Josip Brekalo, Nikola Moro i Adrian Šemper iz vremena kada su igrali u istom klubu
 Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
PROBLEMI U MAKSIMIRU

DINAMO SE RJEŠAVA 'BUDUĆEG HRVATSKOG REPREZENTATIVCA'? Pao na margine, odluka je na čelnicima; posudba ili prodaja?

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 10. prosinac 2016. 13:46

Približava se zimski prijelazni rok, uglavnom je pozornost usmjerena na moguća pojačanja koja će doći u plavu svlačionicu, a dosta se govori i o odlascima nekih igrača, poput Machada, Soudanija, Schildenfelda, Pivarića, možda Jonasa...

Da, ako dođe neka dobra ponuda, barem tako saznajemo, mogao bi se prodati i Junior Fernandes. Sve je, zapravo, onako kako smo davno pisali, Modri će se osloniti na mlade domaće snage, a pojačanja koja će stići trebali bi biti uglavnom kvalitetni stranci koji će imati više ambicija nego ovi sadašnji, koji su lagano, s vremenom, izgubili motivaciju. Nije to ništa neobično, zapravo je logično. Naravno, Modri će, moguće, dovesti i neke kvalitetne domaće snage, barem se tako najavljivalo.

Koprivnica, 060516
Na Gradskom stadionu igra se utakmica 35. kola prve HNL izmedju Slaven Belupa i Dinama.
Na fotografiji: Adrian Semper
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
Zeljko Hajdinjak / Cropix / CROPIX

Ima, međutim, jedan mladić koji nije igrač, već je - vratar. Radi se o Adrianu Šemperu. Kod vratara je to obično tako, kad zasjedne na klupu za pričuve, onda s vremenom gubi formu i nema napretka.

Bjelodano jest da je Dominik Livaković prvi vratar Modrih te da će na proljeće (a vjerojatno i kasnije) zadržati tu poziciju jer je jako kvalitetan, sigurni budući hrvatski reprezentativac. Nema sumnje da je kvalitetan i Šemper, konačno, Dinamo za njega stalno dobiva ponude. Sve su uglavnom iz Liga petice. E sad, što napraviti?

Zagreb, 260916.
Stadion u Maksimiru.
Konferencija za medije GNK Dinamo uoci sutrasnje utakmice 2. kola Lige prvaka protiv Juventusa.
Na fotografiji: Adrian Semper.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Negdje mora braniti

Držati mladića na klupi? Ne čini se dobrim izborom, momak će neminovno stagnirati ako ne bude imao minutažu. Poslati ga na posudbu? Možda, ali gdje? Prodati ga? Možda, ali za koju cifru? Za nekoliko milijuna eura? Možda ne bi bio loš potez... Puno je tu pitanja. U klubu saznajemo da su sve opcije otvorene.

O tim smo pitanjima jučer na prezentaciji Dinamova kalendara za 2017. godinu u Maksimiru razgovarali s dvjema klupskim legendama, Zlatkom Škorićem i Željkom Stinčićem.

- Bez obzira na to što je u klubu, očito, odlučeno da je prvi vratar Dominik Livaković, mislim da Adrian Šemper mora ostati!

To je mišljenje Zlatka Škorića, koje podebljava ovom rečenicom:

- Šemper je zdrava konkurencija Livakoviću. Rad se o dva mlada i perspektivna vratara, svaki od njih ima svoje kvalitete. Metoda trenera Peteva da Livaković brani u prvenstvu a Šemper u Kupu dobra je za održavanje kontinuiteta kvalitetne atmosfere. Naravno, shvatili ste, govorim o atmosferi, ne o formi.

A što ćemo s Šemperovom formom, nema baš previše kup-utakmica?

- To može biti problem, ali smatram da će trener dobro paziti da Šemper ne posustane, da uvijek bude spreman. Tu je bitna uloga trenera - zaključuje Škorić.

Željko Stinčić prisjetio se da je i on imao sličnu situaciju kao Šemper:

- Doduše, nije bila skroz ista, ali borio sam se sa Šarovićem za “jedinicu”, svaki je naizmjence branio po tri utakmice. Ne znam je li to bilo dobro. Livaković je prvi vratar, sada treba odlučiti što sa Šemperom.

Njegov je stav posve drukčiji od onog koji nudi njegov kolega Škorić:

- Šemper mora negdje otići i braniti! Ako ga želimo sačuvati kao jako kvalitetnog vratara, što on uistinu i jest. Jer jedno su treninzi, a drugo su utakmice. Naravno, postavlja se pitanje gdje ga poslati na posudbu. U klubu u koji bi otišao na posudbu morao bi imati adekvatne treninge, pravog trenera.

Stinčić ima zanimljiv prijedlog:

- Možda bi bilo najbolje da ga se posudi u neki jaki inozemni klub u kojem bi branio. Drugo je sad pitanje bi li ga taj klub želio kupiti ili bi ga zaista uzeo samo na posudbu. Međutim, Šemper mora braniti ako ga želimo imati u budućnosti kao reprezentativnog vratara, a on je sigurno takav kapacitet - zaključio je Stinčić.

Uglavnom, zanimljiva priča sa Šemperom mogla bi se zakotrljati vrlo brzo. Možda već za dvadesetak dana.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. rujan 2024 09:23