CROPIX
FERNANDESOV PAD

SKROMNA JESEN SKUPO PLAĆENOG ČILEANCA Jesu li u Dinamu izgubili strpljenje s Juniorom ili mu se još nadaju?

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 14. prosinac 2016. 18:26

Na Poljudu je u kolovozu bio jedan od junaka. Dva pogotka, odlična partija, nezaustavljiv za Hajdukove braniče u toj velikoj pobjedi 0:4. Dva tjedna kasnije zabio je i onaj maestralan gol u Salzburgu za produžetke, kad su svi već odustali od Lige prvaka i pomirili se s Europskom ligom. Da, taj gol Dinamu je usmjerio sezonu, donio novce u blagajnu, zaslužio je Čileanac naklon svojoj genijalnosti. No, nakon toga Fernandes kao da je nestao, njegov doprinos sve je manji i manji...

Poslije tog dvoboja u Red Bull Areni Fernandes je zabio samo dva pogotka. Jedan za pobjedu u Koprivnici, drugi s bijele točke Istri u Maksimiru. I to je sve od njega. Dolaskom Ivajla Peteva prvi je dojam bio da trgnuo, odigrao je dvije-tri utakmice dobro, bugarski strateg tada je rekao da s njim dosta razgovara:

- Može on i bolje, mora se još više truditi. Puno razgovaram s njim, vjerujem da će doista biti još bolji.

Trener nezadovoljan

No, kako vrijeme prolazi Fernandes je sve manje “prisutan”, a njegove su brojke već sad najlošije od svih sezona u Dinamu. Čak i one sezone 2014/15. u kojoj se vraćao nakon teške ozljede, u kojoj je dugo tražio formu, igrao u vidnom strahu od nove ozljede, čak je i tada imao bolju statistiku. Uglavnom, Fernandes je ove sezone zabio šest golova (pet u HNL-u, jedan u Europi), zabija tek svakih 375,5 minuta, u HNL-u svakih 259 minuta.

Salzburg, Austrija, 240816.
Red Bull Arena.
Uzvratna nogometna utakmica play-offa Lige prvaka, GNK Dinamo protiv FC Salzburga.
Na fotografiji: Junior Fernandes.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Fernandes

Ako znamo da mu je ukupan prosjek otkad je u Dinamu pogodak svakih 220 minuta, onda je jasno da je potpuno ispodprosječan. Znamo i da Ivajlo Petev s njim nije zadovoljan, da je svjestan da ni on iz Juniora nije uspio izvući maksimum; čuli smo da je poslije derbija s Rijekom bio dosta kritičan prema njemu. I ne samo protiv Rijeke, Petev uglavnom njime nije zadovoljan, iako mu igra gotovo standardno. U svim je utakmicama kod Peteva bio starter, osim u Koprivnici. I protiv Lokomotive u nedjelju. Bio je na klupi, vjerojatno zato što ima dva žuta kartona, pa da mu se slučajno ne dogodi neki “black out” i dobije treći karton uoči derbija.

Možda i s klupe

Vjerojatno, zato, iako nije isključeno da je Petev već izgubio strpljenje s njim i da možda razmišlja ostaviti ga na klupi u Splitu. Uostalom, u Koprivnici je zabio taj presudni gol kao džoker s klupe, možda ga to dodatno motivira.

Jedno je od glavnih pitanja prije velikog derbija na Poljudu, kakvu će ulogu Petev namijeniti Fernandesu. S obzirom na formu i ono što prikazuje, odluka se može činiti lakom - klupa! Međutim, nijednom treneru se dosad nije bilo lako odreći Juniorove genijalnosti koja, kad mu se igra i kad je potpuno u utakmici, nadmašuje HNL okvire. Samo, hoće li mu se u subotu igrati, na koju nogu će ustati. I može li nakon niza loših partija odjednom uključiti “turbo” i biti “onaj” Fernandes kakav je bio, recimo, i u tom prvom poljudskom derbiju ove sezone.

Zagreb, 290716. 
Stadion Maksimir.
Utakmica 3. kola MAXtv Prva liga, prvenstvena utakmica izmedju GNK Dinama i NK Slaven Belupa.
Na fotografiji: Fernandes.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

U Dinamu ne kriju da ne bi imali ništa protiv da i Fernandes na zimu ode iz Maksimira, svjesni da su možda njegove najbolje partije u modrom dresu već prošlost. No, prave ponude zasad nema, kako će je biti, ako ne igra. A derbi je zadnja prilika ove jeseni da se pokaže u pravom svjetlu. Opet, ako igra onako kako je u zadnje vrijeme igrao, onda na travnjaku više smeta nego što pomaže...

Mijenjao mu je Petev i pozicije, igrao je na krilu i u špici, no sve skupa učinak mu je loš. I nije lako Petevu, ali, to mu je posao, da dobro procijeni tko jest, a tko nije spreman za veliki obračun u splitskom grotlu. To je utakmica za najbolje i najspremnije, bez obzira na godine i iskustvo, nema Bugarin pravo na neku veliku pogrešku, tri su boda nužnost. Fernandes, toliko je puta bio igrač više, ali bogme često i igrač manje! Hoćemo li ga na Poljudu gledati nezaustavljivog, lijenog ili - na klupi?

Linker
05. svibanj 2024 13:31