijeru, to mi je ovog trenutka u prvom planu, ali isto tako želim završiti fakultet. Nemam nikakav pritisak ni od profesora ni od roditelja.

Kaže da je njegov nogometni put od prvih dana obojen plavom bojom.

- Eto, stigao sam do prve momčadi i do Lige prvaka. Moj nogometni put ide uzlaznim smjerom.

Dječački snovi

Ove sezone igrao je za Modre u kvalifikacijama za Ligu prvaka protiv Vardara u Skoplju i Dinama u Tbilisiju, također i protiv Seville u Maksimiru. Bivši trener Kranjčar i sadašnji Petev naznačili su kako se radi o momku koji će vrhunski lijevi bočni reprezentativnog formata.

- Kad sam u prvom osnovne, kao klinac počeo trenirati u Maksimiru, počeo sam sanjati da ću i ja jednog dana biti u prvoj seniorskoj momčadi. Ovo što mi se sada dogodilo, igranje za prvu momčad i Liga prvaka su zasad svakako kruna moje dosadašnje karijere.

Borna ima i pet nastupa HNL-u ove sezone, dva puta protiv Lokomotive, Slavena Belupa, Osijeka i Cibalije. Na proljeće bi ga mogli stalno gledati na Dinamovu lijevom boku, jer kako čujemo, sprema se transfer Josipa Pivarića, reprezentativaca kojem je Borna legitimni nasljednik.

- Moram nešto posebno kazati o Josipu Pivariću. Mnogo me naučio od onoga dana kad sam došao u prvu momčad. Uvijek, baš uvijek mi je mnogo pomagao. Govori mi je kako se trebam ponašati na treningu, što je najbitnije... Na tome sam mu jako zahvalan. Da, držim da sam u Dinamu zaista nasljednik Josipa Pivarića.

Lijevih bočnih i nema

Lijevih braniča nema baš u Hrvatskoj. Pa vidimo da su mnogi bivši izbornici, uključujući današnjeg Antu Čačića imali problema baš s tom pozicijom. Neki stručnjaci kažu da od Roberta Jarnija Hrvatska nije imala tako dobrog lijevog bočnog kakav je Borna.

- Lijevih bočnih igrača nema baš ni u svijetu previše. To je pozicija koju svu klubovi traže. Malo je ljevaka, a također za tu poziciju trebaju posebne predispozicije, naročito brzina. Zato držim da je meni nogometni put otvoreniji nego nekima drugima.

Što misli, hoće li igrati na Poljudu u velikom derbiju?

- Ne znam... Pivke je spreman za Split. Trener ga je odmarao protiv Lokomotive, mislim da će on igrati. Ja sam tu kad god treba.

Dolazimo dobiti

Što očekuje u El Croaticu?

- Mi u Split kao i uvijek putujemo na - nogometni “rat”. Zna se kakav je to derbi. Očekujem tvrdu i čvrstu utakmicu i nadam se našoj pobjedi.

Zapravo, pobjeda vam jedino i igra. U suprotnom bi se Rijeka mogla još više odvojiti na ljestvici?

- Čestitam Rijeci na uspjesima u HNL-u. Iskoristili su naš slabiji ulazak u sezonu. No, pomalo mi smeta taj njihov stalni pritisak na suce. Permanentno im nešto smeta i od sebe rade žrtvu. A činjenica je da su trebali izgubiti u Koprivnici, da kod 0:0 u Maksimiru nije dosuđen čisti jedanaesterac za nas te da je bila ista situacija na Parku mladeži za Split. Nije fer prozivati suce, a ni šutjeti kada ti njihove greške idu u korist - zaključio je Sosa.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
09. svibanj 2024 14:59